1

Temat: niewyrazna data w KRK

Przetarg nieograniczony powyżej progów. Dostawa

Zamawiający żąda aktualnej informacji z KRK. Wykonawca dołącza je do oferty.
Jednak jedno zaświadczenie z KRK jest dosyć niewyraźne - tj w pieczątce z napisem nie figuruje" bardzo słabo odbiła się treść "dnia ......."
Z drugiej strony tego zaświadczenia jest kserokopia opłaty sądowej i tam jest data 18.11.2010 r. i jak się chce to można tą datę "ujrzeć' w tej niewyraźnej pieczątce na pierwszej stronie zaświadczenia - hehe taka autosugestia smile.

Co z tym można zrobić?

Poprosić o uzupełnienie na postawie 26 ust 3 a może poprosić o oryginał? Jak to poprawnie załatwić?

2

Odp: niewyrazna data w KRK

Masz prawo do tego aby w tym wypadku wykonawca przedstawił oryginał lub notarialnie potwierdzoną kopię dokumentu.

3

Oryginał? Niezły pomysł (por. §6.3).

4

No właśnie Bitter ma wątpliwości i może takiego oryginału lub kopii potwierdzonej przez notariusza żądać - ma do tego prawo, więc mu go nie odmawiajmy, ale to jest prawo a nie obowiązek

5 (edytowany przez Bitter 2011-05-09 12:02:45)

Ale jak to wygląda w praktyce? Zatrzymuję te dokumenty (oryginał lub notarialnie poświadczoną kopię) w dokumentacji? Czy muszę po okazaniu je zwrócić? nigdy przez to nie przechodziłem.

6

Po okazaniu zwracasz, oryginału raczej nikt Ci nie zostawi, ewentualnie kopię - tak, lub po okazaniu oryginału stosowna notatka do tego kopia lecz już czytelna, a i do okazania wzywasz pisemnie.

7

A jak doślą oryginał i poproszą o jego zwrot to wystarczy, że skseruję go sobie sam i napiszę notatkę, iż tego i tego dnia Wykonawca przedstawił oryginał itd?

A co w sytuacji jak przyślą poprawnie już odbitą kopię poświadczoną za  zgodność przez upoważnioną osobę? Też mogę to spokojnie zaakceptować?

8

Korzystasz z par.6.3, tam masz to opisane.

9

Czytałem. Może jednak tylko skorzystac z 26. 3 w tym wypadku?

10

Możesz, 6.3 to Twoje uprawnienie, nie obowiązek.

11

nie uzupełnienie! bo dokument jest tylko nieczytelny więc zgodnie z rozp. postępuje się , wyk. winien okazać oryginał w wyznaczonym czasie przew. komisji lub wyzn. osobiea na koniec notatka służbowa .

12

A jak nie przedstawi oryginału, co zrobisz myszy smile ?

13

zamawiawiający ma prawo wglądu do oryginału ( to chyba nie podlega dyskusji) jak nie przedstawi mam prawo go wykluczyć ponieważ nie mam obowiązku ani prawa domyślać daty wystawienia dokumentu

14

Można powiedzieć, że dokument zawiera błąd- jest nieczytelny- i zamawiający nie może stwierdzić czy jest aktualny. Zgodnie z rozp. Zamawiający ma takie uprawnienie aby zażądać w takim wypadku oryginału lub notarialnie potw. kopii a nie np kopii potw. za zgodnosć przez uprawomocnioną osobę, ale to chyba tylko uprawnienie.

15

zamawiający ma przeprowadzić postępowanie z należytą starannością i to chyba obowiązuje wykonawców - przepraszm ślepy nie był jak dołączał zaświadczenie nieczytelne z KRK

16 (edytowany przez Bitter 2011-05-09 18:22:39)

Ja już różne rzeczy widziałem  i czytałem w ofertach smile.
Chyba zastosowanie art. 26 ust. 3 będzie zgodne z ustawą? Zaświadczenie fizycznie jest ale nie pozwala ze 100% pewnością stwierdzić co to dokładnie za data znajduje się na pieczątce urzędowej -a wiec rodzaj błędu. Źle myślę? 6.3 rozporządzenia to chyba wersja ostrzejsza 26.3 ustawy- gdy mamy wątpliwosci odnośnie wykonawcy i mówimy "sprawdzam" tongue

Może wykonawca ma sokoli wzrok:).

17

art. 26 ust. 3 dotyczy dokumentów zawierających błędy a jaki to błąd ,że jest dokument nieczytelny

18

Moim zdaniem nie możesz wykluczyć wykonawcy gdy nie przedstawi oryginału jak pisze myszy, gdyby go nie przedstawił i tak trzeba skorzystać z dyspozycji art. 26.3

19

Moim także jak nie dostarczy to bez skorzystania z 26.3 wykluczyć nie można

20

Czyli nie wezwać teraz do uzupełnienia na podstawie art 26 ust 3?

21

Najpierw §6.3 z rozporządzenia ws dokumentów, potem ewentualnie 26.3 z pzp

22

Dokładnie tak bym zrobił.

23

Znalazłem w googlach ciekawy wyrok który mówi o tej sytuacji  KIO/UZP 946/10

Wezwanie z dnia 11.02.2010 r. pomimo powołania na treść art. 26 ust. 3 Pzp stanowiło w rzeczywistości ustalenie odnośnie czytelności treści kopii decyzji przedłożonej przez Konsorcjum Hydrogeo. W świetle § 4 ust. 2 ww. rozporządzenia zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu, gdy złożona przez wykonawcę kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. Zgodnie z wykorzystywaną w trakcie wykładni przepisów prawa zasadą ad maiori ad minus stwierdzić należy, iż w świetle dyspozycji powołanego wyżej przepisu zamawiający tym bardziej uprawniony był do żądania ponownego przedłożenia kopii dokumentu.

Informacje odnoszące się do zakresu uprawnień budowlanych wyżej wymienionego zamawiający posiadał już pierwotnie, natomiast w ramach uzupełnienia z dnia 12.02.2010 r. doszło jedynie do ich potwierdzenia, że ręczne dopiski na kopii oddają w tym zakresie treść oryginału. Tym samym do uzupełnienia dokumentów dotyczących kandydata na stanowisko kierownika robót elektrycznych w związku z nie potwierdzaniem przez dokumenty przedłożone pierwotnie spełniania warunku udziału w postępowaniu i w takim zakresie, doszło po raz pierwszy w dniu 06.04.2010 r. Jednakże powyższe, w związku z potwierdzeniem braku przedłożenia prawidłowych dokumentów potwierdzających spełnianie warunku udziału w postępowaniu w ramach ww. uzupełnienia, nie ma znaczenia dla wyniku postępowania i w związku z art. 191 ust. 1a ustawy nie może stanowić podstawy do uwzględnienia odwołania.