1

Temat: zatrzymanie wadium gwarancji

Witam,
Wykonawcy złożyli wadia w formie gwarancji bankowej. Ponieważ nie wszyscy dostarczyli dokumenty w odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia jest przesłanka by zatrzymać. Termin ważności upływa za miesiąc. Jeśli teraz poinformuję ich o zatrzymaniu wadium a oni się odwołają to przed upływem miesiąca nie będę mieć rozstrzygnięcia KIO. Jak postopić w takiej sytuacji? Zgłosić się do banku i zrealizować tą gwarancję? A co jeśli KIO uwzględni ich odwołanie? Nigdy nie miałam takiego przypadku i będę wdzięczna jeśli ktoś mi podpowie strategię. Dziękuję.

2

Odp: zatrzymanie wadium gwarancji

To jest jedna jeśli nie ostatnia furtka dająca Wykonawcy z niewielką stratą ( przy dużym wadium) wydostanie się z postępowania w którym zdaniem Zamawiającego nieuzupełnienie dokumentów a nawet uzupełnienie tych samych dokumentów daje  podstawę do zatrzymania wadium.
Wadium ma zapobiegać zmowom przetargowym, taki jest cel tego instrumentu PZP.
To teraz posypią się gromy. smile

3

wcale nie jestem takiego samego zdania i mój radca też
ponadto nie znamyrankingu i nie wiemy którzy nie uzupełnili i czy istnieje prawdopodobieństwo zmowy

4

Jak zmowa, co tu ma do rzeczy, o czym wy tu wygadujecie i po co?
Do rzeczy proszę.

jazz napisał/a:

1) nie wszyscy dostarczyli dokumenty ...  2)  zrealizować tą gwarancję?  3) A co jeśli KIO uwzględni ich odwołanie?

1) Ludzka rzecz, jednak warto rozróżnić czy całkiem nic nie dostarczyli, czy dostarczyli byle co. W tym drugim przypadku prawo zatrzymania może być kwestionowane, więc na wszelki wypadek niektórzy odradzają.
2) Dobry pomysł, nie ma na co czekać, a ?lepszy wróbel w garści...?
3) No to przecież nie będziemy się obrażać czy toczyć wojny. Aaaa... wadium. W razie konieczności kiedyś odda się i tyle, co najwyżej stracicie parędziesiąt groszy za przelew, no cóż nic nie ma za darmo.

5

jazz napisał/a:

Witam,
Wykonawcy złożyli wadia w formie gwarancji bankowej. Ponieważ nie wszyscy dostarczyli dokumenty w odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia jest przesłanka by zatrzymać. Termin ważności upływa za miesiąc. Jeśli teraz poinformuję ich o zatrzymaniu wadium a oni się odwołają to przed upływem miesiąca nie będę mieć rozstrzygnięcia KIO. Jak postopić w takiej sytuacji? Zgłosić się do banku i zrealizować tą gwarancję? A co jeśli KIO uwzględni ich odwołanie? Nigdy nie miałam takiego przypadku i będę wdzięczna jeśli ktoś mi podpowie strategię. Dziękuję.

Zabierać zabierać nie czekać szkoda czasu.

6

ano HUBAL może być taka sytuacja  - trzech startuje
pierwszy z najtańszą ofertą ma ją niepełną
drugi ma ofertę ważną  wyższą o wartość wadium +  jeszcze coś tam
trzeci startuje dla picu czyli tłoku
pierwszy nie uzupełnia wobec tego drugi wygrywa a różnicą się dzielą 
i nie jedną już taką sytuację widziałam i słyszałam

7

Aj tam zaraz wietrzycie podstęp, a ja bym najpierw powiedział: sprawdzam i zastosował 85.2:
- jeżeli przedłużą mamy czas na KIO i jeszcze inne rzeczy, a nawet na przerwę kawową
- jeżeli nie, wówczas możemy sięgnąć do kasy banku, bo coś tu może brzydko pachnieć i trzeba oczyścić atmosferę wink

8

no ciekawa jestem jak będzie wyglądać odwołanie na zabranie wadium ..... podaj mi Misiu podstawę jak post. < progów i co to ma wspólnego z  tym ,że Wykonawca ma lub miał interes prawny

9

a zatrzymanie wadiumnastępuje po zakończeniu postępowania czyli po wyborze oferty najkorzystniejszej czyli wykonawcy pozostaje tylko droga postępowania sądowego o czym juz kiedyś pisalam ale oczywiście obrugano mnie     hmm

10

Niedzwiadek napisał/a:

Aj tam zaraz wietrzycie podstęp, a ja bym najpierw powiedział: sprawdzam i zastosował 85.2:
- jeżeli przedłużą mamy czas na KIO i jeszcze inne rzeczy, a nawet na przerwę kawową
- jeżeli nie, wówczas możemy sięgnąć do kasy banku, bo coś tu może brzydko pachnieć i trzeba oczyścić atmosferę wink

o czym wogóle piszesz gwarancja wg # 1 ma jeszcze miesiąc gwarancji i dlaczego mają wykonawcy ponosić dodatkowe koszty ?

11

ważności, a nie gwarancji miało być

12

nina napisał/a:
jazz napisał/a:

Witam,

Zabierać zabierać nie czekać szkoda czasu.

o i właśnie większość tak myśli i postępuje jak nina

13

Na potwierdzenie stanowiska myszy1953 zawartego w poście Nr 9, fragment uzasadnienia wyroku KIO z dnia 1 kwietnia 2011 r., sygn. akt KIO 576/11:
"Odwołujący powoływali się na wynikającą z czynności Zamawiającego szkodę polegającą na utracie wadium, co niewątpliwie stanowi dla wykonawców istotną dolegliwość, jednakże Izba uznała, że nie jest to szkoda w rozumieniu art. 179 ust. 1 ustawy Pzp, warunkująca możliwość korzystania ze środków ochrony prawnej. Należy bowiem stwierdzić, że czynność zatrzymania wadium nie była czynnością dokonaną w toku postępowania o zamówienie publiczne, ale już po jego zakończeniu.
Podkreślenia wymaga, że obecnie obowiązujące przepisy ustawy Pzp określają definicję legalną postępowania o udzielenie zamówienia, eliminując występujące na gruncie poprzedniego stanu prawnego wątpliwości co do momentu zakończenia postępowania. Przepis art. 2 pkt 7a jednoznacznie przesądza o tym, że postępowanie o udzielenie zamówienia kończy się z chwilą osiągnięcia jego celu, tj. dokonania wyboru wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa (lub wynegocjowania postanowień tej umowy w przypadku trybu z wolnej ręki). Zatem zatrzymanie wadium, dokonane po wyborze najkorzystniejszej oferty, jest czynnością podjętą po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia.
Zwrócić należy również uwagę, że kolejność czynności Zamawiającego wynika z art. 46 ust. 1 ustawy Pzp, zgodnie z którym zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust. 4a. Zatem w pierwszej kolejności zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę (w wyniku czego zostaje zakończone postępowanie o udzielenie zamówienia), a następnie zwraca wadium, bądź dokonuje jego zatrzymania na podstawie art. 46 ust. 4a. Tak też uczynił Zamawiający w niniejszym postępowaniu: w dniu 9    marca 2011 r. zawiadomił wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, a następnie, 10    marca 2011 r., zatrzymał wadia wniesione przez Odwołujących.
Należy więc stwierdzić, że niemożliwie jest wywodzenie legitymacji do wniesienia odwołania poprzez powoływanie się na szkodę wynikającą jedynie z zatrzymania wadium, które następuje po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia. Legitymacja ta musi wynikać z innych okoliczności, dotyczących czynności zamawiającego w postępowaniu. Rozstrzygnięcie przez Izbę o zasadności zatrzymania wadium możliwie wydaje się jedynie pośrednio, przy okazji merytorycznego rozstrzygnięcia zarzutu dotyczącego wykluczenia wykonawcy z postępowania (jeśli spełnione są przesłanki materialnoprawne, co w przedmiotowej sprawie nie ma miejsca z przyczyn opisanych powyżej). W takiej sytuacji orzeczenie Izby o niezasadności wykluczenia implikuje wniosek o braku podstaw do zatrzymania wadium i konieczności jego zwrócenia wykonawcom.
Zgodnie z przepisem art. 180 ust. 1 ustawy o Pzp, odwołanie przysługuje wyłącznie od niezgodnej z przepisami ustawy czynności zamawiającego podjętej w postępowaniu o udzielenie zamówienia lub zaniechania czynności, do której zamawiający jest obowiązany na podstawie ustawy. W związku z powyższym Izba uznała, że nie została wypełniona materialnoprawna przesłanka dająca możliwość merytorycznego odniesienia się do podniesionego w odwołaniach zarzutu. Odwołujący, chcąc skutecznie zakwestionować zasadność zatrzymania wadiów, powinni poszukiwać ochrony przed sądem powszechnym, właściwym do rozstrzygnięcia w przedmiocie roszczeń cywilnoprawnych".

14

dzięki za wsparcie

15

A teraz uporządkujmy

myszy1953 napisał/a:

no ciekawa jestem jak będzie wyglądać odwołanie na zabranie wadium ..... podaj mi Misiu podstawę jak post. < progów i co to ma wspólnego z  tym ,że Wykonawca ma lub miał interes prawny

Przed zabraniem wadium trzeba wykonawcę wykluczyć ? to jest warunek niezbędny ? kiedy wykluczamy wszyscy wiemy wink - więc podstawa jest jak najbardziej i już nie pamiętam, czy gdzieś to pisałem, ale jeżeli w takim przypadku jak pisze jazz wykluczamy wykonawcę i wykonawca ma świadomość, że może mu zostać zabrane wadium powinien złożyć odwołanie od wykluczenia ? jeżeli KIO uwzględni wykonawca nie musi iść do sądu, o czym piszesz tu

myszy1953 napisał/a:

a zatrzymanie wadiumnastępuje po zakończeniu postępowania czyli po wyborze oferty najkorzystniejszej czyli wykonawcy pozostaje tylko droga postępowania sądowego o czym juz kiedyś pisalam ale oczywiście obrugano mnie     hmm

Ale faktycznie, jak wyk. się nie odwoła od wykluczenia bo jest np. 10 w kolejce do zawarcia umowy, bo mu się po prostu nie chce, a przy wadiach powinien zwrócić uwagę dlaczego został wykluczony, bo wtedy faktycznie tylko pozostaje sąd i droga przez mękę

myszy1953 napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

o czym wogóle piszesz gwarancja wg # 1 ma jeszcze miesiąc gwarancji i dlaczego mają wykonawcy ponosić dodatkowe koszty ?

Ma miesiąc i owszem ale jazz się zastanawia, że jak zabierze wadium (czyli przed tem dokona wykluczenia!) to jej się wykonawca odwoła do KIO i

jazz napisał/a:

A co jeśli KIO uwzględni ich odwołanie?

nie starczy jej czasu na ewentualne zabranie wadium ? bo minie termin gwarancji, więc odpowiadam, że na to jest sposób ? poprosić o przedłużenie, że koszt dla wykonawcy? Nie aż taki duży ? o ile ma czyste intencje i nie kombinuje, jak piszesz w #6
Skoro zam. wniesie odwołanie ? co prawda termin związania ofertą ulega zwieszeniu, ale wyk. w  przypadku wykluczenia przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty wcale nie musi przedłużać ważności gwarancji ? bo to dotyczy już tylko tego, którego ofertę wybrano ? art. 85.4 i 184 się kłaniają
Można co prawda zabrać wadium pomimo złożenia odwołania, ale pokażcie mi zam. który zabierze wadium po złożeniu odwołania, a przed rozstrzygnięciem przez KIO
Zatem jeżeli jazz chce koniecznie zabrać wadium (z czym się nie do końca zgadzam bo nie to powinno być celem zam.) i ma takie a nie inne obawy, więc #7

16

przeczytaj Misiu co napisaleś bo to chyba nie trzyma się ,... niczego

17

Konkrety?

18

wadium zwraca się lub zatrzymuje po zakończeniu postępowania - koniec kropka

19

Ależ ja nie twierdzę że nie ale zanim to zrobisz musisz wykonawcę wykluczyć czyż nie tak? chyba że się mylę to proszę popraw wink

20 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-12 08:30:46)

I właśnie to jest dla wyk. moment niezwykle ważny - jaka jest podstawa wykluczenia i czy grozi wykonawcy zabranie wadium czy nie - większość wykonawców, o ile są daleko w "rankingu" nie zwraca na to uwagi, a powinni

21

to wtedy piszę ,że nie uzupełnił oferty w wymaganym zakresie i w związku z tym nie wykazal spełniania np. warunków udziału w postępowaniu i zatrzymuję mu wadium na podstawie ble ble ble

22

Dziękuję wszyskim za cenne uwagi. Dodatkowo tylko wyjaśnię, że nie podejrzewam zmowy, są to wykonawcy na dalszych pozycjach. Przetarg jest powyżej progów unijnych. Jeśli chodzi o wykluczenie to zostali już wykluczeniu i nastąpił wybór najkorzystniejszej oferty. Co do wadium nie chodzi o to czy zależy mi na zatrzymaniu, chcę postąpić zgodnie z przepisami, a jednocześnie nie odwlekać podpisania umowy.  Z komentarzy wynika, że nawet jeśli odwołają się od wykluczenia to mogę zatrzymać wadium.

23

masz obowiązek zwrócić wadium niezwłocznie wykonawcom , czyli bez zbędnej zwłoki
( na to teraz kontrole są uczulone!) , a tym którym trzeba zatrzymać - zatrzymujesz  i czekasz na ruchy ...

24

oprócz wybranego

25

myszy1953 napisał/a:

to wtedy piszę ,że nie uzupełnił oferty w wymaganym zakresie i w związku z tym nie wykazal spełniania np. warunków udziału w postępowaniu i zatrzymuję mu wadium na podstawie ble ble ble

ależ z tym się zgadzam w zupełności i nie neguję, absolutnie wink