1

Temat: rażąco niska cena

Witam i bardzo proszę o podpowiedź.
Wezwałam wykonawcę z najniższą ceną (która dość odstaje od pozostałych ofert) o wyjaśnienia związane z rażąco niską ceną. Odpowiedż, która nadeszła nie rozwiewa moich wątpliwości i mam ochotę go jeszcze dopytać. Czy mogę?
Czy powołać sie przy tym na art. 87?

Jakie są Wasze doswiadczenia w tej sprawie?

2

Odp: rażąco niska cena

moim zdaniem czynność jednorazowa

3

Moim zdaniem o wyjaśnienia możesz się zwrócić, a bardziej może wyjaśnienia złożonych wyjaśnień smile, tutaj raczej nie ma ograniczonego limitu.

4

ja też tak uważałam zawsze ale ofertę mogę odrzucić jeżeli nie złożył wyjaśnie albo jeżeli ocena wyjąsnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza że ofert zawiera rażąco niską cenę. A załączone dokumenty niczego nie potwierdzają...

5

moja odpowiedz dotyczyla ze czynność jednorazowa...

6

Nie, wyjaśnienia nie są czynnością jednorazową.

7

wyjaśnienia z art. 87 nie są, ale wyjaśnienia w sprawie rażąco niskiej ceny - spotkałam sie z interpretacją ze te są jednorazowe

8

Z 90 też nie są z treści 90 wynika że:
z 90.1:
"do wykonawcy" - czyli dotyczy jednego wykonawcy a nie wykonawców
"wyjaśnień" - liczba mnoga a nie o "wyjaśnienie"
z 90.2 - jest "wyjaśnienia" a nie wyjaśnienie
stąd też należy domniemywać, że ustawodawca dopuścił możliwość złożenia więcej niż jednego wyjaśnienia
czyli jak Marcel

9

W wyroku z dnia 28 stycznia 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1746/09, Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła w uzasadnieniu co następuje:
"Co do argumentacji Odwołującego, iż Zamawiający powinien był - wobec złożonych wyjaśnień - ponownie wezwać Odwołującego do ich uzupełniania, bądź złożenia nowych, skład orzekający Izby wskazuje, że faktycznie taki sposób postępowania nie jest zakazany w przepisie art. 90 ustawy Pzp."

10

ok
bardzo dziękuję za pomoc
smile

11

No, ładny wyrok Karol przedstawił.

12

dziwny wyrok będziemy pytać , pytać i pytać dopóki nie zostaniemy zaspokojeni    smile

13

wg tego wyroku jeżeli za drugim razem  nie wyjaśni i go odrzucisz to może Ci zarzucić ,że nie zapytałaś(eś) po raz trzeci

14

No tylko proszę pamiętać, że zgodnie z tym wyrokiem nie można naruszyć zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji. Radzę zapoznać się z całym uzasadnieniem przywołanego wyżej wyroku KIO.

15

myszy1953 napisał/a:

wg tego wyroku jeżeli za drugim razem  nie wyjaśni i go odrzucisz to może Ci zarzucić ,że nie zapytałaś(eś) po raz trzeci

Nie może tego zarzucić, chyba że chce kręcić bata na siebie. Jeżeli ktoś składa wyjaśnienia przy założeniu składania ich w dobrej wierze i pełnych, będzie przekonany, że wyjaśnienia będą wystarczające, więc nic nie zarzuci. Jeśli składał je w taki sposób, że nawet wg składającego wyjaśnienia kwestia jest nierozstrzygnięta - czyli nie przyłożył się, czy też wykazali brak dobre jwiary - nikt nie będzie traktował ich poważnie.

16

karolk napisał/a:

W wyroku z dnia 28 stycznia 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1746/09, Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła w uzasadnieniu co następuje:
"Co do argumentacji Odwołującego, iż Zamawiający powinien był - wobec złożonych wyjaśnień - ponownie wezwać Odwołującego do ich uzupełniania, bądź złożenia nowych, skład orzekający Izby wskazuje, że faktycznie taki sposób postępowania nie jest zakazany w przepisie art. 90 ustawy Pzp."

nie jest zakazany ale tez nie narzucony

17

to jest opinia UZP " Rażąco niska cena "
IV. Zamawiający odrzuca ofertę jeżeli dostawca nie złoży wyjaśnień w wyznaczonym terminie albo jeżeli dokonana ocena wyjaśnień potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia (art. 90 ust. 3 ustawy). Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający zawiadamia Prezesa Urzędu oraz Komisję Europejską o odrzuceniu ofert, które według zamawiającego zawierały rażąco niską cenę z powodu udzielenia pomocy publicznej, a wykonawca, w terminie wyznaczonym przez zamawiającego, nie udowodnił, że pomoc ta jest zgodna z prawem w rozumieniu przepisów o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (art. 90 ust. 4 ustawy Pzp).
"w wyznaczonym terminie" pisze więc czytam jako termin jednorazowy

18

Ależ myszy męczysz tę jednorazówkę wink nie pierwszy to raz kiedy drogi KIO i UZP się rozmijają

19

Niedzwiadek napisał/a:

Ależ myszy męczysz tę jednorazówkę wink nie pierwszy to raz kiedy drogi KIO i UZP się rozmijają

wybacz ale posiłkuję się również stanowiskiem mojego radcy prawnego - wykonawcy też mają prawo wglądu  i opisać działania zam. no tak dali mu szansę dwa a może trzy razy
i w końcu zaspokoił ich żądania

20

Ależ ja się absolutnie na Ciebie nie gniewam wcale a wcale, a dyskusja na forum to czysta przyjemność, no prawie wink

21

Bo jak to może być inaczej kiedy my tu nawet wieczorami i nocami siedzimy ? big_smile

22

lepiej potwierdź czy wystąpiłbyś o dalsze wyjaśnienie tej nieszczęsnej rażącej ceny? bo ja nie

23

Nie wiem jak rażąca była to cena (a może nie była bo stwierdzenie Karoliny, że dość odstawała od innych to jeszcze niekoniecznie musi być rażąco niska) i nie wiem jakież to wyjaśnienie złożył wykonawca, że zamawiającemu to nie wystarczyło
Ale żeby nie odbiegać od tematu gdybym musiał to bym jeszcze raz zapytał, żeby potem nikt nie zarzucił, że zamawiający nie dołożył należytej staranności

24

Niedzwiadek napisał/a:

Nie wiem jak rażąca była to cena (a może nie była bo stwierdzenie Karoliny, że dość odstawała od innych to jeszcze niekoniecznie musi być rażąco niska) i nie wiem jakież to wyjaśnienie złożył wykonawca, że zamawiającemu to nie wystarczyło
Ale żeby nie odbiegać od tematu gdybym musiał to bym jeszcze raz zapytał, żeby potem nikt nie zarzucił, że zamawiający nie dołożył należytej staranności

No ja też tak dla jasności.

25

przepraszam ale to wykonawca ma udowodnić ,że jego ofeta jest rzetelna i należycie wykona to zamówienie ajak nie udowodnił to ja nie będę się jego pytać a może to a może tamto