26

Odp: wynagrodzenie ryczałtowe

myszy1953 napisał/a:

tzn. piszesz w siwa ,np. że chcesz drogę o nawierzchni asfaltowej a w trakcie wykonawstwa zgadzasz się na droge z tłucznia to znaczy ,że to jest w porządku
droga jest drogą
tylko inny wykonawca móglby tę droge z tłucznia wycenić taniej

No asfaltowa to asfaltowa ale jeśli okazałoby się, iż w trakcie wykonywania zamówienia, wykonanie drogi z materiału x nie może zostać wykonana z powodu jakiś tam względów i zostanie to udokumentowane. Nastąpi zmiana projektu i materiału oraz technologii (miałam taką sytuację) wykonuję to zamówienia w odmienny sposób i jest ok. Oczywiście wcześniej uzgadniam takie zmiany z UM.

27

Dodam, że jedyne zapytanie było z UM czy zostało to przewidziane w ogłoszeniu i SIWZ.

28

co to jest UM?

29

w zmianach do umowy masz punkt ,że możesz zmienić technologię ?
tzn. chciałam murowane a może być z prefabrykatów toż to oferta wariantowa jest

30

UM - Urząd Marszałkowski. A zmiany np. technologii tylko i wyłącznie jak zajdzie taka konieczność ze względu na warunki geologiczne i to zaznaczam nie jest takie proste bo trzeba bardzo dobrze to opisać i udokumentować , ale jest do zrobienia.

31

warunki geologiczne nina to mają być podane w siwz czyli w projekcie a jeżeli ich nie ma to znaczy ,ze zamawiacz przyjął projekt do d... i jeszcze za knot zapłacił

32

koniec kropka amen wiecej się nie wypowiadam a do mojego przykładu zamiany nawierzchni warunki geologiczne mają sie jak ....................

33

Nie ma idealnych projektów. Czasem coś należy zmienić aby wykonać zamówienia do końca. Nie wiem jak inni ale ja stosuję zamienne i nie miałam jakiegokolwiek zarzutu.

34

nina napisał/a:

Nie ma idealnych projektów. Czasem coś należy zmienić aby wykonać zamówienia do końca. Nie wiem jak inni ale ja stosuję zamienne i nie miałam jakiegokolwiek zarzutu.

rozkoszne podejście
pytałam  co to UM? bo dla mnie może być Urząd Miejski     smile

35

projekt ma w całej rozciągłości odzwierciedlać zamierzenie zamawiającego po to się go chyba zleca

36

myszy1953 napisał/a:

projekt ma w całej rozciągłości odzwierciedlać zamierzenie zamawiającego po to się go chyba zleca

Ale nie zawsze jest:)

37

nina b. Cię lubię ale nie zgadzam się z Tobą jak nie jest to nie odbierasz dokumentacji i za nią nie płacisz

38

No ale nie jesteś w stanie przeanalizować całego projektu, różne rzeczy mogą wyjść podczas realizacji zamówienia. Co w takiej sytuacji? Wstrzymujesz roboty? A jak zajdzie potrzeba zmiany projektu i zastosowania innego rozwiązania aby roboty skończyć. I nie będzie innej możliwości zakończenia inwestycji przy zastosowaniu pierwotnych rozwiązań. A inwestycja jest pokaźna 20 000 000 zł i do tego dofinansowana z UE. Ja wybieram zmiany które przewidziałam i kończę inwestycję.

39

ja też cię myszy lubię smile

40

nina napisał/a:

No ale nie jesteś w stanie przeanalizować całego projektu, różne rzeczy mogą wyjść podczas realizacji zamówienia. Co w takiej sytuacji? Wstrzymujesz roboty? A jak zajdzie potrzeba zmiany projektu i zastosowania innego rozwiązania aby roboty skończyć. I nie będzie innej możliwości zakończenia inwestycji przy zastosowaniu pierwotnych rozwiązań. A inwestycja jest pokaźna 20 000 000 zł i do tego dofinansowana z UE. Ja wybieram zmiany które przewidziałam i kończę inwestycję.

i tu Cię mam zmiany przewidziałaś , jeżeli je przewidziałaś to winnaś zmienić siwz i projekt na etapie postępowania przetargowego!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zmiany mogą dotyczyć tylko i wyłącznie czegoś czego Ty jako zamaiający ani tym bardziej wykonawca nie mógł przewidzieć

41

hmmm ja zawsze przewiduję różne możliwości moje zmiany mają 2 strony. Realizuję inwestycję i nie powołuję się na zmiany ale są i takie co przewidziane zmiany pomagają. Skoro ustawodawca pozwala na zmiany istotne jeśli zostały przewidziane to ja staram się je przewidzieć. smile

42

bez urazy  chciałam super market a wyszła stodoła

43

no nie  chciałam TESKO a wyszła BIEDRONKA smile

44

sorki TESCO

45

ok poddaję się - rozbroiłaś mnie    smile

46

hihihi no nie poddawaj się dziewczyny z zamówień są niezniszczalne smile

47

miło się rozmawiało smile

48

Niewątpliwie było Wam miło, ale odpowiedzi właściwie nie mamy, ab123 milczy i faktycznie nie jest jasne o co chodzi i co dalej.
Z dotychczasowej dyskusji wynika parę wniosków.

myszy1953 napisał/a:

żadanie kosztorysu uproszczonego na coś co jeszcze nie jest zaprojektowane jest niewykonalne

Tak można uważać, choć umiem sobie wyobrazić kosztorys (ho-ho, znam wiele ciekawych pomysłów na to  smile ), to nie umiem wymyślić jakiejkolwiek wartości merytorycznej.

i jeszcze:

myszy1953 napisał/a:

i jeszcze raz powtarzam ,że w pzp nie ma robót zamiennych

Taka jest zasada, ale bardziej przewidujący mogą i powinni przewidzieć we właściwy sposób taką możliwość na etapie specyfikacji (zalecane!), w przeciwnym przypadku - jak w poście.

49

dotyczy zaprojektowania i wybudowania. Nie przewidziałam w siwz robót zamiennych,

50

Z tym da się żyć, co najwyżej nie wszystko da się załatwić na miarę marzeń.