1

Temat: istotne zmiany postanowwień zawartej umowy

Witam.
Po  wyborze najkorzystniejszej oferty w PN skierowałam pewna liczbę osób na szkolenie. Z firma podpisałam umowę. Pewne grupy już zaczęły szkolenia i okazało się że muszę skierować jeszcze jedna osobę. Czy mogę aneksować umowę? Czy jest to istotna zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty?

2

Odp: istotne zmiany postanowwień zawartej umowy

To zależy jak była treść umowy podstawowej, analizę trzeba zacząć właśnie od tej strony.

3

tzn. w umie jest zapisane tak:......
Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na której podstawie dokonano wyboru wykonawcy, chyba, że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany.

4

A czy zamawiający przewidział?

5

Pewnie nie bo to raczej przepisanie ustawy, a tak sformułowany zapis raczej nie pozwala na wiele

6

a w SIWZ zastrzegłam możliwość dokonania zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty.
Zmiany te dotyczą
1)zmiany terminu rozpoczęcia lub zakończenia szkolenia
2)zmiany kadry dydaktycznej
3) zmiany miejsca realizacji zajęć
4)zmiany ceny jednostkowej w przypadku zmiany przepisów
Zmiany te będa obowiązywały oczywiście po podpisaniu aneksu przez obie strony

7

No to wg raczej nie ma możliwości zwiększenia liczby osób do przeszkolenia bo tego zamawiający nie przewidział

8

Ja nie mam takiej pewności, bo nie sprawdziliśmy wszystkich zapisów. Może ta kolejna  osoba nie jest zmianą umowy, lecz mieści się w obecnym kształcie, może z innych dokumentów wynika poszukiwana możliwość.

Są jeszcze inne okoliczności do sprawdzenia: czy zmiana będzie ISTOTNA oraz czy przekracza OKREŚLENIE przedmiotu zamówienia.
Warto jeszcze poszperać w zapisach i pogłówkować.