1

Temat: wazna polisa

Zamawiajacy wezwał do uzupełnienia dokumentu- opłaconej polisy)  wykonawca dostarczył w terminie lecz....
polisa wystawiona jest z data otwarcia ofert 29.04 jak wynika z samej polisy termin zapłaty upływa 12.05/przelew, więc nie wiem czy zostala oplacona???
co z tym fantem zrobic???

2

Odp: wazna polisa

Dokumentem potwierdzającym ubezpieczenie Wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej jest polisa, która została dołączona do oferty, a za chwilę zawarcia umowy ubezpieczenia, której odzwierciedleniem jest polisa lub inny dokument, uważa się chwilę doręczenia ubezpieczającemu polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia i od tego właśnie momentu ubezpieczyciel udziela ochrony prawnej z zakresu odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności.
Co nie zmienia faktu ,że jak mial zamiar startować w przetargu powinien skladkę opłacić a tak istnieje podejrzenie i niebezpieczeństwo ,że to tylko chwilowe ubezpieczenie na dzień 29.04

3 (edytowany przez Marcel 2011-05-13 09:12:13)

Trzeba z tym coś zrobić a mianowicie wezwać do uzupełnienia polisy, lub też poprzedzając wezwanie wyjaśnieniami.

4

no ale co z tym dalej zrobić??

5

ale on juz został wezwany, i dostarczył tyle ze jest watpliwosc..

6

Marcel nie dał dowodu zapłaty składki !

7

Więc proponuję wyjaśnienia i tyle zostało, inaczej odpada.

8

ale myślisz że moge tak mniej oficjalnie czyli pokusic sie poprostu o telefon do niego??

9

Heh, czy ja wiem, do kogo można to można, ale dobrze mieć coś na papierku, np. wykonawca wyjaśnia że opłacił a na dowód tego przesyła dowód opłaty smile.

10

Wg rozporządzenia możesz żądać opłaconej polisy ale nie dowodu jej opłaty.

11

Pisałem już o tym: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5748

12

no tak ale w tym przypadku ja nie wiem czy ona jest opłacona

13

ok, bez nerwów tylko smile

dziekuje

14

Oczywiście dowodu opłacenia żądać w wezwaniu nie można, lecz jak zwróci się o wyjaśnienia a do wyjaśnień wykonawca dołączy dowód opłacenia to szafa gra.

15

Wykonawca dołączył polisę, lecz nie dołączył potwierdzenia zapłaty polisy. I ratę powinien zapłacić do 23.03.2011 roku, wezwać do wyjaśnień?

16

ab123 napisał/a:

Wykonawca dołączył polisę, lecz nie dołączył potwierdzenia zapłaty polisy. I ratę powinien zapłacić do 23.03.2011 roku, wezwać do wyjaśnień?

Tak-wezwać do okazania potwierdzenia opłaty polisy co jest równoznaczne z opłaconą polisą.

17

Nie tyle co do potwierdzenia opłaty a do uzupełnienia OPŁACONEJ POLISY.