1

Temat: kwota na sfinansowanie zamówienia

Takie pytanie - jeden z kierowników w mojej jednostce chce, żeby w siwz podawać kwotę przeznaczoną na sfinansowanie zamówienia, bo chce uniknąć unieważniania z art. 93.1.4
Czy można to zrobić?

2

Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia

Parę razy się spotkałem z jawnym podaniem sumy już w ogłoszeniu czy SIWZ więc raczej można.

3

Szacunkową podać można, lecz kwoty na sfinansowanie nie bardzo.

4

Jako że ja po stronie wykonawcy to jaka jest różnica między szacunkową a przeznaczoną na sfinansowanie?
Nie powinny być na podobnym poziomie?

5

Powinny, ale bywa że nie są.

6

Czasami bywa, że np. szacunkowa jest netto, a ta przeznaczona brutto.

7

klimczakmi napisał/a:

Jako że ja po stronie wykonawcy to jaka jest różnica między szacunkową a przeznaczoną na sfinansowanie?

Jedna to szacunkowa wartość zamówienia niezbędna do oszacowania wartości i  wyboru progu, następna to wartość jaką zamawiający zamierz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia i ją zamawiający odczytuje podczas otwarcia, a jeszcze jest kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Wszystkie mogą się różnić.

8

nina napisał/a:
klimczakmi napisał/a:

Jedna to szacunkowa wartość zamówienia niezbędna do oszacowania wartości i  wyboru progu, następna to wartość jaką zamawiający zamierz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia i ją zamawiający odczytuje podczas otwarcia, a jeszcze jest kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Wszystkie mogą się różnić.

tak jak napisała nina - kwota wg ki czy szacunku( służy do wyznaczenia progu zamówienia)  nie musi być tożsama z kwotą , którą zamawiający przeznacza na sfinansownie zamówienia
ale kwota odczytana na otwarciu ofert jest kwotą wiążącą
np. wg ki kwota brutto wynosi 100 tys. ale zam. przeznacza 80 tys.

9

lzmiuw napisał/a:

... chce, żeby w siwz podawać kwotę przeznaczoną na sfinansowanie zamówienia, bo chce uniknąć unieważniania z art. 93.1.4 Czy można to zrobić?

Praktycznie można, papier jest cierpliwy, tyle że to mało sensowne, bo oczekiwany skutek niepewny, straty wydają się prawdopodobne, a przepis prawa naruszony. Odradzam.

10

hubal napisał/a:

przepis prawa naruszony.

Który przepis?
To może inaczej - podać szacunkową wartość zamówienia? Przecież nawet w ogłoszeniu unijnym jest chyba taka rubryczka - szacunkowa wartość zamówienia.

11

żaden przepis nie jest naruszony a osobiście uważam ,że można by podawać kwotę wtedy jak chcą wygrać dają mniej i skończyły by się "podchody i starania wykonawców" nawet dzwonią do projektantów po prostu było by zdrowiej ....    wink

12

Szacunek można podać zawsze, a kwotę na sfinansowanie zamówienia dopiero podczas otwarcia ofert!

13

Który przepis? Ano: art. 86.3 (?bezpośrednio przed? to z pewnością nie oznacza dni, lecz domyślnie sesję otwarcia ofert).
A szacunkową wartość zamówienia? To już lepiej. Na forum kiedyś były już dyskusje i wychodziło, że w zasadzie można, jednak ja osobiście nadal nie jestem przekonany.
Jeśli nawet  jest rubryczka - szacunkowa wartość zamówienia, to można rozumieć ją nie tylko jako ?dokładnie?, lecz również jako: co najmniej, powyżej progu itp.

14

1. ja pisalam o szacunku  !
2. wykonawcy już rozróżniają ogłoszenia więc i progi

15

hubal napisał/a:

Który przepis? Ano: art. 86.3 (?bezpośrednio przed? to z pewnością nie oznacza dni, lecz domyślnie sesję otwarcia ofert).

Ten art. nie zabrania podania tej kwoty wcześniej, więc i jej podanie (upublicznienie) tej nie narusza ustawy.

16

Moim zdaniem w jakim stopniu narusza.
Mógłby być prosty zapis ?przed?, wtedy owszem, czas dowolny, ale ?bezpośrednio przed? nie oznacza to samo, nie oznacza czasu dowolnego liczonego w tygodniach.
Podobnie jest przecież w przypadkach ?niezwłocznie po?, spróbujcie 2 czy 4 tygodnie po, a z całą pewnością będzie co najmniej wytknięte (naprawdę, sprawdzone!), mimo że człowiek może się zagapić, zachorować itp.
W przypadku przekroczenia ?bezpośrednio przed? nie ma nawet możliwości nieumyślnego przegapienia, jedynie (umyślna) PREMEDYTACJA.

17

bezpośrednio przed inna kwotę podajesz tę która zamierzasz a my mówimy o kwocie szacunkowej

18

RobertR napisał/a:

Czasami bywa, że np. szacunkowa jest netto, a ta przeznaczona brutto.

Nie czasem a zawsze

A co do meritum nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wartość szacunkowa i kwota przeznaczona były mocno zbliżone wartościowo (z uwzględnieniem kwestii VAT). Nikt nie może zarzucić zamawiającemu, że wartość szacunkowa jest "podobna" do kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć
Ale co ważne obydwie wartości służą innym celom i o tym należy pamiętać