Temat: sprawdzanie oferty
Wykonawca nie wniósł wymaganego wadium. Złożył natomiast ofertę. Wykluczam wykonawcę na postawie art. 24 ust.2 pkt 2). Ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą. Czy mam obowiązek sprawdzania takiej oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca nie wniósł wymaganego wadium. Złożył natomiast ofertę. Wykluczam wykonawcę na postawie art. 24 ust.2 pkt 2). Ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą. Czy mam obowiązek sprawdzania takiej oferty?
Konsekwencją wykluczenia wykonawcy jest uznanie jego oferty za odrzuconą i niedopuszczenie jej do oceny formalnej.
W wyniku formalnej oceny ofert eliminacji w drodze odrzucenia podlegają oferty wadliwe, tj. złożone przez podmioty zdolne do wykonania zamówienia publicznego, ale posiadające wady w swojej treści.
Takiej oferty po prostu nie sprawdzasz.
chyba miała być nie sprawdzasz
Tak, już poprawiłem
nu nie sprawdzasz, ale w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia wpisujesz w IV.6)(zakładamy że była najdroższa). Pytanie: a co jak gościu nie dość że do odrzucenia, to w ofercie ma kolosalne błędy rachunkowe: skoro nie rozpatrujemy jej formalnie to nie zmieniamy tego co ogłosiliśmy na otwarciu? No czy ja się czepiam czy przypis 5) jest skrajnie debilny?
Jak oferta do odrzucenia to nic w niej już nie poprawiasz.
A co zrobić w takiej sytuacji... Wadium jednego z wykonawców wpłynęło po terminie składania ofert. Wykonawcę wykluczam z postępowania, tym samym ofertę uznaje się za odrzuconą. Poinformować wykonawcę mogę o wykluczeniu mogę dopiero w zawiadomieniu o wyborze. Wadium, te które wpłyneło po terminie zwracam w tym dniu. Co zrobić w sytuacji, kiedy chcę przedłużyć okres związania ofertą. Czy normalnie wzywam również tego wykonawcę, który i tak jest wykluczony?
pewnie wzywasz również tego wykonawcę, ale i tak go będziesz musiał/a wykluczyć.
A co zrobić w takiej sytuacji... Wadium jednego z wykonawców wpłynęło po terminie składania ofert. Wykonawcę wykluczam z postępowania, tym samym ofertę uznaje się za odrzuconą. Poinformować wykonawcę mogę o wykluczeniu mogę dopiero w zawiadomieniu o wyborze. Wadium, te które wpłyneło po terminie zwracam w tym dniu. Co zrobić w sytuacji, kiedy chcę przedłużyć okres związania ofertą. Czy normalnie wzywam również tego wykonawcę, który i tak jest wykluczony?
proszę wskazać podstawę prawną zwrotu wadium wniesionego po terminie w tym samym dniu bo jakoś w art. 46 nie ma takiego przypadku ?
zwraca się wadium niezwłocznie wykonawcom , którzy nie wygrali po wyborze
To kiedy zwrócić należy?
po wyborze jak pisze myszy
i tylko tak
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc