1

Temat: wadium w euro

Mam problem
Dziś otworzyłam przetarg na dostawę powyżej progów unijnych. Wpłynęły dwie oferty, z czego z jedną mam duży problem. Oferta złożona przez konsorcjum firm z polski i niemiec. wadium złożyła firma niemiecka (oryginał po niemiecku plus tłumaczenie wykonawcy). W siwz i w ogłoszeniu był zapis: Zamawiający wymaga wniesienia wdium w kwocie 70 tys. zł. W imieniu konsorcjum wadium złożył partner niemiecki w gwarancji niemieckiej  kasy oszczędnościowej na kwotę 17 700, 00 euro plus lider polski wpłącił w banku 2655 zł.
Co zrobic z tym fantem? Czy wadium może być wniesione w euro?
Z tą ofertą mam dużo więcej problemów, ale najpierw wadium. Czekam na pomoc:)

2

Odp: wadium w euro

jeżeli zapis ,że rozliczenie w postępowaniwe w PLN to chyna nie ?

3

mam taki zapis "Rozliczenie w PLN" i też się mi wydaje że to wadium jest błędne, ale postępowanie nie dość ze unijne to jeszcze z kasy unijnej, do tego postępowanie dotyczy bardzo rzakiego przedmiotu zamówienia (mało firm i jeszcze mniej postępowań w tym zakresie) dlatego szukam podpowiedzi, najlepiej jakiś opinii wyroków itp.

4

Ja bym uznał wadium, oczywiście po przeliczeniu na złote i sprawdzeniu kwoty.
Rozliczenie rozumiem jako przeliczenie, a nie ograniczenie waluty.

5

Wadium do przeliczenia, jest wniesione prawidłowo jeżeli kwota się zgadza.

6

jaki kurs euro mam przyjąć do przeliczenia wadium, z dnia otwarcia ofert? średni NBP? czy może nasz z rozporządzenia? A co z kwestią wypłaty wadium? jeżeli np nie uzupełni dokumentów lub nie podpisze umowy i będę chciała zatrzymać wadium, to po jakim kursie mi go wypłacą? może się okazać że nie otrzymam 70 tys.?

7

I jeszcze jedno, zapis o rozliczeniu brzmi " Rozliczenie pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym prowadzone bądą wyłącznie w PLN" - pisząc to miałam na myśli rozliczenie umowy. Odnośnie wadium wskazałam tylko że ma to być 70 tysięcy złotych polskich.

8

nie zgadzam się czy w ogłoszeniu napisaś , że wadium ma być wniesione  euro ponadto czy macie jako zamawiający konto walutowe
Nie jest rolą zamawiającego przeliczanie a czy to ma być kurs z kanto , banku czy jakiś tam

9

Z dnia otwarcia ofert według kursu NBP.

10

Słuchajcie wszystko pięknie, ale po pierwsze w tym postępowaniu mam środki z FRR, po drugie dwie bijące się firmy i podejmjąc decyzje muszę mieć mocne papiery (w każdym razie chciałabym smile) Więc jeśli po kursie NBP to z czego to wynika. W ogłoszeniu i w siwz jest zapis o takiej treści "Zamawiający żąda wniesienia wadium w kwocie 70 tys. zł"

11

a nie doczytalam ,że to gwarancja sorry !
70000 - 2655 :17700 =  3, 804802259 zł/euro
a dlaczego nie z dnia wystawienia gwarancji przez gwaranta?

12 (edytowany przez hubal 2011-05-17 06:23:19)

gabi3 napisał/a:

1) jaki kurs euro mam przyjąć do przeliczenia wadium, z dnia otwarcia ofert? 2) średni NBP?  3) czy może nasz z rozporządzenia?   4) A co z kwestią wypłaty wadium? jeżeli np nie uzupełni dokumentów lub nie podpisze umowy i będę chciała zatrzymać wadium, to po jakim kursie mi go wypłacą? może się okazać że nie otrzymam 70 tys.?

1) Raczej z dnia składania ofert i raczej nie ma lepszej daty.
2) Dlaczego NBP? Czy średni, to też nie jestem pewien.
3) Tak na pewno nie!
4) No właśnie, dobre pytanie. Bank, który przeliczy Wasze wadium, zrobi zapewne po własnym kursie z dnia przeliczenia (czyli praktycznie z dnia zatrzymania wadium), raczej nie nie da się przeforsować ani inny kurs, ani inna data.
Z tego wynika, że najlepiej przeliczyć po kursie tego banku, który to wadium przeliczy (w razie przepadku), oraz że teraz trzeba znaleźć i zastosować taki kurs na dzień składania ofert.

13

myszy1953 napisał/a:

70000 - 2655 :17700 =  3, 804802259

Nie zgadzam się i to zdecydowanie. Moje liczydło pokazuje 70000 - 2655 :17700 = 6999,85  smile

14

jedyny komentarz jaki mi się nasuwa to "o matko" A nie mogę ich poprostu wykluczyć? W końcu wadium miało być w zł!

15

Jestem za hubalem.

16

gabi3 napisał/a:

A)  A nie mogę ich poprostu wykluczyć?  B)  W końcu wadium miało być w zł!

A) Jeśli wadium za małe, to tak
B) I tak było w specyfikacji? To by była jakaś zasadność.

Przy okazji dam przykład. Jeśli mój (polski) bank rozlicza mój kredyt w walucie obcej, to przecież nikt nie oczekuje, że spłacę go w tej walucie, a tym bardziej że mnie wykluczy.

17

Przypadek kredytu chybiony, zupełnie inne warunki, możliwość zmiany waluty itp. Tutaj chciałam mieć 70 tys zł i tak napisałam w siwz i w ogłoszeniu, adostałam bliżej nie określoną kwotę.

18

oj nawias mi uciekł , Hubal czepialski czepialski