1

Temat: ilosc pracownikow

Witam
PN na roboty budowlane.
Moj szef chce zeby w SIWZ i w umowie umieścić zapis, że wykonawca musi dysponować i przysłać na budowe minimum 30 pracownikow, bo zamowienie musi byc jak najszybciej wykonane.
Jak dla mnie wystarczy umiescic w umowie zapis o odpowiednio wysokich karach umownych za niedotrzymanie terminu.
Czy moge zamiescic w umowie zapis o minimalnej ilosci robotnikow budowlanych jaka ma rzucic na nasza budowe wykonawca?

2

Odp: ilosc pracownikow

To raczej sprawa Wykonawcy, wystarczy podać termin realizacji zamówienia, a Wykonawca składając ofertę oświadcza że terminu dotrzyma.

3

no wlasnie, musze tylko jakos wytlumaczyc to mojemu szefowi.
a czy moge termin realizacji zamowienia dac jako kryterium oceny ofert np.
cena - 90
czas zakonczenia - 10: 12 miesiecy - 0
                                            11 miesiecy - 2

4

Spokojnie kryterium "termin wykonania zamówienia" być może.

5

Jak zależy szefowi to nawet dałbym 70 do 30

6

Może być, ale nawet 10:90 całkiem wystarczy (każdy procent kosztuje!!!)

akowalska napisał/a:

1) musze tylko jakos wytlumaczyc to mojemu szefowi.
a  2) czy moge termin realizacji zamowienia dac jako kryterium oceny ofert

2) Jak najbardziej, a nawet popieram, proponowana punktacja też bez zarzutu.
1) Już pomagam: postęp prac nie jest proporcjonalny do ilości dusz, cóż z 30 młodocianych albo w pasiakach??? problem potem z egzekwowaniem warunku, no bo jak? zamawiający sam będzie chodzić i liczyć? co dzień? o której ? w soboty też? a kogo liczyć? jak udokumentować?... Wątpliwości może być więcej.

7

Absolutnie warunku ilości osób na budowie nie stawiać.

8

dziekuje bardzo.

9

Termin jako kryterium dobry pomysł. Proponuje określić termin w dniach (mioim zdaniem przejrzyściej) ewentualnie w tygodniach jesli inwestycja faktycznie ma trwać 10-12 miesiecy. W swoich postepowaniach do obliczenia punktacji w kryterium termin stosuje taki sam wzór jak do ceny tzn najniższa/badana x waga.

10

responder napisał/a:

Termin jako kryterium dobry pomysł. Proponuje określić termin w dniach (mioim zdaniem przejrzyściej) ewentualnie w tygodniach jesli inwestycja faktycznie ma trwać 10-12 miesiecy. W swoich postepowaniach do obliczenia punktacji w kryterium termin stosuje taki sam wzór jak do ceny tzn najniższa/badana x waga.

Tylko wówczas pamiętać należy, że przesunięcie terminu w takim wypadku jest trudne.

11

nina napisał/a:
responder napisał/a:

Tylko wówczas pamiętać należy, że przesunięcie terminu w takim wypadku jest trudne.

Nie bardzo rozumiem na czym to "trudne" polega??. Moim zdaniem jak przy kazdym przesunieciu terminu realizacji.

12

a no jeśli jest to kryterium wyboru oferty to nie jest to tak do końca jak przy każdym przesunięciu. Ale to wiedzą Ci co przesuwali a potem były kontrole smile

13

Należy także zwrócić uwagę na fakt, że przy realizacji robót budowlanych bardzo często określony w umowie termin realizacji nie może być dotrzymany z uwagi na wystąpienie ?prac dodatkowych?, które nie były przewidziane w ?zestawieniu planowanych prac?. Wykonawca w ofercie określił termin realizacji w odniesieniu do robót przewidzianych przedmiarem robót. Jeżeli trzeba wykonać więcej robót, to czas ich realizacji z reguły musi być dłuższy. Wydaje się, że w takich sytuacjach, szczególnie przy robotach budowlanych, stosowanie takiego kryterium nie ma sensu.

14

nina napisał/a:

a no jeśli jest to kryterium wyboru oferty to nie jest to tak do końca jak przy każdym przesunięciu. Ale to wiedzą Ci co przesuwali a potem były kontrole smile

Chyba troche demonizujesz.  Jeśli przewidzisz taką zmianę potem udokumentujesz rzetelnie konieczność zmiany to masz prawo do takiego przesunięcia. Przewidziec i udokumentowć MUSISZ przy każdym przesunięciu terminu bez względu był czy nie był kryterium oceny.

15

Nina nie ma sensu robienie czegoś co nie jest w interesie zamaw. Jeśli więc Z. chce szybciej i troche drożej to ma to SENS. inna sprawa to przygotowanie odpowiednie papierów. I nie ma znaczenia czy to usługi, dostawy czy RB.

16

responder napisał/a:
nina napisał/a:

Chyba troche demonizujesz.  Jeśli przewidzisz taką zmianę potem udokumentujesz rzetelnie konieczność zmiany to masz prawo do takiego przesunięcia. Przewidziec i udokumentowć MUSISZ przy każdym przesunięciu terminu bez względu był czy nie był kryterium oceny.

To już inna inszość ale bardziej trzeba się starać, niż normalnie.

17

nina napisał/a:

nie wolno wporowadzać zmian , które miałyby wpływ na wybór wykonawcy
skróci maksymalnie termin , a potem będzie żądał przesunięcia terminu !!!!

18

Określenie warunków dokonania zmiany umowy stosuję między innymi taki zapis :
"Innych sytuacji, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy
i mających charakter zmian nieistotnych tj. nie odnoszących się do kwestii, które podlegały ocenie podczas wyboru Wykonawcy i takich, które gdyby były znane w momencie wszczęcia procedury mającej na celu wybór Wykonawcy, nie miałyby wpływu na udział większej ilości podmiotów zainteresowanych tą procedurą "

19

ja nie jestem zwolennikiem stwiania terminu wykonania jako kryterium - z doświadczenia wiem że prowadzi to do kłopotów (nina ma rację co do problemów z przesunięciem terminu - nie radziłabym przesuwać nawet gdyby było to b. uzasadnione) a W. chcąc wygrać przetarg przesadnie skracają terminy a później kombinują.
proponuję podać termin realny a obwarować jego dotrzymanie odpowiednio wysokimi karami

20

danaug - potwierdza się to co napisałam w #17
a 30 pracowników na budowie to może być tłok i nie zdążą załadować taczek     wink wykonawca sam określa ilu pracowników jest potrzebnych i jakich

21

Nie znam żdanego dokumentu, przepisu zabraniającego ustalanie terminu jako kryterium, i nie znam również zakazu zmiany tego terminu w uzasadnionych przypadkach. Oczywiscie to ja ponoszę ryzyko w razie kontroli ale sytuacje trudne do przewidzenia nie mogą być kwestionowane przez żadnego kontrolującego, przykładowo czy jesteśmy w stanie przewidzieć powódź, gradobicie, czy nawet wcześniejszą zimę. Jeśli to jest w interesie Z. to wstrzymywanie się od kryterium -termin jest zbyt daleką bojaźliwościa a w pojedyńczych przypadkach uznałbym nawet jako działanie na szkodę firmy, mieszkańców etc. oczywiście wazne jest to że na szczęscie nie podlegamy pod finanse publiczne i prowadzimy także działalność komercyjną. Pozdrawiam.

22

responder napisał/a:

Nie znam żdanego dokumentu, przepisu zabraniającego ustalanie terminu jako kryterium, i nie znam również zakazu zmiany tego terminu w uzasadnionych przypadkach. Oczywiscie to ja ponoszę ryzyko w razie kontroli ale sytuacje trudne do przewidzenia nie mogą być kwestionowane przez żadnego kontrolującego, przykładowo czy jesteśmy w stanie przewidzieć powódź, gradobicie, czy nawet wcześniejszą zimę. Jeśli to jest w interesie Z. to wstrzymywanie się od kryterium -termin jest zbyt daleką bojaźliwościa a w pojedyńczych przypadkach uznałbym nawet jako działanie na szkodę firmy, mieszkańców etc. oczywiście wazne jest to że na szczęscie nie podlegamy pod finanse publiczne i prowadzimy także działalność komercyjną. Pozdrawiam.

responder nie jesteśmy przeciwko stosowania takiego kryterium sama go stosowałam ale się z tego wyleczyłam. Więcej problemów niż normalnie. I nie ma przepisu zabraniającego, tylko bardzo się trzeba nad tym zastanowić.

23 (edytowany przez akowalska 2011-05-19 09:43:24)

no wlasnie troche boje sie takiego podzialu kryterium ze wzgledu na ewentualna koniecznosc przesuniecia terminu.
trudno mi wymyslec w miare restrykcyjne warunki co do zmiany terminu ktore dawalyby jakies mozlliwosci manewru w ekstremalnych sytuacja a do ktorych nikt by sie nie przyczepil
coraz bardziej sklaniam sie do okreslenia w SIWZ i umowie terminu wykonania na mozliwie najkrotszy i do okreslenia wysokich kar umownych

24

I to jest dobry kierunek, tylko ten termin musi być w miarę rozsądny i możliwy do realizacji

25

proponuję kary 10000 za każdy dzień zwłoki