1

Temat: ISO 14001 dostawa komputerów.

czy w dostawie komputerów można żądać ISO 14001, jako dokumnetu potwierdzjacego że oferowane dostawy spęłninaia postaiwnoe warunki ????

2

Odp: ISO 14001 dostawa komputerów.

Z dopiskiem "lub równoważny"

3

a to nie jest norma środowiskowa?? a w dostawach to nie wiem czy takich mogę jednak żądać.

4

a jeszcze się tak zapytam z czego wynika że mam dopuścić normę równoważną?
Proszę o jakiś konkretny argument, np. orzeczenie

5

Pytanie co ISO 14001 ma potwierdzać?

6

jest to norma środowiskowa.

7

Ja nie widzę związku żadnego między  tą ?ISO? a jakością komputerów, choć tych drugich używam na co dzień, a ponadto jak Niedzwiadek: jakie właściwości, warunki norma ma potwierdzić i jak? Chyba żadne, więc próżne żądanie.

8

and1 napisał/a:

jest to norma środowiskowa.

No to wiem tylko dlaczego od dostawcy żądasz takiej normy? I co ona jako zamawiającemu Ci daje? Absolutnie nic

9

Daje  pewność że nie dostanie oferty od pana Mietka składającego komputery w garażu.

10

ok. a jeszcze mam dwa pytania:
1) jeżeli żądam ISO i CE to w jakim języku mają być te dokumnety, zgodnie z rozporządzeniem w polskim???
2) to samo dotyczy wymogu certyfikatu Microsoft, potwierdzającego poprawną współpracę oferowanych modeli komputerów z systemem operacyjnym Windows Vista 32bit/64 bit oraz Windows 7 32bit/64bit (załączyć wydruk ze strony Microsoft WHCL), - czy tu skoro może być wydruk to czy może być w języku obcym ??? (strona Microsoftu WHCL - nie obsługuje j. polskiego, sprawdziłem smile

11

and1 napisał/a:

ok. a jeszcze mam dwa pytania:
2) to samo dotyczy wymogu certyfikatu Microsoft, potwierdzającego poprawną współpracę oferowanych modeli komputerów z systemem operacyjnym Windows Vista 32bit/64 bit oraz Windows 7 32bit/64bit (załączyć wydruk ze strony Microsoft WHCL), - czy tu skoro może być wydruk to czy może być w języku obcym ??? (strona Microsoftu WHCL - nie obsługuje j. polskiego, sprawdziłem smile

A to na co???
Powoli zaczyna mi to przypominać "przykładowy SIWZ" pewnej firmy.
Dodaj jeszcze Energy star i certyfikat EPEAT hmm

12

Trochę pachnie to jak znaki towarowe.

A to co?

and1 napisał/a:

1) jeżeli żądam ISO i CE to w jakim języku mają być te dokumnety, zgodnie z rozporządzeniem w polskim???

Wszelkie dokumenty z zasady w języku polskim, chyba że nie mają znaczenia. Czy aby na pewno and1 zdaje sobie sprawę co żąda i po co? Nie bardzo wiem co ma na myśli pisząc o ISO i CE.

13

No tu się zgadzam z hubalem