1

Temat: cena oferty w innej walucie

Witam serdecznie,

prowadzę pn i prawdopodobnie otrzymam ofertę od wykonawcy zagranicznego który poda mi cenę oferty w obcej walucie w euro, co prawda mam zapisy w siwz

"Cenę ofertową należy podać w walucie polskiej (PLN), do dwóch miejsc po przecinku. Zamawiający dopuszcza możliwość złożenia ceny ofertowej w innej walucie niż PLN, przez Wykonawcę mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku złożenia oferty w innej walucie niż PLN, zamawiający dokona przeliczenia tej waluty na PLN wg średniego bieżącego kursu wyliczonego i ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski z dnia wszczęcia przedmiotowego postępowania.
Kursy walut są dostępne pod poniższym adresem internetowym:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursy_archiwum.html "

ale nie jestem pewny czy jest taka opcjaw pzp, jak drodzy forumowicze rozwiązujecie podobne problemy

ta oferta nas interesuje i nie ma opcji aby ten wykonawca złożył ofertę w PLN.

2

Odp: cena oferty w innej walucie

tutaj wybór oferty zgodnie z zapisami siwz przeliczycie na złotówki i ok. Tylko jak wybierzecie tego wykonawcę to jak będziecie się rozliczać? w zł czy Euro?

3

dziękuję za szybką reakcję:)

raczej w PLN, a z czym to ma związek, w jakiej walucie rozlicza się Zamawiający ??

4

a tak pytałam bo jak będzie rozliczenie w Euro to kto poniesie koszty bankowe przewalutowania i takie tam.

5

Dlatego ja zapisuję, że ceny należy podać w PLN, a rozliczenia będą prowadzone też w PLN

6

A ja dokładanie jak niedźwiadek.

7

lukas7 napisał/a:

Witam serdecznie,

prowadzę pn i prawdopodobnie otrzymam ofertę od wykonawcy zagranicznego który poda mi cenę oferty w obcej walucie w euro, co prawda mam zapisy w siwz

"Cenę ofertową należy podać w walucie polskiej (PLN), do dwóch miejsc po przecinku. Zamawiający dopuszcza możliwość złożenia ceny ofertowej w innej walucie niż PLN, przez Wykonawcę mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku złożenia oferty w innej walucie niż PLN, zamawiający dokona przeliczenia tej waluty na PLN wg średniego bieżącego kursu wyliczonego i ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski z dnia wszczęcia przedmiotowego postępowania.
Kursy walut są dostępne pod poniższym adresem internetowym:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursy_archiwum.html "

ale nie jestem pewny czy jest taka opcjaw pzp, jak drodzy forumowicze rozwiązujecie podobne problemy

ta oferta nas interesuje i nie ma opcji aby ten wykonawca złożył ofertę w PLN.

czy ten post nie wskazuje na jakieś dziwne układy z wykonawcą ?! co to znaczy - nas interesuje  itd.
i dlaczego z dnia wszczęcia postępowania a nie z dnia złożenia oferty?

8

Witam serdecznie,

też chętnie bym dał zapis o rozliczeniu w walucie PLN, ale w tym przypadku mam do czynienia z wykonawcą zagranicznym na dostawę specyficznego przedmiotu zamówienia, stąd zastanawiam się nad takimi rozwiązaniami.

kolejne pyt z jaka datą zastosować przeliczenie tej waluty z datą ogłoszenia czy składania ofert, czy są jakieś różnice w świetle ustawy o finansach publicznych bądź innych przepisów??

do myszy1953
ten post wskazuje na rozpatrzenie przypadku który muszę rozwiązać, pozdrawiam.

9

hmm no ale skoro wziąłeś pod uwagę kurs z dnia wszczęcia postępowania, to nic nie stało na przeszkodzie podać jasno ten kurs w SIWZ i niech sobie Wykonawca sam wyliczy cenę i poda ją w PLN. Zresztą: skoro ostatecznie mają być rozliczenia w PLN, to na dobrą sprawę co Ciebie obchodzi koszt w Euro? W końcu to co w ofercie ma się równać z tym co w umowie, a jak ci się rozjadą kursy to co wtedy? Oferta (po przeliczeniu na PLN) wynosiła w np. 1 mln, no ale na fakturze mamy 1 mln i 50tys bo kursy się zmieniły? Według mnie "specyficzność" tego Wykonawcy nie ma nic do określenia ceny w Euro, chyba ze Zamawiający wie o czymś, o czym nie mówi;) Jeśli chodzi o daty przeliczeń: ustawa o finansach publicznych nakazuje ci działać optyamlnie minimalizując wydatki itp, no a PZP nakazuje równo traktować wszystkich Wykonawców, także tych chcących złożyć oferty w PLN. Ja bym się wogóle nie bawił w takie perypetie: niech składa w PLN i tak sobie skalkuluje cenę coby nie stracił:)

10

lukas7 napisał/a:

Witam serdecznie,

też chętnie bym dał zapis o rozliczeniu w walucie PLN, ale w tym przypadku mam do czynienia z wykonawcą zagranicznym na dostawę specyficznego przedmiotu zamówienia, stąd zastanawiam się nad takimi rozwiązaniami.

kolejne pyt z jaka datą zastosować przeliczenie tej waluty z datą ogłoszenia czy składania ofert, czy są jakieś różnice w świetle ustawy o finansach publicznych bądź innych przepisów??

do myszy1953
ten post wskazuje na rozpatrzenie przypadku który muszę rozwiązać, pozdrawiam.

czyli robienie przetargu pod kogoś - Czyż nie

11

A ja się cały czas zastanawiam, jaki to problem aby Wykonawca zagraniczny przeliczył kwote na PLN i w niej podał wartość oferowaną, nie rozumiem tego!

12

oj Marcelu , czytaj miedzy wierszami: "Wykonawca nie wie nawet co to jest PLN, niech złoży byle co, my w SIWZ dopuścimy i sami za niego policzymy co i jak, bo baaaardzo chcemy ten sprzęt, i dostaniemy go choćbyśmy mieli zmusić tego krnąbrnego Wykonawcę żeby nam tę ofertę złożył"   smile)

13

straszne pożądanie najlepiej niech złoży ofertę a potem dopasujesz siwz

14

Fenris - napisz jak chcecie rozwiązać sprawę ryzyka walutowego.

15

Moje zdanie: nie dopuściłbym wogóle do takiej sytuacji aby to Zamawiajacy musiał się martwić ryzykiem walutowym: taki ciężar winien ponosić Wykonawca (oczywiscie niech sobie odpowiednio zwiększy/zmniejszy cenę oferty). Zastanawiałem się tylko i wyłącznie nad jednym przypadkiem: skoro w SIWZ dokładnie jest napisane po jakim kursie przeliczona zostanie cena i zakładając że ostateczne rozliczenia bedą w PLN, to może po prostu obliczyć tę cenę w oparciu o cenę w EURo Wykonawcy i tę cenę wpisać do przyszłej umowy i jej się trzymać. Nie mam pomysłu na konstrukcję uwzględniającą ryzyka walutowe: podejrzewam że w takich sytuacjach ciągątki Wykonawcy kierowałyby go do obciążania Zamawiającego wyższymi kosztami w przypadku wzrostu kursu przy pozostawianiu u siebie nadwyżki gdy kurs maleje.
Ale tak jak pisał również Marcel: nie widzę obiektywnych przeszkód uniemożliwiających Wykonawcy samodzielne przeliczenie ceny na PLN. Co więcej: tak sobie teraz myślę, że wprowadzenie w SIWZ z góry określonego kursy może być niekorzystne dla Wykonawcy (załóżmy że on ma korzystniejszy kurs wymiany lub wie, że na dzień otwarcia ofert kurs będzie znacząco różny) przez co zacznie manipulować ceną żeby oferta miała dla niego sens.

16 (edytowany przez MIRAS 2011-05-18 10:39:29)

lukas7 napisał/a:

ale nie jestem pewny czy jest taka opcjaw pzp

Wysoce ryzykowne aczkolwiek dopuszczalne.

17

myszy1953 napisał/a:

straszne pożądanie najlepiej niech złoży ofertę a potem dopasujesz siwz

big_smile dobre - może kiedyś zastosuję wink

18

do Fenris

również zastanawiam się nad taką sytuacją aby cenę oferty wyrażoną w walucie euro, wpisać w umowie i tą część zadania rozliczyć w euro, wówczas faktycznie zdejmuje z siebie Zamawiający ryzyko walutowe.

planuję wpisać "...na PLN wg średniego bieżącego kursu wyliczonego i ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski z dnia otwarcia ofert."

do Miras
czy mógłbyś mi podpowiedzieć coś w tym temacie jeśli chodzi o dopuszczalność takiego rozwiązania i dlaczego mówisz że jest wysoce ryzykowne??

19 (edytowany przez Fenris 2011-05-31 06:39:50)

nie wiem czy dobrze rozumiem: chcesz cenę oferty wyrażoną w walucie wpisać w umowę i rozliczyć się w Euro. Problem widzę taki:
Na otwarciu odczytujesz Euro po czym przeliczasz wg kursu NBP z dnia otwarcia. Ceny wszędzie u siebie bierzesz w PLN (porównanie ofert itp) ale potem nagle w umowie znowu wyskakuje EURO (ciekawe jak wypełnisz ogłoszenie o udzieleniu zamówienia). Z punktu widzenia Wykonawcy Nr 2 (zakładamy ze taki złożył ofertę w PLN i był minimalnie droższy) wygląda to dziwnie, bo skoro masz się rozliczyć w EURo, to w którymś momencie (wystawienia faktury) musisz te Euro faktycznie kupić i może się okazać, ze zapłacisz za Euro więcej niż była oferta Wykonawcy Nr 2..... Ja bym się zastanowił coby nie zmienić zapisów SIWZ (jak masz parcie na szkło) na pełne rozliczanie w PLN.