Odp: roboty zamienne
ale jak to zacząć, spisać protokół konieczności, kosztorys od wykonawcy i następnie aneks?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → roboty zamienne
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ale jak to zacząć, spisać protokół konieczności, kosztorys od wykonawcy i następnie aneks?
drogowiec - moim zdaniem taki ogólny zapis w umowie nie upoważnia zamawiajacego do wprowadzenia robót zamiennych.
Tak, ogólne zapisy są do bani ale jak już są to można pomyśleć, lecz zaraz również trzeba myśleć o dobrym uzasadnieniu przed kontrolą.
Polecam artykuł Jerzego Wysockiego "Roboty zamienne" zamieszczony w numerze 9 (58)
- wrzesień 2010 miesięcznika "Przetargi Publiczne"
Karolu czytałem, fakt, jest ciekawy.
nie ma robót zamiennych w pzp bo wtedy inny przedmiot zamówienia otrzymujesz
myszy ale ty jesteś nieugięta. A ja dalej przy swoim, ze mogą być
A teraz idę na spacer i nie będzie mnie przez 2 godziny przy laptopie. A stanowiska nie zmieniłem a wręcz jeszcze bardziej potwierdzam, że roboty zamienne mogą występować w zamówieniach publicznych.
No i słusznie, pewnie, że mogą. Lepiej zrealizować zamówienie dzięki robotom zamiennym i dzięki temu poprawiamy i ulepszamy to co było źle czy wadliwe i cieszyć się nim kilka lat niż robić zgodnie z umową i wybudować bubel. Fakt projekt powinien być idealny, ale jak nie jest to co wówczas?
Nina - Ja nie wiem skąd u myszy1953 takie przekonanie, że w zamówieniach publicznych na roboty budowlane nie może być robót zamiennych.
Każdy jednak ma prawo do zajmowania określonego stanowiska.
Po prostu definicja w Pzp fizycznie nie istnieje, praktycznie natomiast tak.
Nina - Ja nie wiem skąd u myszy1953 takie przekonanie, że w zamówieniach publicznych na roboty budowlane nie może być robót zamiennych.
Jasna sprawa każdy ma swoje wypracowane stanowisko i działa według własnych zasad.
Działać trzeba pozytywnie, nie wiem na razie co we wspomnianych tekstach, jednak nie jest celem ustawy paraliżowanie robót budowlanych z byle powodu.
Ja bym walczył. Najpierw bym sprawdzał, czy
a) zmiana jest naprawdę konieczna, wynikająca z przyczyn faktycznie obiektywnych, niezależna od stron, czy jedynie
b) konieczna, bo tak lepiej, taniej, prościej, korzystniej, lub kierownik czy inspektor tak stwierdzili coś podobnego.
W sytuacji b) zmiana może być niemożliwa na bazie zapisów umowy i ogólnie specyfikacji.
W sytuacji a) mamy wybór: albo rozwiązać umowę (i co dalej???) albo szukać podstaw kontynuacji. Podstawą może być art. 647 Kc, według którego obiekt należy zbudować zgodnie z projektem i zasadami wiedzy technicznej (nota bene nie ma mowy o kosztorysach czy przedmiarach !). Te zasady to jak rozumiem powinny mieć prawne uzasadnienie: przepisy prawa, normy techniczne, może choć zapis w podręcznikach czy tp.
Sprawa wynagrodzenia jest tu drugorzędna.
Powodzenia.
moje przekonanie bierze się stąd ,że przeżyłam ( o dziwo !) koszmarne dwie jednocześnie prowadzone kontrole która wyprostowała przekonanie szczególnie nasz dział realizacji czyli naszych etatowych inspektorów nadzoru
ja naprawdę nie rozumiem Waszego podejścia !! może w w dziwnej firmie pracuję ale jak :
1. zlecam projekt to uczestniczę w jego wykonaniu poprzez udział w spotkaniach roboczych
2. zanim za niego zapłacę sprawdza go sztab ludzi ze wszystkich branż
3. jeżeli ma wady czy braki pakujemy i odsyłamy do poprawki
4. rzadko się zdarza aby zatwierdzony projekt poprawiał Wykonawca w trakcie realizacji i jak się często zdarza narzucal zam. zmiany np. posadzki bo ma dużo parkietu w magazynie albo zmienia rury bo te o większej średnicy mu zalegają
Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane stanowi:
Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:
4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:
a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,
b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru inwestorskiego.
Art. 23. Kierownik budowy ma prawo:
1) występowania do inwestora o zmiany w rozwiązaniach projektowych, jeżeli są one
uzasadnione koniecznością zwiększenia bezpieczeństwa realizacji robót budowlanych
lub usprawnienia procesu budowy;
2) ustosunkowania się w dzienniku budowy do zaleceń w nim zawartych.
no i !
ja piszę nie o incydentalnych przykładach tylko po prostu nagminnych
karolk szanuję Twoją wiedzę i często z niej korzystam ( wyroki super! i nie tylko) ale chyba przyznasz ,że jeżeli chodzi o gospodarność i szanowanie publicznych pieniędzy czyli naszych pozostawia wiele do życzenia , a beztroska niektórych jest porażająca!!!
Jeśli chodzi sposób wydatkowania środków publicznych przez niektórych zamawiających - to w tym zakresie pelna zgoda. Niemała w tym zasługa niektórych kierowników zamawiającego, którzy uważają że bez względu na przepisy ustawy Pzp i ustawy o finansach publicznych, trzeba zrealizować dany zakup czy robotę budowlaną.
OK pełna zgoda
zapis art. 20.1 mam w siwz projekt + pełnienie nadzoru ale b. rzadko korzystamy z b).
A nie może wyłączyć z podstawowego zadania tych zbędnych materiałów aneksem lub rozliczeniem kosztorysowym i podpisać umowę na roboty dodatkowe w trybie zamówienia z wolnej ręki (67.1.5)?
a jaka jest definicja zamówienia dodatkowego ? nie ma w zamówieniu podstawowym
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc