1

Temat: Omyłka czy nie?

Mam taki problem w formularzu ofertowym najpierw była podana wartość brutto potem różne koszty pośrednie a  na końcu cena jednostkowa i tu Wykonawca się pomylił miał dokonać wyliczenia ceny jednostkowej poprzez podział wartości brutto przez ilość uczestników. Poprawić jako oczywistą omyłkę czy odrzucić bo ceny jednostkowej się nie poprawia?

2

Odp: Omyłka czy nie?

Wszystko zależy od konstrukcji formularza i instrukcji jego wypełniania - najpierw tam musisz sprawdzić
Na przyszłość nie komplikuj sobie życia, jak już poda wykonawca cenę oferty - brutto to nie komplikuj mu życia i nie każ potem z tego wyciągać poszczególnych składników bo się wykonawca stresuje i popełnia błędy wink

3

oferowa cena za całość przedmiotu zamówienia wynosi ....... złotych brutto
w tym:
cena jednostkowa za jednego uczestnika wynosi ..... brutto

4

rozumiem , że  narzucono ilość uczestników

5

tu raczej musimy poczekać na autorkę - ale pewnie tak skoro podał cenę oferty, to pewnie wcześnie zrobił to: ilość x cena jedn. = wartość

6

a justi1977 postanowiła go jeszcze sprawdzić i teraz ma mały problem

7

A no właśnie ta cena jednostkowa potrzebna mi była do umowy,tylko teraz mam problem.

8

wartość brutto tzn cena jednostkowa x ilość
cena jednostkowa to iloraz wartości brutto i ilości uczestników i klops.

9

A jak dokładnie brzmiał zapis w formularzu, bo mam wrażenie, że być może wystarczy tylko poprosić wykonawcę o wyjaśnienie i przyjąć cenę ofertową brutto, a dodatkowymi wyliczeniami się nie przejmować

A tak na następny raz - dobra rada - jak potrzebujesz cenę jednostkową do umowy, to zapisz to jako wymaganie formalne przed zawarciem umowy - wykonawca ma dostarczyć zestawienie takie jakie tylko chcesz - nawet jeżeli pomyli się100 razy, to za 101 będzie dobrze - ważne żeby cena za całość zgadzała się z ofertą i nie wrzucaj tego do formularza, jak widać czasami może to uchronić nas od problemów

10

otóż to  zgadzam sie z przed mówcą chcesz zestawień żądaj tylko od tego , który wygra przy podpisywaniu umowy np. w rozdziale siwz pn. np,: "Informacje o formalnościach, jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego"