1

Temat: wymaganie systemu ISO 9001

Witam
czy umieszczenie w SIWZ zapisu o konieczności posiadania  przez wykonawców wdrożonego systemu jakości ISO 9001, bądź przedstawienia stosownego zaświadczenia o tym iż wykonawca jest w trakcie wdrażania systemu nie narusza Art 7 ust 1?

2

Odp: wymaganie systemu ISO 9001

Narusza.

3

Jakieś uzasadnienie to żądania tego ISO czy "bo tak" ? wink

4

zamawiającemu zależy na jakości oferowanych usług bo już się przejechał na niekompetencji wykonawców. ISO jest certyfikatem jakości który minimalizuje przynajmniej w części problemy z dostawami. W takim razie czy jest wogóle możliwość zawężenia listy wykonawców do tych którzy w są lepiej zorganizowani ?

5

acha - zamawiający jest z branży leczniczej

6

Opcje masz 2
Albo żądasz ISO ale dopuszczasz równoważne certyfikaty albo trzeba walnąć ostrzejsze warunki udziału - np doświadczeniowe

7

A wadium, czy też inne wymagania spełnienia warunków nie ograniczają konkurencji?? wink

8

nic mi nie wiadomo o równoważnych certyfikatach sad

9

Rozp. Prez. RM o dok. z 19.05.06 par.3.1 3) i 4) smile

10

Monia zerknij tu: http://www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2005/0-2236-05.pdf

11

dzięki - sad   trochę mi się rozjaśniło............

12

Marko, a znasz może jeszcze jakiś wyrok w podobnej sprawie? Przydałby się smile.

13

monia napisał/a:

zamawiającemu zależy na jakości oferowanych usług bo już się przejechał na niekompetencji wykonawców. ISO jest certyfikatem jakości który minimalizuje przynajmniej w części problemy z dostawami. W takim razie czy jest wogóle możliwość zawężenia listy wykonawców do tych którzy w są lepiej zorganizowani ?

to wprowadźcie kryterium oceny ofert - jakość, która oceniana bedzie na podstawie załączonych przez wykonawcę certyfiaktów. Np. za ISO - 5 pkt. itd.. za każdy następny ...Wtedy wyjdzie, że ten który się najczęściej "bada" uzyska stosowne wyższe punkty w ocenie.Należy podkreślic, że przedstawione certyfikaty mają być ważne, część z ich traci ją bowiem po upływie danego okresu najaki jest wystawiony.

nora

14

nora4 napisał/a:

to wprowadźcie kryterium oceny ofert - jakość, która oceniana bedzie na podstawie załączonych przez wykonawcę certyfiaktów. Np. za ISO - 5 pkt. itd.. za każdy następny ...Wtedy wyjdzie, że ten który się najczęściej "bada" uzyska stosowne wyższe punkty w ocenie

A jak to sie ma do 91.2 i 3 ? Mam wątpliwości Noro co do takiego kryterium...

15

Zgadzam się z Marko.

16

Moim zdaniem żądanie wykazania się Wykonawcy ważnym certyfikatem ISO lub równoważne - najlepsze rozwiązanie.

17

a z którego to artykułu i paragrafu chcecieżądać ISO dla podmiotu? Zgodnie z art. 25 możemy żądąć "warunków..." i "wymagań..." w opraciu o potwierdzenia dokumentów zawarte w rozporządzeniu. W zakresie wymagań dla przedmiotu zamówienia określone są w & 3.
Marko, na jakiej więc podstawie żądasz ISO dla podmiotu? A, wyrok na który sie powołałeś dotyczy innej sytuacji prawnej, bowiem wcześniej faktycznie można było żądać certyfikatów podmiotowych.

smile  nora

18

Może i ISO konkretnie nie ale certyfikat generalnie tak, a już z pewnością bardziej niż podmiotowe kryterium oceny ofert smile

19

Marko, czyżbys się odniósł tylko do wyroku wink Z ostatniej wypowiedzi nie wynika, czy podrzymujesz uwagę, że nie mogę oceniać kryterium jakości na podstawie żądania certyfikatów?

smile nora

20

Czyżbym nie wyraził sie precyzyjnie? wink Podtrzymuje zdanie, że nie możesz formułować podmiotowych kryteriów oceny ofert i jeśli w postępowaniu oceniasz jakość usług poprzez żądanie certyfikatów dotyczących wykonawcy to tak właśnie robisz smile

21

to jest dla mnie jasne i bezdyskusyjne wink Jakość mogę oceniać dla oferowanych usług, produktów (dostaw), a na ich potwierdzenie żądać certyfikatów, ząświadczeń itp. (&3 rozporządzenia).

Nie ma oceny JAKOŚCIOWEJ PODMIOTOWEJ. Nie mniej powyższa dyskusja zmierzała do określenia żądania ISO dla podmiotu - na podstawie jakiego warunku udziału (doświadczenie - można dyskutować, ale uznajmy, że dla pewnych rodzajów dopuszczalne)? Bardzo to mnie ciekawi i szkoda, że znowu.... musze zniknąć do końca dnia, bo FORUM jest jak narkotyk.....,

więc do wieczorka albo i później smile)

nora

22

Dobre pytanie Nora z tym warunkiem... Mam sygnature (z 2006) gdzie w postępowaniu na sprzątanie zamawiający żądał atestu PZH. Arbitrzy uwalili postepowanie bo nie dopuścił innych. Pytanie - odnośnie jakiego warunku go zażądał? Wyroku nie ma na UZP, sygn. 2528/06 i 2539/06. Jak ktoś ma dojście do uzp to może wyrwie? Jacek? wink

23

Oj, może być ciekawy taki wyrok. Choć przypuszczam że z tym atestem PZH to ... musiabym przeczytać.

Przykro mi, że nie mogę przecztać wszystkich postów i ewentualnie coś doradzić, ale internet w "drodze" nie jest tak szybki jak stacjonarny. Ograniczam się więc do minimum, bo siedziałabym do późnej nocy.
Mam nadzieję, że nadrobię "lekturę" po powrocie. wink

Pozdrawiam wszystkich cieplutko

smile  nora

24

nawiazujac do przemilego ISO...

co sadzicie o takowej sytuacji:

przetarg na dostawe sorzetu komputerowego - żądanie ISO (9001) dla dostawcy sprzetu ORAZ ISO DLA SERWISU i tu: ISO 9001 i 14001:2001 (nie pamietam dokladnie numerkow )

czyz nie sa to warunki podmiotowe??? i patrzac na wyrok (podany przez marko) niedozwolone?