1

Temat: czy to rażąco niska cena?

witam, miałem przetarg na usługi geodezyjne. wpłynęło 7 ofert. najtańsza 120.000 najdroższa 900.000 reszta w przedziale 175.000-210.000.

pytanko; czy w związku  z tym że najtańsza ofert odbiega od pozostałych powinienem wezwać do złożenia wyjaśnień w związku z rażącą nisko ceną?

moi geodeci, twierdzą, że niech robi za taką cenę, a ja bym wystąpił na podstawie art. 90.1 o złożenie wyjaśnień, żeby mieć jakiś papier na wypadek jakieś kontroli.

szacunek był zrobiony na 192.000 zł netto, więc tym bardziej chyba dobrze by było wystąpić o złożenie wyjaśnień.

pozdrawiam

szad

2

Odp: czy to rażąco niska cena?

Liczby wskazują na to, że dobrze by było zwrócić się o wyjasnienia.

3

Czy ja wiem mieszane mam odczucia, takie są teraz realia cen w składanych ofertach, ale o wyjaśnienia zwrócić się nie zaszkodzi.

4

Jeśli masz wątpliwości to żądaj wyjaśnień. Dziś miałem otwarcie ofert, na jeden z pakietów miałem 2 oferty - tańsza - 4040 zł brutto, droższa - ponad 21 tys smile  Ciekawe jest to, że tu akurat rażąco niskiej nie ma.

5

jest rażąco wysoka!!!     tongue

6 (edytowany przez Darek W. 2011-05-13 13:32:28)

szad napisał/a:

witam, miałem przetarg na usługi geodezyjne. wpłynęło 7 ofert. najtańsza 120.000 najdroższa 900.000 reszta w przedziale 175.000-210.000.

pytanko; czy w związku  z tym że najtańsza ofert odbiega od pozostałych powinienem wezwać do złożenia wyjaśnień w związku z rażącą nisko ceną?

moi geodeci, twierdzą, że niech robi za taką cenę, a ja bym wystąpił na podstawie art. 90.1 o złożenie wyjaśnień, żeby mieć jakiś papier na wypadek jakieś kontroli.

szacunek był zrobiony na 192.000 zł netto, więc tym bardziej chyba dobrze by było wystąpić o złożenie wyjaśnień.

pozdrawiam

szad

Przy usługach tak już jest. A szczególnie takich usługach.To nie są rob bud.. Zostaw jak jest

7

no i gościu odpuścił. poinformował, że nie złoży wyjaśnień. zgodnie z ustawą odrzucam go.
rozumiem, że nie mam podstaw do zatrzymania wadium?

drugi motyw mam taki, że 6 wykonawców ma fax, a 1 nie ma.
przez tego jednego i tak muszę czekać te 10 dni, bo oferta jedna będzie odrzucona.
jak wyśle faksem do tych co mają fax to oni mają 5 dni a ten co nie ma 10 dni?
czy tylko fakt ma znaczenie, że ten co odrzucony ma 5 dni, skoro pozostali i tak się nie mogą odwołać?

8

1) Macie prawo odrzucić, ale raczej ofertę anie ?go?, po drugie niekoniecznie (też miałbym dylemat).
2) Wadium raczej nie zatrzymacie na stałe.
3) Wszyscy muszą mieć równo, czyli 10 dni, chyba że pisemnie poda szybko numer faksu, choćby sąsiadów.

9

hubal napisał/a:

1) Macie prawo odrzucić, ale raczej ofertę anie ?go?, po drugie niekoniecznie (też miałbym dylemat).

chyba raczej obowiązek, o czym mówi art. 90.3. dlaczego niekoniecznie?

hubal napisał/a:

2) Wadium raczej nie zatrzymacie na stałe. .

- trzeba oddać bo art. 46 nie przewiduje takiej sytuacji.

hubal napisał/a:

3) Wszyscy muszą mieć równo, czyli 10 dni, chyba że pisemnie poda szybko numer faksu, choćby sąsiadów.

trochę to wg mnie bez sensu, postępowanie poniżej progu unijnego więc odwołanie może wnieść tylko ten, którego oferta zostanie odrzucona. pozostali nie mają na co wnieść odwołania. na wybór oferty najkorzystniejszej nie mogą, wykluczeni nie zostali, oferty ich ie zostały odrzucone. środki ochrony prawnej tak faktycznie przysługują tylko temu co nie złożył wyjaśnień, w związku z czym jego oferta podlega odrzuceniu.

10 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-19 05:46:08)

szad napisał/a:
hubal napisał/a:

trochę to wg mnie bez sensu, postępowanie poniżej progu unijnego więc odwołanie może wnieść tylko ten, którego oferta zostanie odrzucona. pozostali nie mają na co wnieść odwołania. na wybór oferty najkorzystniejszej nie mogą, wykluczeni nie zostali, oferty ich ie zostały odrzucone. środki ochrony prawnej tak faktycznie przysługują tylko temu co nie złożył wyjaśnień, w związku z czym jego oferta podlega odrzuceniu.

bez sensu czy nie zapis w pzp nie pozostawia pola na żaden manewr jeżeli jeden dostanie pisemnie, to wszyscy mają 10 dni poza 180 jest jeszcze 181 o tym trzeba pamiętać, poza tym jak ten którego ofertę odrzucisz sie odwoła, to każdy z pozostałych wykonawców ma prawo przystąpić do odwołania po jednej albo drugiej stronie - czyli wszyscy muszą mieć równe prawa

Poza tym poczytaj dokładnie 7.1 - bo to na ten artykuł bardzo często powołują się odwołujący

11

trochę to wg mnie bez sensu, że nie dopuszczacie "drogi elektronicznej", pomyśl o tym przy następnych postępowaniach.

12

Zgadzam się, że wobec odmowy wyjaśnień oferta obowiązkowo do odrzucenia (przepraszam za wcześniejszą pomyłkę w tym zakresie, ale to tak bywa gdy pisze się szybko i z pamięci).

13

psz napisał/a:

trochę to wg mnie bez sensu, że nie dopuszczacie "drogi elektronicznej", pomyśl o tym przy następnych postępowaniach.

zastanowię się nad tym. z tego co wiem to wykonawca ma fax tylko specjalnie nie podał. obiecał, że podeśle pismo z numerem.
czy jak poda mi nr telefonicznie to mogę to zaakceptować. jaki dowód będę miał, że to jego faks był w przypadku kontroli?

14

szad napisał/a:

jaki dowód będę miał, że to jego faks był w przypadku kontroli?

Na wysłanym przez Ciebie faksie zażądaj zwrotnego potwierdzenie otrzymania przez wykonawcę. Jak bedziesz mial potwierdzenie to ok.

15

a jak nie potwierdzi?
na szczęście mam już oficjalne pismo z nr faksu.

wysyłając zawiadomienie o wyborze z zgodnie z art. 27.2 proszę o potwierdzenie otrzymania zawiadomienia.
czy wykonawca ma obowiązek potwierdzić?
czy proszę czy żądam, bo art. 27. 2 jest na żądanie

16

Żądasz - natomiast żadnych konsekwencji w przypadku braku potwierdzenia przepisy nie przewidują. Tobie wystarczy status OK

17

dzięki za udzielone wyjaśnienia.