1

Temat: Potencjał a udział

Czy Wykonawca, który udziela swojego Potencjału technicznego innej firmie,
celem złożenia oferty w postępowaniu może sam złożyć w tymże postępowaniu swoją ofertę ?

2

Odp: Potencjał a udział

Może.
Nic nie stoi na przeszkodzie.
Dopiero w fazie projektu jest poprawka która ma tego zakazać.

3

Dokładnie, ma to zostać poprawione, póki co nie ma przeszkód.

4

No nie do końca - a jak to się ma w świetle wyr. KIO 238/11, gdzie cyt.? tym samym zgodnie z ustawą i specyfikacją powinien przedstawić pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia, przy czym przy udostępnianiu wiedzy i doświadczenia konieczny jest udział tych podmiotów w realizacji zamówienia..?  A na potwierdzenie tego składa dokumenty wymagane w SIWZ.

Czy tym samym podmiot ten składa ofertę w postępowaniu ?
? a jak wiadomo ? można złożyć tylko jedną ofertę.

5

A dlaczego tym samym miałby tym samym składać ofertę?
Podwykonawca(udzielający potencjału) nie jest stroną w postępowaniu.

6 (edytowany przez Darek W. 2011-05-19 09:12:38)

To nie jest podwykonawca - podwykonawstwo występuje poprzez wskazanie części zamówienia w ofercie - a nie nazwy podwykonawcy.

Z nazwy występuje jako wykonawca, jeżeli składa swoją ofertę gdzie podaje cenę.

Z nazwy występuje w czyjejś ofercie, tym samym bierze udział w postępowaniu i tak jak w swojej ofercie składa oświadczenia.

I to nie jest wg, was druga oferta ??

Ok. To jest idiotyczne. Mówicie, że jest w fazie projektu zmiana.... czyli za rok. Mam nadzieję, że szybciej to zrobią.

7

Jak dla mnie nie jest to idiotyczne.
Patrząc na działalnosć mojej firmy. Standardowo przetargi w których występujemy są na nasze oprogramowanie lub oprogramowanie plus sprzęt medyczny.W tym drugim typie bardzo często startujemy jako podwykonawca firmy A jednocześnie startując jako wykonawca ze sprzętem firmy B. Dla nas większe szanse na wygranie. Dla Zamawiającego więcej ofert, zwiększona konkurencja itp.