1

Temat: czy łączyć?

mam do zrobienia przetargi na założenie osnowy w dwóch różnych gminach naszego powiatu. Pytanie jest takie czy te zadania powinnam łaczyć, wykonywane przez wykonawce prace będa dotyczyły róznych miejscowości ale czynnosci będą podobne. Jest to zadanie długofalowe na pewno nie chcelibyśmy zeby robiła to jedna firma bo ytrzeba zakończyć realizację do końca roku a jedna firma biorąc pod uwage ilośc prac może sie nie wyrobić. dla nas wazne jest zeby zapłacić do konca grudnia bo to pieniadze funduszu ktory od nowego roku przestaje istnieć. z pkt widzenia pzp skoro są to zadania wykonywane w róznych miejscach powinnam połaczyć ich wartość?

2

Odp: czy łączyć?

Wg mnie nie ma przeszkód, by zrobić to osobno. To tak jak z budową chodnika - robię osobny przetarg na każdą z ulic w mieście , a przeciez sa to prace tego samego rodzaju.

3

Nie wiem na czym polega zakładanie osnowy ale jeśli to robota budowlana to absolutnie nie musisz tego łączyć

4

nie to nie jest robota budowlana tylko usuga geodezyjna

5

To w sumie nic nie zmienia bo (chyba) to nie jest usługa powtarzająca sie okresowo mimo, że tego samego rodzaju. Tak mi sie wydaje

6

nie nie jest to usługa powtarzająca się okresowa . wykonawca wyznacza jakies punkty w terenie GPS . taka osnowe zakłada sie zgodnie z wytycznymi czyli rozporzadzeniem oraz instrukcjami technicznymi

7

No to nie masz problemu smile

8

tyle tylko ze te zadania tak samo sie nazywaja, wykonywane czynności w celu założenia osnowy sa takie same, czynnosci te reguluje ta sama ustawa i te same instrukcje - róznia sie jedynie miejscem wykonywania usługi, a wiec punkty gps bede przebiegały róznie bo teren jest odmienny

9

Dorotka a tak w sumie to na czym polega Twój problem? Czy jeśli połączysz te zamówienia to wpadasz w wyższy próg czy też problem polega jedynie na tym by nie robiła tego jedna firma?
Problem pierwszy uważam za rozstrzygnięty (nie sumowałbym tego), a problem drugi rozwiązuje art.83.3 - czyli robisz 1 postepowanie na obie gminy i piszesz że wykonawca może złożyć oferte tylko na 1 część

10

moj problem polega na wpadnięciu w wyższa procedure jesli połaczę zamówienia

11

nie chce być posądzona o dzielenie zamówienia w celu uniknięcia pzp. moja pani audytor uwaza ze powinnysmy to połaczyć

12

Dorotko, jeżeli jest to usługa, a z Twoich wypowiedzi jestem prawie o tym przekonana, to niestety podlega to sumowaniu. Też nie wiem na czym polegają te prace, ale usługa sprzątania to różne czynności, celem jednak ich jest uzyskanie efektu sanitarnego. W Twoim przyopadku domniemam, że także celem jest osiągnięcie rezultatu pomiaru - więc usługa do sumowania.

smile  nora

13

dzięki nora tak własnie zrobiłam zsumowałam te usługi