1

Temat: ciekawe w przetargu ograniczonym

Witam
Dzwonił do mnie ostatnio kolega z branży z ciekawym pytaniem. Trwa przetarg ograniczony. Zostały już złożone i rozpatrzone wnioski (przetarg unijny) oraz zaproszeni wykonawcy. Z dokumentów załączonych do wniosków  np. KRS i pełnomocnictw (chciaż wiadomo że do tego niekoniecznie służą) wiadomo kto był upoważniony do podpisania wniosków tudzież teraz ofert. Otwarcie ofert 25.05.2011r.. Wczoraj telefon od jednego z wykonawców, że jedna z osób, która podpisywała wniosek umarła - jeden z członków zarządu. Do podpisania uprawnione były dwie osoby łącznie więc drugi z członków zarządu może podpisywać też z prokuretem. I pytanie  - czy Zamawiający nie odrzuci takiej oferty?

2

Odp: ciekawe w przetargu ograniczonym

a gdzie w ustawie pisze ,że wniosek i oferta   ma być podpisana przez te same osoby , ma byc podpisana przez osoby upełnomocnione

3

Dokładnie, nie można tym sposobem odrzucać, dają odpowiednie umocowanie i gra, a wiadomo z jakiej przyczyny.

4

To wiadomo, ja kiedyś takią sytuację miałam i radca też mi potiwerdził, że oferta jest podpisana przez kogo trzeba, tylko u mnie nikt nie umarł tylko pojechał na Kanary :-).

5

Oczywiście, że nie odrzuci. Gdyby okazało się w międzyczasie, że zmieniły się zasady reprezentacji podmiotu, Wykonawca powinien do oferty dołączyć aktualny KRS (ewentualnie pełnomocnictwa) i problemu nie będzie. Jeśli zaś nic się nie zmieniło i aktualne są zasady z KRS dołączonego do wniosku - bez znaczenia będzie, że inne osoby podpiszą ofertę.

6

agaj napisał/a:

I pytanie  - czy Zamawiający nie odrzuci takiej oferty?

To pytanie do tego zamawiającego. Gdyby trafiło na mnie - nie odrzuciłbym takiej oferty.

7

Reasumując... Nic ciekawego wink