26

Odp: spełnienie warunku udziału w postępowaniu

a co Ciebie obchodzi kto zapłaci temu kucharzowi - zapłaci mu wykonawca , który otrzyma zlecenie !!
a przy robotach budowlanych martwisz ,się kto zapłaci kierownikowi budowy czy murarzowi

27

Dla mnie tak bo jak daję pracownika to uczestniczę w wykonaniu zamówienia = jestem podwykonawcą, bo to ja jako jego pracodawca płacę pensje temu pracownikowi, a nie ten któremu udostępniłem pracownika.
Rozważ taką sytuację:
- jeżeli wypożyczam koparkę bez operatora to nie jest to oczywiście podwykonawstwo,
- ale jeżeli wypożyczam koparkę z operatorem to już raczej jest prawda?
I tu jest podobny mechanizm

28

ale miłka napisała:

miłka napisał/a:

1) Wykonawca złożył zobowiązanie że firma gastronomiczna oddaje swoje zasoby na czas trwania kursu  wraz z pracownikiem

to jest czyste podwykonawstwo zasoby z pracownikiem! to tak jak koparka z operatorem

29 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-20 11:36:28)

myszy1953 napisał/a:

a co Ciebie obchodzi kto zapłaci temu kucharzowi - zapłaci mu wykonawca , który otrzyma zlecenie !!
a przy robotach budowlanych martwisz ,się kto zapłaci kierownikowi budowy czy murarzowi

Nie obchodzi ale jak widzę zapis j.w. to jako zamawiacz mogę mieć uzasadnione podejrzenie, że X bierze udział w wykonaniu zamówienia jako podwykonawca, a jak bierze to dlaczego wykonawca tego nie ujawnia? skoro był odpowiedni zapis w siwz?
a może ten podwykonawca co nie chce się ujawnić podlega wykluczeniu jak napisałem wcześniej?
Tylko pytam nie twierdzę czy tak jest

Nie bójmy się podwykonawców wink

30

Kim jest podwykonawca
Praktyka pokazuje, że w zamówieniach publicznych podwykonawstwo, o którym mowa w niniejszym opracowaniu, występuje wyłącznie w robotach budowlanych. Rozumiane jest więc ono jako realizacja części zamówienia przez innego wykonawcę niż ten, który uzyskał zamówienie w wyniku postępowania, w którym brał udział.

Halina Olszowska
Trener zamówień publicznych. Doświadczony praktyk, członek zarządu OSKZP, przewodnicząca Rady Programowej miesięcznika "Przetargi Publiczne".

31

Niedzwiadek napisał/a:

- jeżeli wypożyczam koparkę z operatorem to już raczej jest prawda?

Nie jestem pewien, a nawet bym twierdził, że nieprawda.

32

ta firma gastronomiczna może udostępnic pomieszczenie czyli kuchnię i kucharza , który będzie szkolił jakąś grupę .  i to jest podwykonawstwo?

33

Bo tu jest najczęściej wykorzystywany - wręcz konieczny, co nie znaczy, że nie może być w usługach, w dostawach raczej było by ciężko faktycznie, a robota budowlana jest niczym innym jak specyficznym rodzajem usług

34

hubal napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

czysta forma wynajmu

35

Dopóki wypożycza samą kuchnie nie jak już z kucharzem według mojej wiedzy tak bo to kucharz, który jest pracownikiem właściciela kuchni wykonywać bezie szkolenie a nie wykonawca, który złożył ofertę

36

myszy1953 napisał/a:
hubal napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

czysta forma wynajmu

Może trochę niefortunne porównanie, ale idąc tym trybem to gdzie jest granica najmu a podwykonawstwa?

37

Niedzwiadek napisał/a:

Dopóki wypożycza samą kuchnie nie jak już z kucharzem według mojej wiedzy tak bo to kucharz, który jest pracownikiem właściciela kuchni wykonywać bezie szkolenie a nie wykonawca, który złożył ofertę

a na jakiej podstawie twierdzisz ,że ten nieszczęsny kucharz jest pracownikiem udostępniającego lokal - umowę o pracę dołączono ?
nikt nie zabroni kucharzowi dorabiać bo to z jego doświadczenia , wiedzy i umiejętności czerpać będzie wiedzę szkolony a nie od jego jak piszesz pracodawcy

Radzę Ci Miłka posłuchaj Niedźwiadka zażądaj wszystkiego co tylko mozna od kucharza i firmy gastronomicznej i dodatkowo od kucharza książeczki zdrowia

38

ale rozpętałam burzę a ja myślałam że jestem taka beznadziejna ale widze że to ustawa jest beznadzielnie skonstruowana, życzę miłego ciepłego wikendu może wybiorę się w góry nabrać energii na następny tydzień,
tak piszemy sobie a może by tak spotkać się na wikend i pogadać na luzie ?
Gdzies w środku Polski żeby wszyskim pasowało.

39

myszy1953 napisał/a:

a na jakiej podstawie twierdzisz ,że ten nieszczęsny kucharz jest pracownikiem udostępniającego lokal - umowę o pracę dołączono ?

To nie ja to miłka i na takiej:

miłka napisał/a:

1.Firma udostępnia kuchnię i w czasie pracy kurzarz będzie szkolił naszych uczestników czyli w ramach jego umowy o pracę,

myszy1953 napisał/a:

nikt nie zabroni kucharzowi dorabiać bo to z jego doświadczenia , wiedzy i umiejętności czerpać będzie wiedzę szkolony a nie od jego jak piszesz pracodawcy

No nie i tu się zgadzam, ale mamy to co wyżej

myszy1953 napisał/a:

Radzę Ci Miłka posłuchaj Niedźwiadka zażądaj wszystkiego co tylko mozna od kucharza i firmy gastronomicznej i dodatkowo od kucharza książeczki zdrowia

myszy1953 ja wiem że dziś ciężki dzień, bo jutro koniec świata ma być ale bez przesady, wyrażam swoją opinię i tyle miłka zrobi jak zechce

40

u mnie dzień jak co dzień  smile
Geometryczny środek Polski znajduje się w miejscowości Piątek (województwo łódzkie) i tam się spotykamy miłka zaprasza

41

jeszcze musimy uzgodnić termin wykonania tego spotkania smile

42

smile jeszcze raz dziękuję - wystąpiłam z pismem o uzupełnienie a niech się dzieje co chce, powiedzieli mi że podłączą najwyżsej zapłacę 12 pensji  smile  to zrobicie zrzutkę na paczki  do więzienia bo nie bede miała jak zapłacic i to odsiedze smile  .

43

miłka napisał/a:

smile jeszcze raz dziękuję - wystąpiłam z pismem o uzupełnienie a niech się dzieje co chce, powiedzieli mi że podłączą najwyżsej zapłacę 12 pensji  smile  to zrobicie zrzutkę na paczki  do więzienia bo nie bede miała jak zapłacic i to odsiedze smile  .

Jak faktycznie to podmiot udostępnia tego kucharza a nie kucharz "sam się udostępnia" to też bym wezwała.

44

miłka napisał/a:

Wykonawca miał złożyć oświadczenie z art. 22 ust.1 nie wymagałam szczegółowych warunków, jednak przedłożył umowę wstępna na wynajem lokalu , z brakiem podpisu strony wynajmującej.
poprosiłam o uzupełnienie- uzupełnił

Ale moje pytanie jest nastepujące,
1) czy jeśli nie stawiamy szczegółowych  warunków - a ktoś korzysta z zasobów tj. potencjał innych to czy musi to nam zaznaczyć - czy nie powinno nas to interesowac.
Składa oświadczenie i jest ok.

2) czy jeśli postawimy warunek ,że musi mieć odpowiedni sprzęt a go nie ma to składa informację że np. wynajmować będzie , wydzierżawi sprzęt czyli przedłoży zobowiązanie osoby która mu użyczy  i czy ten użyczający musi złożyć oświadczenie z art.24 ust.1 ,
firma użyczjącą pomieszczenie czy sprzęt trudno nazwać, że będzie podwykonawcą
3) w jakich przypadkach będziemy żądać złozenia oświadczenia z art. 24 ust.1 , czy jeśłi będzie podwykonawca?
w kwietniowym Zamówienia publiczne DORADCA jest kilka art. na ten temat ale ja mam dalej wątpliwości i nie doczytałam się jak ich w końcu traktować.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

jak można ŻADAĆ PODPISANEJ UMOWY NAJMU OD KOGOŚ KTO STARTUJE W PRZETARGU I NIE MA ŻADNEJ PEWNOŚCIU ,ŻE GO WYGRA ? nie rozumiem tego
a nie wystrarczy zobowiązanie ,że udostępni tę kuchnię na okres realizacji umowy

45

możemy przeprowadzać przetargi  progów na oświadczeniach ale nie bo to nasza cecha narodowa prześwietlić wszystko i wszystkichi tworzyć papierologię

46

i jeszcze piszesz miłka :
Wykonawca miał złożyć oświadczenie z art. 22 ust.1 nie wymagałam szczegółowych warunków, jednak przedłożył umowę wstępna na wynajem lokalu , z brakiem podpisu strony wynajmującej.
poprosiłam o uzupełnienie- uzupełnił
i potem lawina ..........................

47

myszy1953 napisał/a:

możemy przeprowadzać przetargi  progów na oświadczeniach ale nie bo to nasza cecha narodowa prześwietlić wszystko i wszystkichi tworzyć papierologię

ostatnie trzy tak zrobiłam, rewelacja polecam przy małych zamówieniach.

48

cena i oświadczenia i połowa roboty mniej
a jak tez tak zrobię , tylko czasami wykonawcy komplikują i sami sie podkładają dając umowy albo inne zobowiązania i wtedy jak są wadliwe to je zignorowac je i nie drażyc jak w moim wypadku
gorzej jak realizacja umowy będzie potem licha, a pieniądze unijne trzeba wydać

taka natura Moja że za bardzo martwię się za WYKONAWÓW , myślę że z wasza pomoca szybko sie wyleczę  smile  smile