1

Temat: omyłka? wyjaśńienia?

W formularzu oferty był zapis: "Oświadczamy, że część robót objętych zamówieniem zamierzamy/nie zamierzamy* powierzyć podwykonawcom". W przypadku powierzenia części robót podwykonawcom należało dołączyć wypełniony  załącznik.
Wykonawca napisał coś takiego: "Oświadczamy, że część robót objętych zamówieniem wykonamy sami"
Co z tym zrobić:
- wyjaśnić
- poprawić
- zostawić jak jest

2

Odp: omyłka? wyjaśńienia?

o którą część chodzi, bo zapis który zaproponowaliście w oświadczeniu jest trochę niefortunny - dodałbym jeszcze miejsce na wpisanie o jaką część chodzi (zakres robót, branża itp.)
Gdyby czytać dosłownie, to wychodzi na to, że część zamówienia wykonawca zrobi sam, a pozostałą część - no właśnie nie wiadomo co z resztą, można poprosić o wyjaśnienie jeżeli masz wątpliwości
Jedno czego nie możesz zrobić na bank to poprawiać

3

a ja uważam ,że na tym etapie ta wiedza jest zbędna - wiadomo ,że będzie wykonywał nie sam .... i tyle ! może jeszcze się wyk. waha , rynek podwykonawcow ogromny

4

Niedzwiadek napisał/a:

dodałbym jeszcze miejsce na wpisanie o jaką część chodzi

To miało być w załączniku, o którym wspomniałem; załącznika nie ma, więc można równie dobrze domniemywać, że nie będzie podwykonawstwa.
Poproszę chyba o wyjaśnienia

5

Według mnie wygląda to tak jakby chciał wykonać wszystko sam- po prostu przepisał Wasz początek i dodał, że wykona sam.

6

Bitter napisał/a:

Według mnie wygląda to tak jakby chciał wykonać wszystko sam- po prostu przepisał Wasz początek i dodał, że wykona sam.

Ja jestem pewien, że tak właśnie było smile  tylko co najlepiej z tym zrobić

7

A ja taki domyślny bym nie był wink dlaczego zamawiacz ma bać się zadawać pytania wykonawcom? Co złego się stanie, jeżeli lzmiuw zapyta co wykonawca miał na myśli pisząc to co napisał, skoro ustawodawca przewidział taką instytucję jak możliwość wyjaśnienia to co w tym złego ano nic
nie zaszkodzi a pomóc może

8

nie zaszkodzi zwrócić się o wyjasnienia

9

A jeśli w ramach wyjaśnień złoży oświadczenie, że będzie się chciał posłużyć podwykonawcami, to czy przypadkiem nie będzie to zmiana treści oferty? (art. 87 ust 1) I co wtedy miałby zrobić zamawiający? Ja bym nie pytała.

10

no na treść oferty to ma znaczenie kolosalne tym bardziej ,że jak w trakcie realizacji okaże się ,że podwykonawca będzie wykonywał jakieś roboty oczywiscie za zgodą zam. i się go wprowadza do umowy aneksem

11

dlatego dla jasności zamawiający powinien wiedzieć - po to żądał takiej informacji - wiedza to dziś potężne, a w tym przypadku nie jest to aż takie istotne, bo oświadczył wykonawca, że zamierza część robot realizować sam, a zamawiacz dopytuje, kto będzie realizował pozostałą część - moim zdaniem w tym konkretnym przypadku nie będzie zmiany treści oferty

można wprowadzić aneksem podwykonawcę, o ile tak możliwość została przewidziana w umowie

12

Czy może tak być? Umowę podpisujemy z Wykonawcą. Podwykonawca przedstawia dokumenty podmiotowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału i niepodlegania wykluczeniu, natomiast nie uwzględniam go w umowie ani też w aneksie do umowy.

13

Niedzwiadek napisał/a:

dlatego dla jasności zamawiający powinien wiedzieć - po to żądał takiej informacji - wiedza to dziś potężne, a w tym przypadku nie jest to aż takie istotne, bo oświadczył wykonawca, że zamierza część robot realizować sam, a zamawiacz dopytuje, kto będzie realizował pozostałą część - moim zdaniem w tym konkretnym przypadku nie będzie zmiany treści oferty

można wprowadzić aneksem podwykonawcę, o ile tak możliwość została przewidziana w umowie

nie KTO tylko co będzie wykonywał ?
`

14

Podwykonawca przedstawia dokumenty podmiotowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału i niepodlegania wykluczeniu - pytam a po co Ci te dokumenty ?
Podwykonawca ma umowę z Wykonawcą , którą winnien po podpisaniu umowy z zam. mu dostarczyć, a Zamawiający w umowie z Wykonawcą winien mieć zapisy chroniące podwykonawców

15

myszy1953 napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

nie KTO tylko co będzie wykonywał ?
`

O.k. tu myszy 1953 ma rację powinno być CO, a kto to już rzecz drugorzędna - ale pozostała część zostaje j.w

16

kasztan napisał/a:

Czy może tak być? Umowę podpisujemy z Wykonawcą. Podwykonawca przedstawia dokumenty podmiotowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału i niepodlegania wykluczeniu, natomiast nie uwzględniam go w umowie ani też w aneksie do umowy.

Takich dokumentów można żądać tylko w przypadku wymienionym w § 1.2 rozporządzenia w sprawie dokumentów (można to nie to samo co trzeba o tym należy pamiętać). Więc nie w każdym przypadku - i z tego co powyżej wnioskuję, że w tym konkretnym przypadku nie ma podstaw do takiego żądania
myszy1953 w sprawie § 1.2 ma nieco odmienne zdanie, ale to (§ 1.2) jest na zasadzie dobrowolności a nie przymusu

17

jeszcze raz powtarzam podwykonawca to nie jest wykonawca w rozumieniu pzp , to wykonawca, który wykonuje przedmiot zamówienia ( jakąś branżę) na zlecenie  Wykonawcy, który ma podpisaną umowę z zamawiającym

18

lzmiuw napisał/a:

Poproszę chyba o wyjaśnienia

Ja też bym tak, zdecydowanie.
Skoro wyjaśniamy, to się rozumie, że w celu zrozumienia co naprawdę jest w ofercie, więc właściwie żadna odpowiedź nie jest według mnie zmianą oferty.
Ponadto warto zauważyć, że w zasadzie podwykonawcę można wprowadzić w dowolnym czasie, co nie znaczy że w dowolny sposób, nie musi to być jako zmiana umowy, oraz że niekoniecznie wymaga aneksu.