1

Temat: wyjśnienia możliwość poprawy

PN na roboty budowlane, wynagrodzenie kosztorysowe,
W. w kosztorysie ofertowym podał inne grubości w trzech pozycjach, np. nawierzchnia z mieszanek mineralno bitumicznych - warstwa wiążąca o grubości 4 cm, a powinna być o grubości 8 cm
w wyjaśnieniach przyznał się, że się pomylił
czy Z. może teraz poprawić te pozycję? jeżeli dokonalibyśmy poprawek to cena oferty zwiększy się o ok. 40.000 zł przy cenie ok 1 mln
to jest już drugie postępowanie na to zadanie i są naciski żeby w końcu wybrać ofertę

2

Odp: wyjśnienia możliwość poprawy

Zobacz Uchwałę Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 24 października 2010 r., sygn. akt KIO/KU 84/10

3

czyli raczej poprawić - art. 87 ust. 2 pkt 3?

4

umig19 - a przeczytałeś dokładnie tę uchwałę KIO ?

5

Odbiegając na chwilę od meritum - ciekawa jest argumentacja dotycząca dokumentów zamieszczanych w SIWZ i ogłoszeniu - polecam poczytać, kto dotrwa do końca

6

Ja bym głosował za poprawieniem wskazanej pozycji (w innych zapewne nie jest gorzej).
Zastrzegam że nie przeczytałem wskazanego wyroku.

7

przyznaję się że nie przeczytałam dokładnie

8

Jeżeli wykonawca przyjął ceny za wykonanie warstwy o grubości  4 cm, to zamawiający nie może poprawić tej pozycji bo nie wie jaka jest cena warstwy o grubości 8 cm u tego wykonawcy. Zamawiający może poprawić tylko wtedy gdy z innych pozycji może określić ceny jednostkowe wadliwie określonej lub pominietej pozycji w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3. Natomiast wykonawca w sytuacji opisanej prze umig 19 nie może już dokonać żadnych zmian w złożonej ofercie.