1

Temat: wezwanie do uzupełnienia

Wykonawca nie dołączył wykazu robót budowlanych wraz z referencjami. Wezwałam do uzpełnienia. Oferent przeslał mi te dokumenty faxem, uznać taką formę?

2

Odp: wezwanie do uzupełnienia

O ile wykaz robót ok.
To z referencjami nie jestem pewien.
Na pewno powinno być za zgodność z ...
Wydaje mi się ze telefon i prośba o przesłanie/dowiezienie referencji nie byłoby złym rozwiązaniem

3

klimczakmi napisał/a:

Wydaje mi się ze telefon i prośba o przesłanie/dowiezienie referencji nie byłoby złym rozwiązaniem

Nawet wskazane wink

4

może dośle jeszcze o czasie w formie pisemnej

5

Referencje oferent złożył w terminie, z tym, że brak jest na nich za zgodność z oryginałem i pięczątki firmy i podpisu i co teraz...

6

Dlatego ja zawsze zastrzegam że dok. na wezwanie powinny być złożone w formie pisemnej.

7

ab123 napisał/a:

Wykonawca nie dołączył wykazu robót budowlanych wraz z referencjami. Wezwałam do uzpełnienia. Oferent przeslał mi te dokumenty faxem, uznać taką formę?

To zależy jaka forma została dopuszczona (w SIWZ) podczas porozumiewania się Wykonawca - Zamawiający. Jeśli w wezwaniu do uzupełnienia dopuściłaś porozumiewanie się za pomocą faxu to uznać jeśli w SIWZ dopuszczone za pomocą faxu uznać. No chyba, że zastrzegłaś tylko formę pisemną to nie uznawać.

8

Nina o ile sam wykaz można jeszcze na siłę uznać w formie faksu, o tyle referencje muszą być podpisane przez wykonawcę za zgodność z oryginałem, czyli dostarczone w formie papierowej i nic tu nie zmieni forma porozumiewania się z wykonawcą

9

Jeśli zamawiający sam dopuścił w wezwaniu możliwość uzupełniania dokumentów faksem, to powinien uwzględnić przesłane w ten sposób dokumenty . Uzupełniane przez wykonawcę dokumenty w trybie art. 26 ust. 3 ustawy pzp mieszczą się - w ocenie orzecznictwa - choćby w zakresie pojęcia ?informacji?, czy też pojęcia ?oświadczeń?, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy pzp. W tym zakresie istotne jest określenie celów, dla którychstworzone zostały obie regulacje prawne - wynikająca z art. 26 ust. 3 ustawy pzp, jak i wynikająca z art. 27 ust. 1 ustawy Pzp. Celem pierwszej z regulacji (art. 26 ust. 3 ustawy pzp) jest uzupełnienie określonych dokumentów na żądanie zamawiającego dla ocalenia prawidłowości oferty złożonej w postępowaniu przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie. Celem drugiej z regulacji (art. 27 ust. 1 ustawy pzp) jest umożliwienie szybszego przeprowadzenia procedury udzielenia zamówienia publicznego przez zamawiającego poprzez dopuszczenie możliwości nowoczesnych i elektronicznych form kontaktu, tj. np. formy kontaktu za pomocą faksu. Obydwie regulacje mają usprawniać tok postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego i nakierowane są na odstąpienie od daleko posuniętego formalizmu postępowania o zamówienie publiczne .Wyrok KIO z dnia 26 kwietnia 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP/525/10, KIO/UZP/551/10).

Ja traktuję bardzo indywidualnie każde postępowanie.

10

Według orzecznictwa do kontaktów zamawiającego z wykonawcą będą miały zastosowanie regulacje ustawy zawarte w art. 27 ustawy pzp oraz szczególne postanowienia siwz przewidujące określoną formę tych kontaktów przyjętą przez zamawiającego . W zależności w jaki sposób zamawiający opisze sposób uzupełniania dokumentów w siwz czy wezwaniu, to wykonawca powinien się do tego stosować. Jeśli zamawiający w siwz określił sposób komunikacji w postępowaniu i dokumenty można dostarczyć skutecznie zarówno drogą pisemną, jak i za pomocą faksu, należy uznać fakt przesłania tych dokumentów w wyznaczonym przez zamawiającego terminie drogą faksową za skuteczne .Wyrok KIO z dnia 26 kwietnia 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP/525/10, KIO/UZP/551/10).Jeśli zamawiający dopuścił możliwość uzupełniania dokumentów lub składania wyjaśnień w drodze faksu, może również wyznaczyć krótszy termin na dokonanie tych czynności  Wyrok KIO z dnia 13 sierpnia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP/1006/09).

11

nina napisał/a:

Jeśli zamawiający sam dopuścił w wezwaniu możliwość uzupełniania dokumentów faksem, to powinien uwzględnić przesłane w ten sposób dokumenty .

Wyrok KIO z dnia 13 sierpnia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP/997/09).

12

No cóż z wyrokami KIO jest tak, że dotyczą one konkretnych spraw, a składy orzekające KIO mają nieco odmienne zdania - pod uwagę wziąłbym np KIO 144/11 - nieco inne potraktowanie faksu nawet, przy dopuszczonej formie porozumiewania się - trzeba się dobrze wczytać w uzasadnienie

13

nina napisał/a:

Ja traktuję bardzo indywidualnie każde postępowanie.

Święta racja, wszystko zależy od tego, czy i jakie były zapisy w siwz czasami wystarczy brak jednego słowa lub jedno słowo więcej i już mamy inną sytuację, warunki i w efekcie orzeczenie KIO
Zatem wszystko zależy od tego jaki był zapis w siwz dotyczący porozumiewania się i wymaganej formy przesłania referencji, a nawet znaczenie może mieć treść pisma wysłanego do Wykonawcy przez Zamawiającego - może i być tak, jak wskazała NIna, po przeczytaniu wyroków trochę kierunek myślenia w tym zakresie trzeba przestawić z zastrzeżeniem takim jak zrobiła to Nina

14

Oferent złożył dokumenty pisemnie, lecz nie są one podpisane i podstęplowane za zgodność z oryginałem. Co teraz zrobić?
A co zrobić w takiej sytuacji, kiedy w SIWZ jest dopuszczona forma pisemna i faxem, a w wezwaniu napisałam, że dokumenty należy dostarczyć...

15

ab123 napisał/a:

Oferent złożył dokumenty pisemnie, lecz nie są one podpisane i podstęplowane za zgodność z oryginałem. Co teraz zrobić?

jeżeli niepodpisany i niepotwierdzony za zgodność z oryginałem (niekoniecznie musi być to pieczątka) to do uzupełnienia, jeżeli były już uzupełnione, to wykonawca do wykluczenia niestety

16

ab123 napisał/a:

Jezeli dopuściłaś (a nie powinnaś!) taką formę to musisz uznać. Jeżeli nie - nie uznajesz.

17

Zgodnie z §6.1. Rozporządzenia PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane "Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu".

18

MIRAS napisał/a:
ab123 napisał/a:

Jezeli dopuściłaś (a nie powinnaś!) taką formę to musisz uznać. Jeżeli nie - nie uznajesz.

Tak jak Miras