1

Temat: Warunek w SIWZ - czy będzie podstawą do protestu?

PN - wartość ok. 4 miliony zł, robota budowlana. W SIWZ jest Warunek, by wykonawcy osiągali w ostatnich 3 latach obrotowych (tj. 2004-2006) obroty roczne w wysokości nie mniejszej niż 5.000.000 zł.
Co o tym myślicie? Prosze o opinie.

2

Odp: Warunek w SIWZ - czy będzie podstawą do protestu?

Co zamawiający chce sprawdzić na podstawie obrotów wykonawcy?

3

Podejrzewam, że chce mieć pewnośc, że wykonawca jest w dobrej kondycji finansowej.

4

Ja bym nie stawiał takiego warunku, obroty to dla mnie dosyć płytka informacja. Zawsze żądam posiadania środków na określoną kwote lub zdolności kredytowej na okresloną kwote

5

No, ja tez tak myślę smile. A własnie poprawiam tą SIWZ i mam wątpliwości. Wiesz - to jest duża inwestycja, strategiczna dla miasta i naczelnik inwestycji chce miec pewnośc, że nie bedzie problemów z realizacją. Ale skoro wartośc samej inwestycji jest ok. 4 miliony to żadanie obrotów na poziomie 5 mln jest - moim zdaniem - zbyt wygórowane. Tez myslę, że lepsze byłoby żadanie środków na koncie. Teraz w takim razie pytanie - jaką sumę można by zaproponować? I po drugie - czy można żadać opinii banku, że udzieli kredytu do tej konkretnej inwestycji?

6 (edytowany przez Marko 2007-05-22 06:51:27)

Jeśli masz wpływ na siwz a widze że masz to wywal w kosmos te obroty (tym bardziej, że masz takie samo zdanie - co jest pewnego rodzaju osobliwością tongue). A co do warunków... Nie napisze pewnie nic czego byś nie wiedziała...
Postaw dobry warunek "doświadczeniowy" -  wykosisz część plew, warunek finansowy - 1 mln i powinno być cool

Aha - żądanie opinii o udzielenie kredytu do konkretnej inwestycj do oprotestowania moim zdaniem

7

Dzięki Marko smile. Spróbuję przeforsować "nasze" zdanie. Pozdrawiam.
A przy okazji - jak postąpiłes z tą rażąco niską ceną?

8 (edytowany przez Marko 2007-05-22 07:16:04)

Hmm smile, uznałem te wyjaśnienia, z tym że obdzwoniłem zamawiającyh których podał w wyjaśnieniach i spytałem
- czy u nich wybór jego oferty nastąpił w trybie PZP,
- czy cena jego oferty była wyraźnie tańsza od innych i od szacunku wartości
- czy mieli w umowie zapis o niezmienności ceny w okresie obowiązywania umowy
i tak poza konkursem jak sie im układa współpraca z tymże wykonawcą.
Wszyscy potwierdzili, są zadowoleni to i ja mam zamiar być wink