1

Temat: badanie kryterió oceny ofert

Witam,

przeprowadzam przetarg na zakup programu komputerowego, gdzie mam dwa kryteria:
I cena:60%
II funkcjonalność 40%

w związku z powyższym mam dylemat i pewne wątpliwości jeśli chodzi o ocenę kryterium II:

mam członków komisji z różnego obszaru działań: tzw. ekspertów z danej dziedziny mających obsługiwać poszczególne moduły programu np. księgowy, windykator, informatyk etc.

jest checklista składająca się z podpunków w każdym z modułów którą ma się ocenić w każdym z jej punktów od 1-3pkt.

i teraz  zastanawiam się, czy jest taka mozliwość aby każdy z ekspertów ocenił tylko swoją tematykę na podstawie tak podzielonej checklisty.

ponieważ nie widzę możliwości aby windykator mógł ocenić aspekty techniczne możliwości programu (informatyczne), a z kolei informatyk rozwiązania ułatwiające prace w module windykacji, z racji tego ze nie posiada takiej wiedzy specjalistycznej i doświadczenia.

co o tym myślicie drodzy forumowicze??

2

Odp: badanie kryterió oceny ofert

Co prawda nie wiem, co to jest ta ?checklista?, ale chyba nic co by przeczyło tezie głównej, że MOŻE. To jest wewnętrzna sprawa komisji co kto i jak robi, może nawet nic nie robić, byle skutek był bez zarzutu.
Mam nadzieję, że sposób oceny wg kryterium 2. został opublikowany i że jest w miarę przejrzysty, bo w przeciwnym wypadku możecie czasem mieć kłopoty.

3

Podzielam opinię hubala, że sposób oceny wg kryterium 2 przez poszczególnych członków komisji przetargowej winien wynikać z postanowień SIWZ

4

No przy tego typu kryterium,  należy  przy jego formułowaniu pamiętać o konieczności precyzyjnego określenia sposobu jego oceny. Czyli tylko zapisy siwz jak piszą koledzy.

5

W wyroku z dnia 12 sierpnia 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 784/08, Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Kryteria, na podstawie których wybierana jest najkorzystniejsza oferta, jak również sposób oceny ofert, muszą być określone w SIWZ w sposób jednoznaczny tak, aby możliwe było dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty. Zamawiający obwiązany jest zawrzeć w SIWZ sposób jednoznaczny i przejrzysty opis kryteriów (podkryteriów), ustalić znaczenie kryterium (podkryterium) oraz sposób oceny ofert, który winien być mierzalny. Sposób oceny ofert nie może pozostawiać Zamawiającemu niczym nie ograniczonej swobody i uznaniowości w dokonywaniu oceny złożonych ofert".

6

W kolejnym wyroku tym razem z dnia 11 lutego 2008 r., sygn. akt  KIO/UZP 49/08, Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła:
", Izba zważyła, że co do zasady Zmawiający w sposób prawidłowy ustalił kryteria oceny dostawy poprzez wyrażenie ich we wzajemnie uzupełniających się wzorach matematycznych i opisie słownym. System ten jest logiczny i zasadniczo nie budzi zastrzeżeń. Wątpliwości Izby, w świetle zasady równego traktowania wykonawców, powstały natomiast na tle wprowadzenia przez Zamawiającego elementów uznaniowych do kryteriów oceny ofert, w zakresie zachowania uprawnienia do przyznawania punktów za oceniane elementy niedookreślone, tj. elastyczność i możliwość rozbudowy węzłów, czy możliwości zarządzania węzłami, w rozpiętości od 0 do 5 pkt., od 0 do 10 pkt., od 0 do 30 pkt. Nie jest przy tym istotne, że liczba punktów jakie mógł przyznać za te podkryteria Zamawiający nie była znaczna, ani że wszyscy wykonawcy otrzymali maksymalną punktację, na co powoływał się Zamawiający. Takie zapisy nie powinny mieć miejsca w kryteriach oceny usługi będącej przedmiotem zamówienia. Określenie kryteriów oceny ofert ma bowiem to znaczenie, że każdy wykonawca ubiegający się o zamówienie publiczne ma prawo do jasnych, przejrzystych, obiektywnych i weryfikowalnych reguł, jakimi będzie kierował się zamawiający dokonując oceny i wyboru oferty najkorzystniejszej. Ma prawo oczekiwać, że jego oferta będzie oceniana przez zamawiającego w sposób nadający się następnie do zweryfikowania w drodze środków ochrony prawnej. Należy zatem z postępowania o zamówienie publiczne eliminować takie kryteria, które to zaufanie mogłyby podważyć".

7

Na uwagę zasługuje także wyrok KIO, zgodnie z którym Ustawa nie nakazuje stosowania wyłącznie mierzalnych (matematycznych, "automatycznych") sposobów oceny ofert . Zatem, jak stanowi niniejszy wyrok, nie można zarzucić zamawiającemu naruszenia przepisów Ustawy w sytuacji, w której brak w opisie oceny ofert mechanizmów, które automatycznie pozwoliłby przyznawać punkty. Kryteria oceny ofert określone przez zamawiającego mogą zawierać pewną dozę subiektywizmu, ustawowo dozwoloną, jeżeli nie narusza to w szczególności zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji. Wyrok KIO z dnia 28 czerwca 2010 roku (sygn. akt KIO/UZP 1168/10).

8

Witam ponownie, dziękuje za odzew na mój post

tak, sposób oceny będzie opublikowany w siwz dla wykonawców, jeszcze myślę jak to opisać w sposób najbardziej możliwie obiektywny.
widzę, że koncepcja badania ofert przez ekspertów z komisji poszczególnych modułów jest możliwa.

co do wyroków, to serdeczne dzięki za ich przytoczenie, z tym że kio wszędzie pisze że dane kryterium jest subiektywne  lub naruszające zasadę równej konkurencji tyle że nie przytoczy przykłądu mierzalności takiego subiektywnego kryterium...

w związku z powyższym mam prośbę, może ktoś z was drodzy forumowicze ma jakieś ciekawe materiały nt. mierzalności kryteriów subiektywnych lub ich opisu.