1

Temat: jak szacować - przebudowa drogi

Mam kosztorys na przebudowę odcinka drogi i w planie przetarg. W kosztorysie ujęte są wszystkie roboty od podbudowy do położenia nakładki itd., ale mój szef wpadł na pomysł, że podbudowę drogi wykona gminny zakład budżetowy (poza ustawą Pzp - w ramach porozumienia między gminą a jej zakładem), a resztę zleci się wykonawcy zewnętrznemu.
Moje pytanie brzmi, czy szacując wartość zamówienia na tę nakładkę i roboty wykończeniowe powinnam do szacowania brać także koszt podbudowy? Sprawy zmierzają chyba do tego, aby przygotować nowy kosztorys inwestorski (bez podbudowy) co obniży szacunkową wartość zamówienia, a może w konsekwencji kosztorys opiewać będzie na kwotę niższą niż 14 tys. euro i wiadomo co dalej.
Help!

2

Odp: jak szacować - przebudowa drogi

Moim zdaniem jest to wykonywanie roboty budowlanej w danym roku budżetowym na tym samym obiekcie budowlanym w rozumieniu prawa budowlanego.  Należy więc przyjąć wartość szacunkową wszystkich prac określonych w kosztorysie inwestorskim.

3

Dzięki. Też tak uważam, ale szukałam wsparcia. smile

4

Chwila, nie do końca, skoro część będzie już gotowa, to wiadomo że kosztorys powinien być sporządzony na to co jeszcze zostało niewykonane, a więc w tym przypadku bez podbudowy.

5

Marcel - a po co. Kosztorys inwestorski służy wyłącznie do ustalenia wartości szacunkowej zamówienia (art. 33 ust.1pkt 1 ustawy Pzp). Natomiast wykonawca dostanie projekt budowlany, przedmiar robót oraz STWiORB. Dla mnie wykonanie oddzielnie podbudowy przez zakład budżetowy bez przetargu oraz wykonanie nakładki przez wykonawcę wybranego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jest klasycznym przykładem dzielenia zamówienia na części - art. 32 ust. 4 ustawy Pzp.

6

I z tym się zgodzę, bo za żadne skarby nie zgodził bym się na takie dzielenie.

7

Ja też bym się nie zgodził na dzielenie (problem odpowiedzialności zakladu budzetowego i wykonawcy w przypadku wystąpienia usterek - np. wykonawca będzie zwalał na złe wykonanie podbudowy) - ale jak widać mamy coraz "mądrzejszych" i "światłych" kierowników. Wyrazy współczucia wszystkim tym którzy muszą z takimi decydentami pracować. Ja już nie mam tego problemu i jestem bardzo szczęśliwy z tego powodu.

8

Masz rację karolk, tylko współczuć jak dojdzie do usuwania usterek, okaże się, że niema winnego, bo każdy wykonał prawidłowo swoją część roboty.

9

Ja też zgadzam się, jedynie dla porządku napomknę, że wartość zamówienia powinna obejmować podbudowę, niezależnie czy wykonamy sami lub zlecimy np. naszemu zakładowi zaś drugi kosztorys inwestorski jest (jak zwykle) zbędny, niezależnie czy wyłączymy część robót czy nie. W przypadku wyłączenia wystarczy po prostu uwzględnić to w ramach ustalania wartości zamówienia.