1

Temat: odnośnie liczenia terminów na odpowiedź

czy art. 38.1b dotyczy również tych dwóch nie później niż 2 dni przed TSO w których zamawiający wyjaśnia SIWZ ???
Tzn. PN poniżej progów wszczęty 19 maja, TSO początkowo wyznaczony na 27 maja, później   przesunąłem na 30 maja, pytania wykonawcy mogą skutecznie składać (żebym im obligatoryjnie odpowiedział ) do połowy wyznaczonego terminu bez uwzględniania przesunięcia, czyli w moim przypadku do dnia 23 maja.
To czy udzielam odpowiedzi nie później niż dwa dni przed 27 maja czy 30 maja ???

2

Odp: odnośnie liczenia terminów na odpowiedź

Tak, na dwa dni przed, termin przesunięcia ofert nie ma wpływu na czas składania pytań w tym wypadku liczy się termin pierwotny.

3

o ile dobrze zrozumiałem to przesunięcie TSO - tylko do wniosku o wyjaśnienie SIWZ,
nie natomiast do samych wyjaśnień ??? czyli odpowiadam nie później niż dwa dni przed 30 maja ???

4

tylko do wniosku, natomiast zamawiający powinien udzielić odpowiedzi w rozsądnym z punktu widzenia wykonawcy terminie, czyli najlepiej niezwłocznie, tak aby wykonawca mógł przygotować swoją ofertę. Musisz pamiętać, też o tym że może pojawić się konieczność ponownego przesunięcia TSO - zależy od pytań i wyjaśnień - pamiętać trzeba o 38.6

5

I pamiętaj o 38 1b.

6 (edytowany przez and1 2011-05-26 07:05:16)

Marcel napisał/a:

I pamiętaj o 38 1b.

no właśnie o ten przepis pytam smile - w zakresie terminu na udzielenie odpowiedzi a nie złożenia wniosku przez wykonawcę.
czyli przesunięcie TSO ma tylko wpływ na to termin złożenia wniosku przez wykonawcę, ale już na termin odpowiedzi udzielonej nie później niż dwa dni przed TSO nie???

7

No przecież tan art. jest bardzo jasny i czytelny.

8

oj. wiesz chciałem się tylko upewnić smile