1

Temat: Roboty budowlane

W warunkach wymagaliśmy aby wykonawca wykazał że zrealizował co najmniej 3 Roboty obejmujące swoim rodzajem i wartością zakres przybliżony do przedmiotu zamówienia na budynkach użyteczności publicznej na kwotę co najmniej 65 000,00 zł każda w okresie ostatnich 5 lat. Dodam że przedmiotem postępowania była wymiana drzwi z systemem dostępu szacunkowa wartość 65 000,00 zł. Wykonawca w wykazie robót wskazał :
1) Wymiana drzwi wraz systemem kontroli dostępu 41 000,00 zł
2) Roboty budowlane (z referencji wynika że były to Roboty budowlane związane z adaptacją budynku na potrzeby Centrum Aktywizacji Zawodowej) 361 166,82
3) Prace remontowo budowlane (z referencji wynika że prace polegały na wykonaniu robót tynkarskich, malarskich, posadzkowych oraz remont pomieszczeń sanitarnych) 298 000zł
4) Prace remontowo - budowlane (prace instalacyjne wod. kan., c.o., murarskie, malarskie,wymiana okien drewnianych na PCV) 400 000,00 zł
5) Prace remontowo - budowlane (prace instalacyjne wod. kan., c.o., murarskie, malarskie, wymiana okien drewnianych na PCV) 330 000,00 zł
Czy mogę uznać że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, niektórzy z członków komisji skłaniają się do uznania tych prac bud. gdyż jest to według nich zakres przybliżony z czym ja się nie zgadzam. Co o tym sądzicie?

2

Odp: Roboty budowlane

Każde nieprecyzyjne zapisy SIWZ nie może obciążać wykonawców. Jeżeli zamawiający nie sprecyzował w SIWZ co rozumie pod pojęciem "obejmujnące swym rodzajem i wartością zakres przybliżony do przedmiotu zamówienia", to skutki takiego zapisu nie mogą obciążać wykonawcy. Dla mnie ten zapis SIWZ jest nieprecyzyny (nioostry), blankietowy  i budzący wątpliwość.

3

nowa napisał/a:

W warunkach wymagaliśmy aby wykonawca wykazał że zrealizował co najmniej 3 roboty obejmujące swoim rodzajem i wartością zakres przybliżony do przedmiotu zamówienia na budynkach użyteczności publicznej na kwotę co najmniej 65 000,00 zł każda w okresie ostatnich 5 lat. Dodam że przedmiotem postępowania była wymiana drzwi z systemem dostępu szacunkowa wartość 65 000,00 zł. Wykonawca w wykazie robót wskazał :
1) Wymiana drzwi wraz systemem kontroli dostępu 41 000,00 zł
2) Roboty budowlane (z referencji wynika że były to roboty budowlane związane z adaptacją budynku na potrzeby Centrum Aktywizacji Zawodowej) 361 166,82
3) Prace remontowo budowlane (z referencji wynika że prace polegały na wykonaniu robót tynkarskich, malarskich, posadzkowych oraz remont pomieszczeń sanitarnych) 298 000zł
4) Prace remontowo - budowlane (prace instalacyjne wod. kan., c.o., murarskie, malarskie,wymiana okien drewnianych na PCV) 400 000,00 zł
5) Prace remontowo - budowlane (prace instalacyjne wod. kan., c.o., murarskie, malarskie, wymiana okien drewnianych na PCV) 330 000,00 zł
Czy mogę uznać że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, niektórzy z członków komisji skłaniają się do uznania tych prac bud. gdyż jest to według nich zakres przybliżony z czym ja się nie zgadzam. Co o tym sądzicie?

pkt 1) niestety za niska wartość zrealizowanego zamówienia
pozostałe pkt - dopytałbym, czy w ramach wykazanych zrealizowanych prac bud. miała miejsce wymiana drzwi z systemem dostępu i jakiej wartości dotyczyła ta część zamówienia

4

w wykazie winny byc wymienione trzy roboty budowlane polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu o wartości min.65000 zł każda
KIO 669/10 
wszystkie do uzupełnienia

5

myszy1953 napisał/a:

w wykazie winny być wymienione trzy roboty budowlane polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu o wartości min.65000 zł każda
KIO 669/10 
wszystkie do uzupełnienia

poprawka mojej wypowiedzi pod warunkiem ,że zostal on wyartykułowany w siwz w brzmieniu :
co najmniej 3 roboty obejmujące swoim rodzajem i wartością zakres przybliżony do przedmiotu zamówienia na budynkach użyteczności publicznej na kwotę co najmniej 65 000,00 zł każda tj. polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu

6

Myszy1953 - tym razem ja mam inne zdanie co do proponowanej przez Ciebie poprawki - co to znaczy "odpowiadające swym rodzajem" ? Przecież to był kiedyś blankietowy zapis w poprzednich rozporządzeniach w sprawie dokumentów.... Moim zdaniem zamawiający nie powinien uzywać takich niedokreślonych zapisów w SIWZ. Oczywiście - możesz się nie zgadzać ze mną.

7

ja się zgadzam z Tobą
ale jeżeli chcieli rozpatrywać oferty pod względem drzwi to winni to napisać  !!!!
ze wstępem warunku też się  nie zgadzam

8

W wyroku  z dnia 9 listopada 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1379/09, Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła:
"Przepisy prawne nie precyzują, jak w niniejszym przypadku należy rozumieć sformułowanie ?odpowiadające rodzajem? w odniesieniu do dostaw autobusów szynowych z napędem spalinowym. Zawarta w ?Małym słowniku języka polskiego? pod red. S. Skorupki, H. Auderskiej, Z. Łempickiej, Warszawa 1969 definicja określa ?rodzaj? jako ?coś (ktoś) podobne do czego (kogo). Tym samym przyjąć należy, iż w przypadku zamówienia publicznego żądane doświadczenie winno być wymagane i egzekwowane w stosunku do dostaw odpowiadających przedmiotowi zamówienia (podobnych, odpowiadających rodzajem i charakterem etc), a nie li tylko dostaw tożsamych (takich samych, stanowiących dokładne powtórzenie przedmiotu zamówienia)".

9

Wyrok KIO z dnia 29 kwietnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 489/09:
"Z określenia ?odpowiadających swoim rodzajem? wywodzi się pogląd ugruntowany w praktyce i w orzecznictwie, że w żadnym z aspektów, które mogą być brane do porównania doświadczenia wykonawcy, z zadaniem stanowiącym przedmiot zamówienia, żądania nie mogą być tożsame (identyczne)".

10

Doświadczenie należy uznać bez grymaszenia.

11

przy tak napisanym warunku zamawiąjącego wszystkie wykazane realizacje dobre pod warunkiem ,że były wykonywane w obiektach uzyteczności publicznej z # 1 wynika ,że tylko 2)

12

Myszy1953 - co do ostatniego Twojego postu pełna zgoda

13

zgoda z karolem  i hubalem  w 100% a i z myszy z ostatniego postu też. Jakie  warunki postawione takie ich spełnienie, nie można sobie ich dobrowolnie tłumaczyć rozszerzająco.

14

A ja uważam, że zamawiający niesłusznie żądał 3 robót po 65.000 czyli łącznie daje to 195000, skoro szacunkowa wartość robót wynosiła 65000 - żądanie wartości wykonanych robót powinno dotyczyć tylko takiej kwoty
Ale z resztą się zgadzam wink

15

wartości zamówien sięr nie sumuje i nie rozpatruje łącznie!  spelnienie wymogu ma potwierdzać  ,że Wyk.  jest w stanie wykonać  zam. o wskazanej wartości - moim zdaniem 3 to trochę na wyrost - szczególnie ,że zamówienie specyficzne

16

no właśnie do tego zmierzam

17

Mnie jeszcze zastanawia dlaczego RB maja byc wykonane w budynkach uzyteczności publicznej??? 100 takich robót ale w budynkach "NIE" użteczności publicznej nie daje odpowiedniego doświadczenia wykonawcom????

18

Masz rację responder Ja bym zarzucił nierówne traktowanie wykonawców.

19

nowa napisał/a:

2) Roboty budowlane (z referencji wynika że były to roboty budowlane związane z adaptacją budynku na potrzeby Centrum Aktywizacji Zawodowej) 361 166,82

To nie musi wynikać z referencji, referencje nie są od tego. to ma wynikać z wykazu robót.

20

responder - w wyroku z dnia 10 czerwca 2010 r., sygn. akt KIO 987/10 Krajowa Izba Odwoławcza nie zanegowała żadania zamawiajacego dotyczacego wykazania robót w obiektach użyteczności publicznej. W wyroku tym zawarta jest definicja obiektu użyteczności publicznej

21

responder napisał/a:
nowa napisał/a:

To nie musi wynikać z referencji, referencje nie są od tego. to ma wynikać z wykazu robót.

nie musi wynikać ale jak wynika to się uznaje !

22

Jescze tak a propos referencji. My w ref. piszemy krótko-zadanie wykonane zgodnie z umową/należycie + ewentualnie W. godny polecenia. Najcześciej wyknawcy proszą wtedy aby dokładnie opisać robote/dostawę/usługę-  ile metrów, sztuk, jak, kiedy itp.itd, etc. (kolejny przypadek miałem wczoraj- W. prosba o rozszerzenie referecji)  Twierdzą że Z. w przetargach żądaja aby w przedłożonych referencjach było wszystko opisane. Dla mnie  taki Z. jest nadgorliwy i na bakier z pzp. 
Też się  Wam zdaża że W. wnosi o dokładniejsze referencje??

23

karolk napisał/a:

responder - w wyroku z dnia 10 czerwca 2010 r., sygn. akt KIO 987/10 Krajowa Izba Odwoławcza nie zanegowała żadania zamawiajacego dotyczacego wykazania robót w obiektach użyteczności publicznej. W wyroku tym zawarta jest definicja obiektu użyteczności publicznej

oczywiście rozumiem że może taki warunek być uzasasdniony , ale sorki tu mówimy o banalnej wymianie drzwi  z kontrolą dostępu.