1

Temat: Art.spożywcze

Na początku roku został ogłoszony przetarg na dostawę Art. spożywczych i umowa zawArta jest do końca 2011roku. W maju w związku z realizacja projektu został zwiększony plan finansowy na zakup Art.spożywczych. Czy w związku z nowym planem finansowym mogę zakupić produkty u innego wykonawcy (wArtość poniżej 14 tys.euro) czy powinnam zamawiać Art. u wykonawcy z którym mam podpisana umowę do końca roku?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za może głupie pytanie.

2

Odp: Art.spożywcze

W sytuacji, gdy jednostce przydzielono nieprzewidziane w budżecie dodatkowe środki, możesz nimi sfinansować odrębne zamówienie. Wydatków dokonasz stosownie do wartości otrzymanych środków .

3

zgadzam się z Marcelem lecz o ile przewidziano w zam. podstawowym zam. uzupełniające to możesz zawrzeć umowę z dotychczasowym wykonawcą po negocjacjach

4

Oczywiście, i jest to dobre rozwiązanie, o ile zostało przewidziane.

5

Dziękuję Marcel. Udzielisz mi jeszcze jednej odpowiedzi?
Robiłam postepowanie w 5 częściach. 4 części zostały rozstrzygnięte. Na jedną część nie wpłynęła żadna oferta. Mogę sądzić, że drugie postępowanie nie uratuje mnie, mogę również nie otrzymać żadnej oferty. Brak zainteresowania i niepotrzebnie ucieka czas. Jeśmy w stanie sami zrealizować tę część zamówienia (mamy bazę). Czy uważasz, że jest to zgodne? Ja uważam, że tak.

6

część 5 została rozumiem unieważniona - dalszego ciągu nie rozumiem !

7

Dziękuję Wam wszystkim. Widzę, że więcej osób włączyło się do dyskusji. To co sądzicie o tym co wcześniej napisałam - mogę po pierwszym unieważnionym postępowaniu, na które nie wpłynęła żadna oferta zmienić zdanie tj. nie ogłaszać kolejnego postępowania tylko zrealizować je we własnym zakresie?

8

tzn. jednocześnie jesteś zam i wykonawcą ?

9

Nie.  Jestem Zamawiającym, który ma ośrodek.  Nasze wytyczne w skrócie mówią, że możemy (wyżywienie) zlecić na zewnątrz  jak i  możemy wykonać je sami we własnym zakresie. Kiedyś mieliśmy Gospodarstwa Pomocnicze i było łatwiej. Wyjście na zewnątrz jest w naszym przypadku łatwiejszym rozwiązaniem. Dzwoniłam dzisiaj do mojej jednostki nadrzędnej i usłyszałam, że sprawdzą bo może powinnam ogłosić jeszcze jeden przetarg zanim zacznę jego realizować we własnym zakresie. Dlatego może jest to dziwne pytanie, ale ja uważam, że już po 1szym unieważnieniu możemy zmienić zdanie i możemy zrealizować je we własnym zakresie.

10

sorry może i tak obszar ten nie jest mi znany

11

We własnym zakresie w ogóle można  jak najbardziej, problem jedynie z zakupami niezbędnymi do owego ?własnego zakresu?.