1

Temat: tzo

Muszę przedłużyć termin związania ofertą, czy wniosek o przedłużenie również wysyłam do wykonawcy, który będzie wykluczony z uwagi, że nie wniósł w wymaganym terminie wadium?
tzo muszę wydłużyć z uwagi na za małą kwotę w budżecie, muszę czekać na sesję. Mam obawy, że wykonawca "nie wyrobi się" w określonym terminie. W SIWZ zawarłam mozliwość zmian umowy. Tylko czy pod to mozna podciągnac...

2

Odp: tzo

Wykonawca wykluczony, więc oferta odrzucona,  więc brak związania ofertą, więc nie ma czego przedłużać z tym W.

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-27 05:54:37)

A według mnie psz nie masz racji, wykonawca jeszcze nie wie, że został wykluczony, dowie się dopiero w chwili wyboru oferty i dopiero w tym momencie wykonawca zostanie wykluczony, a jego oferta odrzucona ta czynność odbywa się razem z wyborem oferty nie wcześniej - więc wykonawca jeszcze nie został wykluczony
to po pierwsze - i tu może pojawić się zarzut z art. 7

Po drugie w razie złożenia odwołania i uznania odwołania przez KIO zamawiający może mieć problem, wiec wezwać trzeba wszystkich

Po trzecie nie ma takiej podstawy prawnej, która zwalniałaby zamawiającego od konieczności żądania przedłużenia od wszystkich. Tylko wykonawcy przysługuje prawo odmowy zgody na przedłużenie TZO a nie zamawiającemu

4

Tylko, że ta oferta na godzinę otwarcia ofert nie była zabezpieczona wadium. Z góry podlega wykluczeniu.

5 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-05-27 06:48:15)

Z formalnego punktu widzenia podstawa wykluczenia nie ma znaczenia, wykluczenie jeszcze nie nastąpiło, zgadza się, że jest to wbrew zdrowemu rozsądkowi, ale pzp niekoniecznie oznacza zdrowy rozsądek, aczkolwiek powinno wink