1

Temat: Dzielenie zamówienia czy nie?

Mam zadanie remontowe do wykonania na wartość kosztorysową 100.000 zł
Na dzień dzisiejszy w budżecie mam 50.000zł

nieoficjalnie wiem, że otrzymamy kolejne 50.000 tys na cele remontowe ale na dzień dzisiejszy nie mam tego potwierdzonego na piśmie. Muszę ruszyć machinę biurokracji i pewnie w przeciągu miesiąca-dwóch coś się wyklaruje.
Na dzien dzisiejszy jestem zmuszona dokonac szybkiego remontu wejścia do budynku gdyaż zagraża ono bezpieczeństwu.

Moje pytanie brzmi:
czy robiąc teraz 50% prac z kosztorysu mogę uznać to zadanie jako poniżej 14.000 (50.000zł) i czy nie będzie to Dzielenie zamówienia jeśli w sierpniu dostanę kolejne 50.000zł na cele remontowe i przeznaczę je na te pozostałe 50% zadania.

2

Odp: Dzielenie zamówienia czy nie?

Moim zdaniem jeżeli teraz macie w planie finansowym kwotę mniejszą jak 14 000 euro to robicie zadanie w tym właśnie trybie do 14 000 euro.

3

Ja uważam, że podstawą jest kosztorys, bo na tej podstawie szacujesz wartość zamówienia. Mimo, że masz zabezpieczone środki tylko na część zadania, ogłaszałabym procedurę powyżej 14 000 euro. 

Ale to jest tylko moja opinia.

4

Ja bym podzielił na części (2), przy czym do szacowania właśnie wziął 100000 i zrobił na obydwie części przetarg + ew. zaznaczył, że jest to I etap

5 (edytowany przez Nero 2011-05-27 07:52:23)

MArcel popieram Twoje stanowisko ale nadal pozostaje małe ale...

Mam wątpliwości i boję się czy nie będzie to odebrane jako podział zamówienia.

Nie chcę zrobić PN gdyz boję sie firm z całego kraju, których nie znam. Przy zamówieniu pon. 14.000 euro wyślę zapytanie do 3 firm lokalnych, z którymi juz współpracowłama i wiem czego mogę sie po nich spodziewać.

6

Marcel jak prawnie wybrnąłbyś z tej sytuacji.

7

Chyba nie wybrnąłby wink skoro kosztorys jest podstawą i już wiesz, że prawdopodobnie w tym roku będzie jeszcze drugi etap, to szczują a to jest podstawa do wybory trybu musisz wziąć całe 100000

8

Ale tak naprawdę to nie wiem czy otrzymamy pieniądze na ten cel. Informacja, którą mam jest nieoficjalna i nie mam tego zagwarantowanego.
Jeśli nie otrzymamy pieniędzy to mając na dzien dzisiejszy 50.000zł nie mogę zrobić PN wiedząc w 100%, że dziś mnie nie stać na całość zamówienia.
W takim razie nie robić nic???
Jak po kotnroli stanu technicznego wyszły nam pilne sprawy do zrobienia.

9

Ja mam pomysł: przetarg nieograniczony z tzw. prawem opcji, przy czym opcją byłby objęty cały 2. etap (oferty powinny obejmować oba etapy).

10

Pilne naprawy to proponuję 62 ust. 1 pkt 4 o ile są rzeczywiście pilne i wtedy zapraszasz sobie tych 3 wykonawców + 2 innych

11

Prawa opcji nie stosowałem jeszcze ale brzmi ciekawie

12

Można zastosować art. 6a, wówczas szacunek jest łączny ale jak zrobicie część 1 i nie przekroczy 14 000 euro to postępowaniem bez stosowania ustawy.(tak chyba będzie najbezpieczniej).