26

Odp: pełnomocnictwo

Podaję Ci podstawę prawną z wyroku z 6 lipca 2006r. (UZP/ZO/0-1899/06):
art. 82 ust. 2 Pzp - mówi on o konieczności złożenia oferty w formie pisemnej.
Art. 14 Pzp - odsyła do KC - i tam sięgnęli tez arbitrzy rozszerzając pojecie formy pisemnej (ale najlepiej, żebys sobie sama przeczytała całość uzasadnienia, bo tak wyrywkowo to ciezko jest zrozumieć smile).
A reasumując - oferta winna być odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 i 8 (to wg mnie).

27

enigmatyczne lecz przyjmuje do wiadomosci

28 (edytowany przez Artur 2007-04-05 09:51:22)

Osoba składająca ofertę (oświadczenie woli) musi być do tego uprawniona lub upełnomocniona.
Zatem pełnomocnik najpier musi złożyć pełnomocnictwo, na mocy którego jest uprawniony do złożenia oferty (osiadczenia woli w cudzym imieniu), a następnie moze dokonać czynności, co do której została upełnomocniona.
Dlatego nie może pełnomocnik przedstawić pełnomcnictwa w formie kopii potwierdzonej przez siebie samego, choćby z treści pełnomocnictwa wynikało, ze ma prawo do potwierdzania dokumentów za zgodność z oryginałem.

Jeśli chodzi o podstawę prawną odrzucenia oferty, to ja zawsze w SIWZ zamieszczam zapis dotyczący formy pełnomocnictwa: w oryginale, kopii poswiadczonej notarialnie, kopii poświadczonej przez osoby udzielające pełnomocnictwa (pisałem wcześniej dlaczego taką też.
Wówczas pods. prawną odrzucenia jest art. 89 ust. 1 pkt 1, 2 i 8 Pzp w związku z art. 99 i 104 KC, w związku z art. 14 i art. 82 ust. 2.
Uzasadnienie faktyczne to pokrótce:
1) Zapis w SIWZ, przez co art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp,
2) Art. 14 Pzp odsyłający do art. 99 KC, a więc forma pisemna pełnomocnictwa, przez co art. 89 ust 1 pkt. 8 Pzp, w związku ztym art. 82 ust. 2 Pzp przez co art. 89 ust. 1 pkt 1,
3) Art, 104 gdzieś w tekście uzasadnienia lub pominąć w podstawie i w tekście uzasadnienia.

Art. 99.
§ 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.
§ 2. Pełnomocnictwo ogólne powinno być pod rygorem nieważności udzielone na piśmie.
Art. 104.
Jednostronna czynność prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania lub z przekroczeniem jego zakresu jest nieważna. Jednakże gdy ten, komu zostało złożone oświadczenie woli w cudzym imieniu, zgodził się na działanie bez umocowania, stosuje się odpowiednio przepisy o zawarciu umowy bez umocowania.

Tak ja to robię i jak do tej pory nikt nie miał wątpliwości, ani wykonawcy odrzuceni (nawet ci z prawnikami np. PZU i Warta w PN), ani kontrolujacy.

Pozdrawiam

29

Dzieki Artur skorzystam z Twoich rad - ciekawer czy pranicy banków nie będa mieli nic przeciwko:)???

30

Może i będą mieli, ale na tak szczegółowo przygotowane pismo o odrzuceniu nie będą mogli nic poradzić :-)). I o to chodzi!

31

Mam nadzieję.
Żeby ułatwić sobie życie i nie odpisywać na bzdurne protestu zawsze można im wskazać orzezcenie ZA z wyroku z 6 lipca 2006r. (UZP/ZO/0-1899/06) pisząc na samym końcu uzasadnienia, gdyż nie jest to zabronione, a lepiej jest napisać dwa zdania niż odpowiadać na protest.
"W związku z powyższym zamawiający był zmuszony odrzucić państwa ofertę. Stanowisko zamawiajćego w przedmiocie odrzucenia oferty jest zgodne z utrwalonym orzecznictwem w tym zakresie ( wyrok ZA z 6 lipca 2006r. UZP/ZO/0-1899/06)."
Po takim zakończeniu od razu przejdzie im ochota cokolwiek w tym temacie robić.

Powodzenia

32

a co w przypadku jak oferte podpisuje dyrektor oddzialu banku? siedziba oddzialu jest w miescie A a siedziba banku w miescie B. kto w takim przypadku powinien podpisac pelnomocnictwo (za zgodnosc z oryginalem) dyrektorowi oddzialu banku, skladajacego oferte?

33

to wynika z krs kto ma podpisać oferte lub kto ma udzielić pełnomocnictwa...

34

troche mnie nie bylo ale temat pelnomocnictw juz bdbrze rozpoznany smile dziekuje za wskazowki. bardzo pomogly.

35

Marko napisał/a:

to wynika z krs kto ma podpisać oferte lub kto ma udzielić pełnomocnictwa...

czyli jezeli w krs nie ma nazwiska dyrektora oddzialu, a pelnomocnictwo podpisane przez prezesa, za zgodnosc z oryginalem podpisal wlasnie ten dyrektor oddzialu, to takie pelnomocnictwo nie ma mocy?

czy data udzielenia pelnomocnictwa (potwierdzenia jego waznosci) jest jakos okreslona? (nie wczesniej niz 6 miesiecy przed otwarciem ofert, czy jakos tak)

gdzie w KC znajde art. na temat pelnomocnictwa?

z gory dzieki smile

36

szad napisał/a:

czyli jezeli w krs nie ma nazwiska dyrektora oddzialu, a pelnomocnictwo podpisane przez prezesa, za zgodnosc z oryginalem podpisal wlasnie ten dyrektor oddzialu, to takie pelnomocnictwo nie ma mocy?

Ano nie ma

szad napisał/a:

czy data udzielenia pelnomocnictwa (potwierdzenia jego waznosci) jest jakos okreslona? (nie wczesniej niz 6 miesiecy przed otwarciem ofert, czy jakos tak)

Nie, ważność pełnomocnictwa (długość obowiązywania) określona jest w pełnomocnictwie.

szad napisał/a:

gdzie w KC znajde art. na temat pelnomocnictwa?

98 i nast

37

Marko napisał/a:
szad napisał/a:

Ano nie ma

a co w przypadku, gdy zajdzie sytuacja powyzej opisana i komisja wybierze oferte tego oddzialu banku, nikt nie wniesie protestu, umowa zostanie podpisana. (umowe przeciez podpisuje dyrektor oddzialu, w imieniu swoim i oddzialu banku, wiec w sumie wszystko jest ok., chyba ze zle rozumuje relacje miedzy odddzialem banku a samym bankiem?)

jakie moga byc konsekwencje niewaznosci tego pelnomocnictwa?

38

jest ich troche - pelnomocnik nie może potwierdzić bo pełnomocnictwo musi być w formie pismenej czyli z podpisem mocodawcy a jesli pełnomocnik potwierdzi to nie zachowal formy pismenj okreslonej w art. 82 ust. 2 pzp tu masz wyroki: UZP/ZO/0-958/04; UZP/ZO/0-1048/06; UZP/ZO/0-1366/06; UZP/ZO/0-1899/06

39

szad napisał/a:

Nie chciałbym straszyć ale pachnie mi to art. 146.1.5

40

Marko napisał/a:
szad napisał/a:

Nie chciałbym straszyć ale pachnie mi to art. 146.1.5

Na szczescie ow przypadek mnie jeszcze nie spotkal, ale juz taki jestem, ze lubie wyprzedzac fakty, stawiac problemy i szukac ich rozwiazania. lepiej wczesniej rozwiazac taki hipotetyczny problem. jak na trafie na cos takiego w "realu" to juz bede wiedzial co czynic.

ale mimo wszystko, juz troche zaczynam sie bac ;(

41

dorota26 napisał/a:

... czyli z podpisem mocodawcy ...

rozumiem, ze majac na mysli podpis mocodawcy to chodzi o podpis wlasnoreczny (zlozony dlugopisem, piorem, itd.) a nie widniejacy na kopii.

42

tak, tak, tak własnie tak:)

43

"Sygn. Akt UZP/ZO/0-2501/06
Aby pełnomocnictwo uznać za ważne, do oferty musi być dołączony jego oryginał. Jeśli jest przedstawiona kopia, to musi być poświadczona notarialnie -orzekli arbitrzy w wyroku z dnia 22 września 2006 roku.

Poświadczenie kopii pełnomocnictwa nawet przez samego wykonawcę nie wystarczy, pełnomocnictwo musi być dołączone do oferty w formie oryginału albo kopii poświadczonej przez notariusza za zgodność z oryginałem. "

"Poświadczenie kopii pełnomocnictwa nawet przez samego wykonawcę nie wystarczy" -i co o tym sadzicie?

44

Odosobnione to orzeczenie wink  A gdybym jako właściciel podpisał sie na kopii bez zwrotu za zgodność to też byłoby źle? wink

45

ja uznaje Twoja oferte smile

46

Marko napisał/a:

Odosobnione to orzeczenie wink  A gdybym jako właściciel podpisał sie na kopii bez zwrotu za zgodność to też byłoby źle? wink

pewnie nie.
a jezeli oprocz formulki za zgodnosc brakowalo daty zlozenia podpisu (a z pelnomocnictwa, nie wynikaloby na jaki okres jest ono wazne), to sam podpis tez by wystarczyl?

47

A co ma data do tego? Treść pełnomocnictwa decyduje - może być udzielone do konkretnego postępowania, stałe do postępowań o zamówienie publiczne itp

48

dzieki. dzieki Wam temat pelnomocnictwa juz mam prawie opanowany smile

49

Tylko tak Ci sie wydaje big_smile

50

masz racje. dlatego zaznaczylem, ze "juz mam prawie" a wiadomo, ze prawie robi wielka roznice smile