1

Temat: Tablice rej.

Czy wymaganie, że Wyk. posiada certyfikat na zgodność tablic rejestracyjnych lub materiałów służących do ich produkcji z warunkami technicznymi to dokument zaświadczający, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 3 czy 4 rozporządzenia ws dokumentów?

2

Odp: Tablice rej.

według mnie 3 bo dotyczy wyrobu (tablic), a 4 dotyczy działalności wykonawcy -czyli czynności, a nie samego wyrobu

3

No i mam ofertę złożoną przez Wykonawcę, któremu zawieszono certyfikat zgodności z warunkami technicznymi dla tablic rej.!!!
Zawieszono, a mimo to startuje w przetargu !!!
Co mam zrobić?
Wykluczyć? art. 24.4.3
Odrzucić? art. 89.1.8
W SIWZ żądałam posiadania aktualnego certyf. umożliwiającego niezwłoczną realizację zamówienia.Taki dokument ma, ale zawieszony na podst. przepisów o certyfikacji i zgodności.
Pomóżcie.

4 (edytowany przez woow 2011-06-15 13:12:53)

art. 26 ust. 3 - wezwij do uzupełnienia aktualnego. To pierwsza czynność. A co dalej, to się okaże.

5

Ale dokument mają ważny, załączony do oferty, tylko zawieszony.
Mamy pisma z instytucji certyfikującej żeby u nich nie zamawiać, więc rozwiązaliśmy umowę i rozpisaliśmy nowy przetarg.

6

Oferta powinna zostać odrzucona, lecz po uprzednim wezwaniu do uzupełnienia.

7

mam trochę inne zdanie jeżeli podlega odrzuceniu to nie uzupełniamy - jeżeli jako zamawiający macie 100% pewność ,że nie posiada wymaganego certyfikatu to wyk. złożył nieprawdziwe informacje i podlega wykluczeniu 24.2.3, a informacje nieprawdziwe nie można zastąpić prawdziwymi dotyczy to również ośw. art.22

8

Tyle tylko że dok. z par.5 rozporządzenia również podlegają uzupełnieniu!

9

ja wiem Marcel ale jak mają 100% pewność ,że nie ma!

10

Nie będą mieć jeżeli nie wezwą.

11

Justine napisał/a:

Ale dokument mają ważny, załączony do oferty, tylko zawieszony.
Mamy pisma z instytucji certyfikującej żeby u nich nie zamawiać, więc rozwiązaliśmy umowę i rozpisaliśmy nowy przetarg.

tego nie rozumiem ?     w pierwszym przetargu nie mieli ? a w drugim dali to samo

12

no może masz rację sytuacja w 2 postępowaniu mogła się zmienić ale tak na logikę gdyby mieli to by dali aktualny niezawieszony ?
e chyba jestem zmeczona burza idzie we wrocku

13

To fajnie że idzie, bo duchota okropna.

14

idzie ale chyba ! bo się kręci już 3 dni - ale odbiegliśmy od tematu

15

myszy1953 napisał/a:

no może masz rację sytuacja w 2 postępowaniu mogła się zmienić ale tak na logikę gdyby mieli to by dali aktualny niezawieszony ?
e chyba jestem zmeczona burza idzie we wrocku

Oni mają go nadal, ale jednostka certyfikująca przysłała nam pismo z info o zawieszeniu certyfikatu (na stronie internetowej też jest informacja o zawieszeniu certyfikatu). W ślad za nim dostaliśmy od jednostki wydającej zezwolenia na prod. tablic pismo o wszczęciu u producenta kontroli wraz z sugestią żeby nie zamawiać tablic u nich i rozwiązać umowę.
Nota bene ta firma obsługiwała nas do tej pory i to właśnie z nią rozwiązaliśmy umowę.

Na samym certyfikacie nie będzie napisane, że jest zawieszony, ale my to wiemy z innych źródeł.

No i jestem w kropce...

16

Może należałoby się zastanowić jaka była ich wina w niewykonaniu poprzedniej umowy iiii 24.1a

17

Nota bene ta firma obsługiwała nas do tej pory i to właśnie z nią rozwiązaliśmy umowę.
to trzeba przeanalizować 24.1a

18 (edytowany przez Justine 2011-06-16 06:37:30)

Zgadza się, ale nie mieliśmy wyjścia.
Wykonawca miał możliwości, był prężną i dobrą firmą, ale kiedy zawiesili mu certyfikat, to wtedy wszystko się zatrzymało.
Teraz mają szlaban.
Choć istnieje nadzieja, że im przywrócą certyfikat.
Ale do tego momentu nie mogą produkować, więc jak zrealizują nasze zamówienie?
Z kolei cofnięcie certyfikatu skutkuje cofnięciem zezwolenia na produkcję.

A jeszcze pytanie- jeśli wyk. składa takie zezwolenie na produkcję ważne w dniu otwarcia ofert, a wygasające za 3 tygodnie, to żądacie oświadczeń o zobowiązaniu się wyk. do jego prolongowania i przedłożenia zamawiającemu?
Do tej pory tak robiliśmy, ale teraz wydaje mi się to trochę na wyrost.

19

24.1a
Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:
1)wykonawców, z którymi zamawiający rozwiązał albo wypowiedział umowę w sprawie zamówienia publicznego albo odstąpił od umowy w sprawie zamówienia publicznego, z powodu okoliczności, za które wykonawca ponosi odpowiedzialność, jeżeli rozwiązanie albo wypowiedzenie umowy albo odstąpienie od niej nastąpiło w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania, a wartość niezrealizowanego zamówienia wyniosła co najmniej 5% wartości umowy;

20

Justine napisał/a:

A jeszcze pytanie- jeśli wyk. składa takie zezwolenie na produkcję ważne w dniu otwarcia ofert, a wygasające za 3 tygodnie, to żądacie oświadczeń o zobowiązaniu się wyk. do jego prolongowania i przedłożenia zamawiającemu?
Do tej pory tak robiliśmy, ale teraz wydaje mi się to trochę na wyrost.

Odświeżam pytanie

21

Ja osobiście nie żądam.

22

I nie kwestionowała tego żadna kontrola?

23

odświeżam temat i zadaje te same pytania:-)

24 (edytowany przez Marta 2013-05-27 10:38:28)

Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia zakresu ilościowego poszczególnych tablic rejestracyjnych i zwiększenie w zamian zakresu ilościowego innych tablic rejestracyjnych z asortymentu objętego niniejszą umową

czy taki zapis nie jest sprzeczny z pzp?czyli w siwz zamawiajacy określa rodzaj i szacunkowa ilosc - po to aby oferty byly porownywalne pod wzgledem ceny ofertowej
po podpisaniu umowy moze zmieniac sobie ilosci szacowane byle nie rpzekorczyl ceny ofertowej?