26

Odp: błąd w przedmiarze

Wszystko fajnie, ale w papierach (przedmiarze), jest błąd.

27

w niejednym były, są i będą

28

Tak, tylko że skoro zamawiający wie że zawalił sprawę to póki jest możliwość (a jest), trzeba to odkręcić.

29

tzn. z ciekawości jak to ma wyglądać :
1. cofasz oświadczenie woli czyli wybór najkorzystniejszej oferty
2. poprawiasz ofertę .............. ale jak była w przedmiarze pozycja jm. km i wyk. wycenił taką jednostkę czyli km
coś mi się nie widzi?

30

dla mnie jest to błąd w przedmiocie zamówienia, a nie w ofercie wykonawcy

31

Siedzę i analizuję i przyznaję Ci rację myszy, faktycznie postępowanie do obalenia, kombinowałem na wszystkie sposoby i jednak będzie lepiej jak postępowanie zostanie unieważnione, inaczej gdyby przedmiar był ok., a w kosztorysie ofertowym Wykonawca dal plamę, sądzę że teraz trzeba cofnąć czynność wyboru oferty i unieważnić, już nic innego chyba nie wymyślę.

32

woow napisał/a:

Jeśli wynagrodzenie jest kosztorysowe to problemu nie będzie z rozliczeniem.

można wziąć pod uwagę spostrzeżenie woow , bo nie wiemy jaka jest forma wynagrodzenia jeżeli rzeczywiście wynagrodzenie kosztorysem powykonawczym to zapłacą za tyle ile wykonał

33

ale błąd w postępowaniu bezprzecznie jest   z tym ,że mam nadzieję ,że pozycja z błędem nie jest kluczowa w postępowaniu

34

Najgorsze w tym wypadku jest to, że niestety kontrola przy sprawdzaniu to wyłapie i raczej nie będzie zmiłuj.

35

tu bym polemizowała z doświadczenia wiem, że kontrolerzy mają swój szablon i rzadko się zdarza aby wnikali w przedmiary ale oczywiście nie należy tego lekceważyć bo można się przejechać ...

36

Odnoszę wrażenie, że to nie jest błąd w zakresie określenia przedmiotu zamówienia, a jeśli jednostki w ofercie są zgodne z przedmiarem i jednocześnie cena jednostkowa odpowiada tej jednostce, to nie widzę problemu: sprawę zostawić jak jest, podpisać spokojnie umowę, pamiętając by na koniec rozliczyć prawdziwą ilość podanych jednostek, czyli nic teraz nie kombinować.
Jeśli cena jednostkowa wydaje się nieco przesadzona, to też można zostawić. Problem byłby jedynie przy zagrożeniu rażącą stratą którejś ze stron.

37

jak nie błąd w przedmiocie , jestem wykonawcą zainteresowanym robotą otwieram przedmiar bo tak robią a tam np. wywóz i utylizacja odpadów 140 km zamykam nie interesuje mnie to za daleko czy coś takiego - podaję przypadkowo i może właśnie z tego powodu aż jeden wykonawca złożył ofertę
z resztą się zgadzam #32

38

Zgadzam się, jest błąd w przedmiocie zamówienia.

39

Nie zapierajcie się tak. Pogląd jakoby przedmiotowy błąd (typu ?140km czyli 140m?) dyskwalifikował postępowanie może być SZKODLIWY.
Zdaje się wygrywa już pogląd, że roboty wykonuje się na podstawie projektu budowlanego, a nie przedmiaru, oraz że  przedmiar jest opracowaniem wtórnym w stosunku do projektu i w razie potrzeby podlega korekcie.

40

Hubal wg Ciebie postępowanie zostało przeprowadzone wzorcowo .

41

Tego powiedzieć nie mogę, błędy jak widać są, ale nie żeby kazać unieważniać całe postępowanie.

42

czytasz chyba wyrywkowo albo tylko to co pasuje vide #32

43

Najbezpieczniej unieważnić.