1

Temat: brak jednego członka

Mam pytanko. Zachorował mi jeden członek komisji przetargowej. Dzisiaj jest otwarcie ofert.
Czy po powrociue do pracy ma on obowiazek podpisania druku zp1? Dokonywał on w przetargu wartosci szacunkowej. Jezeli tak to z jaka data ma go podpisać.
Czy kierownik jednostki może być przewodniczacym komisji?
Prosze o pomoc

2

Odp: brak jednego członka

Brak jednego członka!  -hehehehe. Toś mnie rozbawiła z rana - DZIĘKI!.:) A na 1 - po powrocie - data - jak się zapoznał z materiałami - a na 2  - kierownik nie może być przewodniczącym.

3

Jeżeli członek komisji nie brał udziału w otwarciu i ocenie ofert nie ma potrzeby wypełniać zp-1, można dokonać zmiany KP, i dołączyć do niej innego członka.

4

A czy kierownik moze być członkiem

5

ten kto zatwierdza to nie a to pewnie kierownik zamawiającego chyba ,że chodzi Ci o kierownika działu to tak , członek komisji który ocenia oferty podpisuje protokół .

6

Dzięki;)

7

Nie ma się czego śmiać, nie chodzi o członka w ogóle, lecz członka komisji przetargowej. Teraz na poważnie.

justynka2252 napisał/a:

1) Czy po powrociue do pracy ma on obowiazek podpisania druku zp1? Dokonywał on w przetargu wartosci szacunkowej.  2) Jezeli tak to z jaka data ma go podpisać. 3) Czy kierownik jednostki może być przewodniczacym komisji?

1) Na pewno nie.
2) Jeśli prócz szacowania pracował przy temacie po otwarciu ofert, to najlepiej z datą gdy tylko cokolwiek zdziałał, lub mógł zadziałać.
3) Ustawa nie zabrania, więc formalnie może. Tyle że są problemy innego rodzaju: kto zatwierdzi protokół i wnioski komisji?

8

Darek W. napisał/a:

kierownik nie może być przewodniczącym.

A kto mu zabroni - wskaż przepis, który tego zabrania?

9

Może być, ale przy papierkach do podpisania może być kłopot, więc lepiej kierownika nie wpisywać do komisji.

10

Apollo napisał/a:
Darek W. napisał/a:

kierownik nie może być przewodniczącym.

A kto mu zabroni - wskaż przepis, który tego zabrania?

To przeczytaj zapisy ustawy - sam by sobie zatwierdzał protokół - ..... ta ....

11

Poczytam, na pewno poczytam... - w dalszym ciągu nie wskazałeś przepisu, który tego zabrania. powiem ci więcej - nie wskażesz takiego, bo taki nie istnieje.

12

nie musi być takiego przepisu

13

Można starać się wyciągnąć taki wniosek z art. 20 pkt 1, ale z drugiej strony, największa odpowiedzialność i tak spoczywa na kierowniku z. Dlaczego więc nie mógłby pracować w komisji, za której działanie on ponosi największą odpowiedzialność.

Nie widzę też nic złego w tym, że sam zatwierdza sobie protokół - patrz odpowiedzialność.

14

Ale niektórzy inni mogą widzieć. Mam na to radę: upoważnić może osobę trzecią do zatwierdzenia protokołu, a w postępowaniach poniżej progów unijnych najlepiej nie powoływać komisji i mieć problem z głowy.

15

Też prawda hubal smile

16

jeśli 4 członków było powołanych a okazało się później że jeden nie będzie brał udziału to czy sporządza się jakąś notatkę?

17

75% komisji zostało - piszesz przy nazwisku - zwolnienie, urlop , delegacja

18 (edytowany przez lexus 2011-04-14 12:40:22)

ale pisze to w protokole ZP? Miał u nas być ekspert techniczny niestety okazało się że z przyczyn losowych nie mógł się stawić i tak do końca...

19

komisja 3 osobowa, podczas otwarcia, badania ofert i wyłonienia nie było obecnej jednej osoby, czy należy zmienić zarządzenie czy mogą zostać 2 osoby i sekretarz może napisać przy zarządzeniu że ta i ta osoba od do nie była obecna z powodu urlopu, bo druku ZP-1 nie składa bo jak już wróciła to było po wyłonieniu

20

Trochę nieelegancko się stało, rozumiem że pracowały jedynie 2 osoby, trzeba było wtedy zadziałać, teraz już z późno kombinować z zarządzeniem, skoro już posprzątane, więc ja bym zostawił, nie spodziewam się dolegliwych konsekwencji.

21

To znaczy, że jeżeli mamy komisję 3-osobową to powinien zawsze działać cały skład?

Zastanawiam się jak zapisać w regulaminie komisji:
"Dla skuteczności czynności podejmowanych przez komisję wymagana jest obecność ... członków."

I co z takim zapisem?
"W okresie nieobecności przewodniczącego komisji przetargowej, czynności zastrzeżone dla przewodniczącego wykonuje sekretarzkomisji przetargowej"

22

I to by było dobre posunięcie, potem nie będzie problemu, tzn. będzie jak się rozchoruje dwóch członków wink dobrze wtedy mieć w rezerwie odwody

23

mam nadzieję ,że od 22.12.2010 ten członek już wyzdrowiał    big_smile

24

a co w przypadku wpisania  w protokoł w pkt A 4 konsultanta prawnego? jest ta osoba wpisana zawsze w zarzadzenie o powolanie komisji przet.(taki mamy wzór zarządzenia) no i zgodnie z dalsza treścia tego punktu protokolu powinna ta osoba podpisac oswiadczenie na druku ZP-1?? czy zatem mam is do naszego radcy prawnego zeby taki dokument podpisal??

25

spróbuj - ciekawe czy Ci podpisze ?