1

Temat: art. 87 ust. 2 pkt 3 istotna zmiana

Witam.

Proszę o poradę.

Pierwszy przypadek:
1/ Wykonawca w wyniku wyjasnień przyznał się do błędu w ofercie. Czy poprawa oferty na podst. art. 87 ust 2 pkt 3 (inna omyłka) w wyniku, której cena oferty wzrośnie z 31 tysięcy na 73 tysiące jest zmianą istotną? Wykonawca z ceną 31 tys. był najtańszy a z ceną 73 tyś pod koniec stawki.

Drugi przypadek:
2/ Wykonawca w wyniku wyjasnień przyznał się do błędu w ofercie. Czy poprawa oferty na podst. art. 87 ust 2 pkt 3 (inna omyłka) w wyniku, której cena oferty wzrośnie z 43 tysięcy na 55 tysięcy jest zmianą istotną? Oferta wykonawcy z poz. nr 2 spadnie na poz. nr 3.

Co o tym sądzicie?

2

Odp: art. 87 ust. 2 pkt 3 istotna zmiana

co to jest za "inna omyłka" ,która powoduje zmianę ceny?

3

Nieprawidłowa ilość zaoferowanych szt/opakowań

4

Sądzisz, że te poprawki nie spowodują istotnych zmian w treściach ofert?

5

Wydaje mi się, że są to dosyć istotne zmiany cen ofert.

6

To już wiesz co masz zrobić wink

7

Przepraszam bardzo, ale ja nie wiem wink
Wbrew częstym sugestiom zmiany kwot nawet w skali jak tu nie są dla mnie wystarczającym argumentem.

8

jeżeli z tego przepisu to musi się zgodzić na Twoje poprawki Bitter

9

myszy1953 napisał/a:

jeżeli z tego przepisu to musi się zgodzić na Twoje poprawki Bitter

I tak by było najlepiej w tym przypadku. KIO już się wypowiedziało w tym temacie.

10

No właśnie zastanawiam się czy mogę zastosować art. 87 ust. 2 pkt 3 bo ten art. pozwala dokonać takich tylko  poprawek, które nie powodują istotnych zmian w treści oferty.

11

Ja bym zastosował.

12

I gra wink

13

Wszystko zależy od danej omyłki, czasami wzrost ceny to sprawa drugorzędna.

14

Kiedy np?

15

ja uważam że w tym przypadku są to omyłki których nie można poprawić, są to zmiany istotne i bardzo

16

jakbyś mógł to daj konkretniejsze dane (te kwoty to są wysokości całej oferty?).
Może być omyłka która nie powoduje istotnych zmian w treści oferty, która polega na korekcie ceny.
Jeśli np przetarg ma wartosć 1.000.000 a W źle skalkulował jakąś drobnicę w kosztorysie i zamiast np 15 lamp przydrożnych wpisał i naliczył tylko 10 lamp to można to poprawić, szczególnie, gdy nie wpływa to znacząco na ofertę jako całość (np będzie wynosić 1.000.100. Takie było zamierzenie ustawodawcy żeby w ten sposób reanimować oferty normalnie odrzucane.

17

Pierwszy sądząc po #1 zgodzi się i nie wygra ale uniknie dokladania do interesu, a drugiemu to chyba wszystko jedno , drugie czy trzecie miejsce i tak na pudle

18

Niestety, czy jest to omyłka istotna czy też nie zostaje to w gestii Zamawiającego, ponieważ na chwilę obecną nie ma jednoznacznej interpretacji (niestety), kolejny chłam.

19

To są ceny całych ofert.Wykonawcy wycenili za małą ilość artykułów. Każdy z nich pomylił się w jednej pozycji (nie tej samej) i :
u pierwszego wykonawcy sprostowanie ilości spowoduje, iż cena danej pozycji wzrosnie z ok 4 tyś na 46 tyś co oczywiście rzutuje na całość oferty (z 31 tys na 73 tyś.)

u drugiego sprostowanie ilości spowoduje, iż cena danej pozycji wzrosnie z ok 1,3 tyś do ok 12 tyś a całość z 43 na 55 tyś.

20

Napisz jeszcze jakie to były ilości, póki co wciąż jestem na nie.

21

1 oferta miało być 20 tyś szt. a zgodnie z ofertą jest  trochę ponad 2 tyś

2 oferta miało być 15 tys a zgodnie z ofertą jest trochę ponad 1,5 tyś

22

W obydwu przypadkach wyceniono tyle samo procent?

23

dokładne dane:

1/ 2 496 zamiast 25 000
2/ 1 512 zamiast 15 000

24

wycenili swój stan magazynowy hahaha!!!

25

Moim zdaniem to nie jest do poprawienia, to nie omyłka gdzie po prostu brakuje zera. Jeszcze trochę i wyk. będą wyceniać 1 szt., a zam. sam będzie sobie poprawiał - oczywiście jako omyłkę wink