1

Temat: opis przedmiotu zamówienia -po otwarciu ofert

zamawiający  w opisie przedmiotu zamówienia wpisał iz chce papieru do kserokoppiarek o gramaturze 80 g/m2.  Wykonawcy zaoferowali papier. Jak sie potem okazało kazdy wykonawca dysponuje papierem o gramaturze 80 g/m2 z tolerancja +/- 2 g.
Wynika to z danych jakie otrzymuja wykonawcy od producentów (specyfikacja producencka). I jest to norma. Jak w takim razie podejść do tematu i wyboru. Bo zaznaczam, że juz tego wyboru Zamawiający dokonał. Może jakieś wyroki co do tolerancji wyrobów? Sprawa dosyć pilna !!!!

2

Odp: opis przedmiotu zamówienia -po otwarciu ofert

morgen, przy takich zamówieniach podawanie tolerancji to raczej norma, masz na to dowód, że wszyscy wykonawcy podali taką tolerancję, a skoro podali wszyscy wiec należy przyjąć i nie grymasić wink

3

Jest 80 g/m2, jest, więc wszystko gra.

4

ja też tak myslałem. Ale inni myślą inaczej .... Jeśli zamawiajacy ustalił sztywno to ma byc sztywno. Bez tolerancji. Na poziomie II nie rozumiem tego. Tym bardziej, że na kazdej ryzie papieru jest i tak napisane sztywno, bez tolerancji. HELP.

5

co za inni - tzn. obcy ?    yikes

6

czym się przejmujesz? Skoro na papierze jest napisane sztywno 80 to tego się trzymaj: Zamawiającemu mów że spełniasz wymogi co do jakości produktu. Przecież nie bedzie sprawdzał przy dostawie czy aby nie jest 79 smile - raczej nie ma laboratorium do tego . Oczywiście może się okazać że Zamawiacz ma ehem "ulubionego" Wykonawcę który ma niby dokładnie 80g/m2 i w ten niecny sposób chce wykosić resztę.
Heh jakby co top powiedz Wykonawcy (żart!) że dostajesz +-2g no ale uruchomisz specjalne procedury kontrolne i ostatecznie do Zamawiacza dojadą tylko te równe 80 smile . Jak dla mnie to jakieś niedpoatrzenie Zamawiacza i teraz nietrafiona próba bycia konsekwentnym. Wydaje mi się że Zamwiacz nie chce stracić twarzy więc trzyma się ściśle swoich zapisów. To i ty trzymaj sie swoich smile

7

obcy-tzn sam zamawiający tylko pewnie w postaci osób kontrolujących wewnetrznie.

8

morgen, na opakowaniach zwykle pisze 80 g, bez tolerancji, więc nikt nie powinien się czepiać, nawet kontrolujący, możesz do dokumentacji załączyć jedno opakowanie jako wzór (dla mnie to jest nieracjonalne, ale jak chcesz się koniecznie zabezpieczyć przed kontrolą to zrób to), a wykonawcy pewnie się zabezpieczają, bo jak zamawiającemu przyjdzie do głowy sprawdzić gramaturę papieru smile  życzę powodzenia przy wagach to w razie czego są chronieni

9

dzięki za podpowiedzi. Pozostałem z problemem. Nic to........

10

Z jakim problemem!

11

ano zamawiajacy ścisle sie trzyma 80g/m2 natomiast wykonawcy przedstawiają specyfikacje producenckie  z tolerancją. Pół biedy jesli są to wszyscy. I nikogo z tego powodu nie "wyrzuci" z postępowania bo sie okazazuje że jest to norma. Gorzej jak jeden da ściśle wg tego co chce zamawiajacy. I pozostaje pytanie: czy faktycznie jest to norma?Moim zdaniem tak, bo specyfikacje producenckie posiadaja normy EU, ISO itp. itd. ....
Prawdą jest jednak to co napisał Niedżwiadek - że i tak na opakowaniach  napisane jest sztywno - 80g/m2.

12

Dokładnie, ja tutaj nie widzę problemu jest podana gramatura i gra.

13

dzieki za wsparcie. Jeżeli się komuś nawinie jakis wyrok , opinia  etc. to chetnie skorzystam. Narazie czekam i przeglądam.....

14

a kogo wybrano na sztywno 80g/m2. czy kogoś z tolerancją ?

15

jak jest 80g/m2 to nie można dopuścić tolerancji, nawet in plus

16

zamawiający należął do tych usztywnionych lub nie znających tematu

17

a wystarczuy tylko spojrzeć na opakowanie

18

Każdy uczy się na błędach. Chyba im większa gramatura tym papier lepszy no i droższy. Mógłby być taki zapis - gramatura minimum 78g/m2 ??

19

Mógłby tylko podaj jeszcze górną granicę, bo Ci mogą zaproponować np. karton 300g wink, bo będzie tańszy

albo może być zapis jak wykonawcy 80g +/- 2 g

20 (edytowany przez hubal 2011-06-02 20:10:46)

Ludzie, czy Wy (niektórzy) żartujecie czy naprawdę?
Oto dla przykładu:

MIRAS napisał/a:

jak jest 80g/m2 to nie można dopuścić tolerancji, nawet in plus

Bzdura!
Tolerancja sama się robi, zawsze istnieje niezależnie od Waszych poglądów. Chodzi o to, że w naszym realnym świecie, a zwłaszcza w technice NIE MA IDEAŁÓW, nie ma idealnych pomiarów, nie ma dokładnych wyników, każdy należy traktować jako ZAOKRĄGLONY czyli przybliżony, pozornie niedokładny.
Miara ?80? oznacza zatem każdą liczbę mieszczącą się w przedziale od 79,5 do 80,5, chyba że zapisy norm regulujących daną dziedzinę inaczej określają  tolerancje. Tak jest tłumaczone już w szkole powszechnej, tyle że nie każdemu chce się słuchać i rozumieć.

Morgen - nie ma czym przejmować się.

21

hubal wybaczam Ci ze względu na późną porę pisania powyższego postu, ale co się uśmiałem to moje big_smile Morgen Niedzwiadek dobrze radzi.

22

są Hubal w Sevres

23

Zgadzam się, Niedzwiadek całkiem dobrze radzi, przynajmniej na miarę potrzeb.
Nie rozumiem jednak z czego uśmiał się Miras i nie rozumiem po co tu przywoływać Sevres. Jeśli komuś wydaje się, że przy pomiarze osiągnął idealnie dokładny wynik, to oznacza to co najwyżej, że szczęśliwie udało się mu zmieścić w założonych granicach TOLERANCJI.

24

ależ oczywiście Hubal w Sevres gramaura papieru na pewno nie jest podana to odp. na twój post #20

25

a morgen się jeszcze zastanawia....