1

Temat: Żle oszacowana wartość zamówienia

Witajcie,
Byłabym wdzięczna za Wasze opinie.
p.n. na usługę. Wpłynęły 3 oferty: 9 tys., 39 tys., 70 tys. Szacunkowa wartość zamówienia została określona przez pracownika merytorycznego na 96 tys. Najtańszy oferent został wezwany do wyjaśnień. Wyjaśnienie jest rzetelne i wyczerpujące oraz udowadnia, że usługa zostanie wykonana rzetelnie w tej cenie. Natomiast dwóch pozostałych oferentów najprawdopodobniej nie uwzględniło wszystkich zapisów SIWZ mówiących o zakresie tej usługi. Osoba odpowiadająca za ustalenie wartości zamówienia jest niedostępna (urlop), a ja podejrzewam, że źle oszacowała przedmiot zamówienia. Po dokonaniu rozeznania rynku, okazało się, że usługa ta jest do zrealizowania za ok.10 tys. do 15 tys zł. Pytanie brzmi czy unieważniać przetarg z powodu nienależytego oszacowania wartości zamówienia?

2

Odp: Żle oszacowana wartość zamówienia

Jeżeli faktycznie szacunek jest błędny to jest to podstawa do unieważnienia, jednak zastanawiam się dlaczego pozostałe oferty były tak drogie?, przecież zakres zamówienia był podany?

3

Podstaw do unieważnienia - nie widzę. Natomiast czytam Twój post i nie chce mi się w to wierzyć o czym napisałaś. Jeżeli jesteś pewna tego, że najtańsza oferta jest ok, to wybieraj i działaj dalej.

4

Nic nie unieważniać. Moim zdaniem oszacować jeszcze raz.

5

Marcel napisał/a:

Jeżeli faktycznie szacunek jest błędny to jest to podstawa do unieważnienia

Wskaż mi Marcel tą podstawę proszę?

6

Szacunkowa wartość zamówienia  jest jednym z wyznaczników o podjęciu decyzji o czy cena może być rażąco niską i uruchomienia procedury przewidzianej w art. 90 ustawy, a więc żądania wyjaśnień. Skro szacunek jest tak wysoki a oferta najtańsza bardzo niska to już widać że coś jest nie tak.

7

Na wstępie chciałabym Wam bardzo podziękować za zainteresowanie. Może przedmiot zamówienia powie Wam więcej. Chodzi o sporządzenie zmiany studium uwarunkowań zagospodarowania przestrzennego części obszaru gminy. W tym wypadku zmiana ta dotyczy stosunkowo małego obszaru obejmującego tylko 8 działek. Najtańszy Wykonawca tłumaczy swoją cenę właśnie tym faktem. Ceny pozostałych dwóch oferentów mogą sugerować, iż podeszli oni do tematu w kontekście zmiany studium całego obszaru gminy. Jestem w kropce. Nie odrzucałabym najtańszego, wytłumaczył swoją cenę i wydaje sie to w porządku. Natomiast boję się, że pozostali oferenci podniosą krzyk i wskażą właśnie na tą szacunkową wartość. Dodam, iż osoba odpowiedzialna za oszacowanie przedmiotu zamówienia nie do końca jest w temacie zamówienia i jest wielce prawdopodobne, że zrobiła to z "nienależytą starannością".

8

nie ma podstawy do unieważnienia , jeżeli wyjaśnienia wykonawcy potwierdzają ,że jego cena nie jest ceną rażąco niską należałoby skorygować swój szacunek . Larum pozostałych nie należy się tak zbytnio obawiać bo udowodnienie rażąco niskiej ceny jest naprawdę b. trudne a jeszcze przy specyfice tego zamówienia
sporządź notatkę korygującą i wybieraj !!!
a potem tylko wymagaj

9

Uważam że nie jest to do końca takie oczywiste i sprawa wymaga większej uwagi.

10

jeżeli teraz można właściwie wymienić ofertę i wszystko poprawić nie widzę powodów ani przepisów aby mógł to zrobić zamawiający w progu się mieszczą

11

Jak wymienić ofertę?

12

Marcel napisał/a:

Szacunkowa wartość zamówienia  jest jednym z wyznaczników o podjęciu decyzji o czy cena może być rażąco niską i uruchomienia procedury przewidzianej w art. 90 ustawy, a więc żądania wyjaśnień. Skro szacunek jest tak wysoki a oferta najtańsza bardzo niska to już widać że coś jest nie tak.

Dzięki Marcel, ale nie przekonałeś mnie. Nie widzę podstaw do uniewaznienia postępowania.

13

Ja również nie widzę aby to po prostu zostawić jak jest, bo jest źle.

14

Marcel napisał/a:

Jak wymienić ofertę?

Normalnie, bierzesz i wymieniasz wink myszy1953 pewnie chodzi o coś innego...

15

No tak myślę że o coś innego smile

16

wymieniasz, uzupełniasz, poprawiasz omyłki oczywiste, mniej oczywiste, pisarskie, rachunkowe , inne i w sumie otrzymujesz "inny produkt"    wink

17 (edytowany przez JaneczkaW 2011-06-02 13:12:49)

Ciężko jest podjąć jakąkolwiek decyzję. Jeżeli podejmę się unieważnienia to na jakiej podstawie? art. 93 ust. 1 pkt 7? Jeżeli wybiorę najtańszą, to idąc za słowami  Marcela: widać że coś jest nie tak. Krótko mówiąc, osoba merytoryczna narobiła zamieszania i niepotrzebnych nikomu problemów. Mam też pytanie, jak można raz jeszcze oszacować wartość zamówienia skoro jest już po terminie otwarcia ofert? Na jakiej podstawie? To wyjście z daleka wydaje się podejrzane.

18

e tam jakieś bzdury a co do tego ma otwarcie ofert ?
wadium żądano? jeżeli nie to sprawa czysta
normalnie piszę się korektę szacunku oczywiście z datą jej wykonania
a ile zamierzaliście przeznaczyć  - jaką kwotę podano na otwarciu ofert

19

Wasze rozterki są niezrozumiałe. Szacunek należy zostawić, ofertę wybrać i na razie nie przejmować się.

JaneczkaW napisał/a:

1) Wyjaśnienie jest rzetelne i wyczerpujące oraz udowadnia, że usługa zostanie wykonana rzetelnie w tej cenie. ...2)  Pytanie brzmi czy unieważniać przetarg z powodu nienależytego oszacowania wartości zamówienia?

1) Dlatego piszę jw. Alternatywnie należałoby odrzucić ofertę z powodu zbyt niskie ceny - to wydaje się bardziej zasadne niż inne Wasze kombinacje.
2) Nigdy takie coś nie przyszło by mi do głowy.

20

Źle została oszacowana wartość zamówienia, nie zostały uwzględnione koszty wynikające z kredytu na finansowanie zakup sprzętu, który oferuje  Wykonawca. Ale co gorsza kwota przekroczyła 207 tys. euro czy powinna unieważnić przetarg