1

Temat: WR - dostawa ciepła

Czy mogę w IWZ napisać :
"strony ustalają, że z dniem podpisania umowy ulega rozwiązaniu umowa z dnia 10.03.2006r.".
Chodzi mi o to, że w starej umowie jest okres wypowiedzenia 6 m-czny lub w przypadku porozumienia stron można ją wypowiedzieć wcześniej. Nie wiem tylko czy mogę przy negocjacjach  wprowadzić odniesienie do poprzedniej umowy.
Dostawca nie chce się zgodzić na wcześniejsze wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron, zastrzegł, że jedynie taki zapis pozwoli na jej zerwanie bez okresu wypow. , tj. 6m-cy.

Jeszcze jedna sprawa, czy w zaproszeniu do negocjacji oprócz ośw. art. 22 ust. 1 mogę żądać :
?koncesji na obrót ciepłem
?aktualnego odpis z KRS.
Odpis jest potrzebny do ustalenia prawa osób podpisujących umowę do reprezentowania wykonawcy.

2

Odp: WR - dostawa ciepła

2 x możesz

3 (edytowany przez and1 2011-06-01 12:27:18)

jak Ci to jest niezbędnie potrzebne to tak jak Miras smile
tylko w zasadzie wymóg koncesji w dokumnetacji przetargowej przy dostawie ciepła od monopolisty "naturalnego" to zbędny papier.
nie zapomni o oświadczeniu z art. 22

4

Ale lepiej koncesji żądać, jeżeli przepisy wymagają.

5

Dzięki

6

Rzucicie jeszcze okiem na zaproszenie do negocjacji (czy jest z nim wszystko ok)

ZAPROSZENIE DO NEGOCJACJI
W POSTĘPOWANIU O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO
NA DOSTAWĘ CIEPŁA Z SIECI CIEPŁOWNICZEJ

ZAMÓWIENIE PUBLICZNE PONIŻEJ KWOT OKREŚLONYCH W PRZEPISACH WYDANYCH NA PODSTAWIE ART. 11 UST. 8 USTAWY Z DNIA 29.01.2004R. PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH (tekst jednolity Dz.U. z 2010r. nr 113, poz. 759 z późn.zm.),

W TRYBIE ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI
NA PODSTAWIE ART. 66 W ZW. Z ART.  67 UST. 1 PKT 1A

I NA PODSTAWIE ART. 66 W ZWIĄZKU Z ART. 67 UST. 1 PKT 1A USTAWY Z DNIA 29.01.2004R. PZP , DZIAŁAJĄC W IMEINIU ZAMAWIAJĄCEGO, ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W NEGOCJACJACH.

II.PRZEDMIOTEM NEGOCJACJI BĘDZIE USTALENIE WARUNKÓW PRZYSZŁEJ UMOWY W SPRAWIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO.

IIIOSOBY, KTÓRE BĘDĄ REPREZENTOWAŁY WYKONAWCĘ W NEGOCJACJACH MUSZĄ PRZEDSTAWIĆ STOSOWNE UMOCOWANIE DO PROWADZENIA NEGOCJACJI W IMIENIU WYKONAWCY.

IVOPIS WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW:
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu określone w art. 22 ust. 1 Pzp, tj.:
?posiada uprawnienia niezbędne do wykonania zamówienia,
?posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
?znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
?nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia.
2. Ocena spełniania warunków zostanie dokonana na podstawie oświadczeń i dokumentów wymienionych w pkt V, złożonych w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, metodą ?spełnia ? nie spełnia?.

V INFORMACJE O OŚWIADCZENIACH I DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
1.Oświadczenia i dokumenty wymagane:
?oświadczenie o spełnianiu warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 Pzp,
?koncesję na obrót ciepłem
?aktualny odpis z KRS.

Oświadczenia i dokumenty, o których mowa w ust. 1 należy złożyć najpóźniej do dnia zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, w formie oryginałów lub kserokopii, poświadczonych za zgodność z oryginałem przez uprawnionego przedstawiciela wykonawcy.
Przed podpisaniem umowy zamawiający wymaga przedłożenia aktualnego odpisu
z KRS lub innego dokumentu, z którego będzie wynikało prawo osób podpisujących umowę do reprezentowania wykonawcy.

VI INFORMACJE O SPOSOBIE POROZUMIEWANIA SIĘ ZAMWAIAJĄCEGO Z WYKONAWCĄ ORAZ PRZEKAZYWANIA OŚWIADCZEŃ I DOKUMENTÓW:
1.Postępowanie prowadzone jest w formie pisemnej z zastrzeżeniem wyjątków określonych w ustawie.
2.Zamawiający w celu zapewnienia sprawnego przebiegu postępowania dopuszcza możliwość przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji faksem na numer .................... z jednoczesnym nadaniem ich w formie pisemnej.
3. Do bezpośredniego kontaktu z Wykonawcami, upoważnioną osobą przez Zamawiającego jest ................tel. (...............) w godzinach od 1000 do 1800.

I jak Wam się podoba?
Czy zawarłam wszystko co trzeba?

7

Ładnie, tylko masz stary art. 22 i sprawdź czy pkt:
2. Ocena spełniania warunków zostanie dokonana na podstawie oświadczeń i dokumentów wymienionych w pkt V, złożonych w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, metodą ?spełnia ? nie spełnia?.
jest poprawny. Teraz mamy opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków i już nie ma spełnia- nie spełnia. Tak myślę smile

8

Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu
dokonywania oceny spełnienia tych warunków
1. O udzielenie niniejszego zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają
warunki, dotyczące:
1. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli
przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania,
.................................................(warunek jeżeli dotyczy)
2. posiadania wiedzy i doświadczenia ? .................................(warunek jeżeli dotyczy)
3. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do
wykonania zamówienia
.................................(warunek jeżeli dotyczy)
4. sytuacji ekonomicznej i finansowej
.................................................(warunek jeżeli dotyczy)

Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o
dokumenty złożone przez wykonawcę w niniejszym postępowaniu metodą warunku
granicznego - spełnia/niespełna.

9

Karo napisał/a:

Teraz mamy opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków i już nie ma spełnia- nie spełnia. Tak myślę smile

Czyli poprosić o złożenie tych dokumentów i nie porównywać ich w sposób spełnia/nie spełnia

10 (edytowany przez Nero 2011-06-02 06:06:21)

Marcel:
Powinnam dopisać w pkt IV ust.2 do podanych dokumentów "warunek jeśeli dotyczy" ???

11

Heh, nie, ja podałem przykład, to Wy stawiacie warunki, jak wymagacie to wpisujecie.

12 (edytowany przez Nero 2011-06-02 06:18:57)

W pkt IV można powołać się na wszystkie warunki z art. 22 bo chyba Wykonawca je spełnia prawda... Czy uważasz , że lepiej jakiś punkt usunąć z tego artykułu.

A jeszcze co do żądanych dokumentów, to nie przeholowałam żądając koncesji i odpisu z KRS?

13

A i jeszcze jedno, w Wr nie ma żadnych terminów? A ogłoszenie do BZP zamieszczam niezwłocznie po podpisaniu umowy, tak?

14

Nero napisał/a:
Karo napisał/a:

Teraz mamy opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków i już nie ma spełnia- nie spełnia. Tak myślę smile

Czyli poprosić o złożenie tych dokumentów i nie porównywać ich w sposób spełnia/nie spełnia

Ja sie wycofuje z tego spelnia/ nie spelnia, bo widze ze Marcel radzi inaczej.
Wczoraj czytalam wyrok gdzie KIO przypomina ze opis sposobu dokonywania oceny spelniania warunku po nowemu, to nie to samo co kiedys, gdzie wszyscy pisali o ocenie metoda spelnia/nie spelnia.
Skoro z art. 22.1 chcesz tak naprawde tylko koncesje to opisujesz tylko 22.1.1 a reszte haslowo, ze ocena odbedzie sie na podstawie oswiadczenia z 22.1

15

Marcel napisał/a:

Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o dokumenty złożone przez wykonawcę w niniejszym postępowaniu metodą warunku granicznego - spełnia/niespełna.

Nie wiem co oznacza "warunek graniczny", ale formuła "spełnia// nie spełnia" jest jak najbardziej ok.

16

pewnie nie mniej niż , minimalnie , minimum i takie tam dyrdymały jak to w siwz     smile

17

MIRAS napisał/a:
Marcel napisał/a:

Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o dokumenty złożone przez wykonawcę w niniejszym postępowaniu metodą warunku granicznego - spełnia/niespełna.

Nie wiem co oznacza "warunek graniczny", ale formuła "spełnia// nie spełnia" jest jak najbardziej ok.

Marcel wyjaśnij nam co oznacza warunek graniczny bo ja też nie wiem

18

a jak z tymi terminami w postępowaniu z WR

19

Jeszcze jedna ważna sprawa,
Chciałabym poprosić o wzór umowy w zaproszeniu do negocjacji.
Można, czy wykraczam poza rozporządzenie ?

20

Myszy już wytłumaczyła.

21

Nero napisał/a:

Odpowie mi ktoś?

22

Nero napisał/a:
Nero napisał/a:

Odpowie mi ktoś?

piszesz w zaproszeniu o przedstawienie wzoru umowy masz do tego prawo.

23

Oczywiście, jak pisze and1.

24

Mała poprawka nie wzór a projekt z wzorem jest tak, że oprócz wypełnienia pustych-wykropkowanych miejsc nie można zmienić nawet przecinka no prawie wink, a w projekcie można sobie gmerać do woli wink
Popytaj prawnika na pewno potwierdzi