1

Temat: przetarg w spółdzielni mieszkaniowej

Powiedzcie na jakich zasadach spółdzielnie ogłaszają przetargi, Na jakich zasadach. Nie mam takiego doświadczenia więc pytam.

2

Odp: przetarg w spółdzielni mieszkaniowej

nie znam się ale to chyba jest zależne od zgromadzenia członków

3

właśnie czytałam specyfikacje z takiej spółdzielni, masakra wygrywa ten co im pasuje.

4

to tak mniej więcej jak we wspólnotach mieszkaniowych niby jest przetarg a wygrywa szwgier

5

Ogłaszają na  zasadach tylko sobie znanych. smile

6

A no tak to wygląda niestety. Niby mam pomóc wykonawcy ale się zastanawiam bo to wolna amerykanka.

7

wolna amerykanka ponieważ środki finansowe na sfinasowanie przedmiotu zamówienia nie są środkami publicznymi

8 (edytowany przez gladiq 2011-06-04 21:50:54)

Ja spotkałem się naocznie z przypadkiem kiedy wspólnota mieszkaniowa przeprowadzała  postępowanie na termomodernizację budynku bez udziału procedur PZP.  Inwestycja była finansowana w ok 50 % przez miasto( blok komunalny gdzie jest wspólnota), dwa  został przyznany kredyt z BGK na termomodernizację, czyli zdroworozsądkowo powinna być postępowanie PZP. Finalnie quasi coś tam przeprowadzała wspólnota pomimo tak znacznego udziału środków miasta.  Wtedy znalazłem im jakieś orzeczenia/opinie , że wspólnota mieszkaniowa nie stosuje prawa zamówień publicznych przy wydatkowaniu środków publicznych  pochodzących od miasta, kredycie( premii termomodernizacyjnej) udzielanej przez BGK jeśli proceduje sama.

9

Dzięki troszkę mi się rozjaśniło.

10

gladiq napisał/a:

Ja spotkałem się naocznie z przypadkiem kiedy wspólnota mieszkaniowa przeprowadzała  postępowanie na termomodernizację budynku bez udziału procedur PZP.  Inwestycja była finansowana w ok 50 % przez miasto( blok komunalny gdzie jest wspólnota), dwa  został przyznany kredyt z BGK na termomodernizację, czyli zdroworozsądkowo powinna być postępowanie PZP. Finalnie quasi coś tam przeprowadzała wspólnota pomimo tak znacznego udziału środków miasta.  Wtedy znalazłem im jakieś orzeczenia/opinie , że wspólnota mieszkaniowa nie stosuje prawa zamówień publicznych przy wydatkowaniu środków publicznych  pochodzących od miasta, kredycie( premii termomodernizacyjnej) udzielanej przez BGK jeśli proceduje sama.

Nie zdroworozsądkowo tylko art. 3 PZP wink