Temat: spółka komandytowa
Witam, potrzebuję pomocy, KRK dla spółki komandytowej na kogo powinno być złożone, a może macie jakiś wykaz jakie dokumenty powinny składać spółki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → spółka komandytowa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, potrzebuję pomocy, KRK dla spółki komandytowej na kogo powinno być złożone, a może macie jakiś wykaz jakie dokumenty powinny składać spółki?
Jak to na kogo? jeśli mówimy o podmiocie to na spółkę komandytową
Tak, na spółkę.
W orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej znalazłam dwa wyroki, które dotyczą KRK , warto przeczytać:
sygn akt: KIO 1514/09 oraz 316/11.
warto się też zastanowić czy przypadkiem nie na komplementariuszy ??
And1 to jest spółka prawa handlowego a nie cywilnego, spółka komandytowa jest traktowana na podobnych zasadach jak m.in. spółka jawna i podlega wpisowi do KRS, zatem jeżeli chodzi o podmiot zbiorowy to KRK za spółkę komandytową.
Natomiast odrębną kwestią jest KRK osób zarządzających taką Spółką - w takim wypadku może być to komplementariusz
czyli np. s-ka zo.o.
And1 to jest spółka prawa handlowego a nie cywilnego, spółka komandytowa jest traktowana na podobnych zasadach jak m.in. spółka jawna i podlega wpisowi do KRS, zatem jeżeli chodzi o podmiot zbiorowy to KRK za spółkę komandytową.
Natomiast odrębną kwestią jest KRK osób zarządzających taką Spółką - w takim wypadku może być to komplementariusz
wiem wiem:)
Chdziło mi oczywiście o osoby zarządzające, w przypadku S.K. komplementariuszy (ew. komandytariuszy), to się nie zrozumieliśmy
jako podmiot zbiorowy to oczywiście spółka.
Mam nadzieję, że Miksu sprawę ma wyjaśnioną
sprawa jasna- dzięki serdeczne.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc