1

Temat: spółka komandytowa

Witam, potrzebuję pomocy, KRK dla spółki komandytowej na kogo powinno być złożone, a może macie jakiś wykaz jakie dokumenty powinny składać spółki?

2

Odp: spółka komandytowa

Jak to na kogo? jeśli mówimy o podmiocie to na spółkę komandytową

3

Tak, na spółkę.

4

W orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej znalazłam dwa wyroki, które dotyczą KRK , warto przeczytać:
sygn akt: KIO 1514/09 oraz 316/11.

5

Miksu napisał/a:

Witam, potrzebuję pomocy, KRK dla spółki komandytowej na kogo powinno być złożone, a może macie jakiś wykaz jakie dokumenty powinny składać spółki?

warto się też zastanowić czy przypadkiem nie na komplementariuszy ??

6 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-06-05 11:29:10)

And1 to jest spółka prawa handlowego a nie cywilnego, spółka komandytowa jest traktowana na podobnych zasadach jak m.in. spółka jawna i podlega wpisowi do KRS, zatem jeżeli chodzi o podmiot zbiorowy to KRK za spółkę komandytową.

Natomiast odrębną kwestią jest KRK osób zarządzających taką Spółką - w takim wypadku może być to komplementariusz

7

czyli np. s-ka zo.o.

8

Niedzwiadek napisał/a:

And1 to jest spółka prawa handlowego a nie cywilnego, spółka komandytowa jest traktowana na podobnych zasadach jak m.in. spółka jawna i podlega wpisowi do KRS, zatem jeżeli chodzi o podmiot zbiorowy to KRK za spółkę komandytową.

Natomiast odrębną kwestią jest KRK osób zarządzających taką Spółką - w takim wypadku może być to komplementariusz

wiem wiem:)
Chdziło mi oczywiście o osoby zarządzające, w przypadku S.K. komplementariuszy (ew. komandytariuszy), to się nie zrozumieliśmy smile
jako podmiot zbiorowy to oczywiście spółka.

9

Mam nadzieję, że Miksu sprawę ma wyjaśnioną wink

10

sprawa jasna- dzięki serdeczne.