1

Temat: umowa spółki cywilnej

Pytanie- czy mogłam w postępowaniu wymagać od Wykonawców umowy spółki cywilnej jeśli wykonawcy w tej formie prowadzą działalność?

Dwóch wykonawców nie dostarczyło takich umów z ofertą, następnie zostali wezwani do uzupełnienia dokumnetów i nie uzupełnili ich w wyznaczonym terminie. Mam ich wykluczyć a oferty odrzucić?

2

Odp: umowa spółki cywilnej

a można żądać?

3

Może nie można, ale co jeśli wymagaliśmy a nie dostarczyli? co teraz zrobić?

4

Umowy od S.C można żądać ale np. przed podpisaniem umowy.

5

Oki, ale co zrobić teraz. Bo skoro poszły pisma do wykonawców odnośnie uzupełnienia tych dokumentów i nie zostały one uzupełnione ( z jednym wykonawcą jest prościej bo nie dostarczył też dokumentów potwierdzających doświadczenie) ale z tym drugim nie wiem co zrobić? Wykluczyć?

6

klwaga napisał/a:

Pytanie- czy mogłam w postępowaniu wymagać od Wykonawców umowy spółki cywilnej jeśli wykonawcy w tej formie prowadzą działalność?

Dwóch wykonawców nie dostarczyło takich umów z ofertą, następnie zostali wezwani do uzupełnienia dokumnetów i nie uzupełnili ich w wyznaczonym terminie. Mam ich wykluczyć a oferty odrzucić?

Powiedzieliście A teraz trzeba powiedzieć B - jeśli poszliście tą drogą to konsekwentnie robisz tak jak mówisz.

7

poczynione czynności są niezgodne z ustawą pzp i jak łebski wykonawca to możesz mieć problem

8

myszy1953 napisał/a:

poczynione czynności są niezgodne z ustawą pzp i jak łebski wykonawca to możesz mieć problem

No ale zrobili tak jak zrobili - a wycofać teraz się z tego nie mogą

9

A po co umowa s.c. . Może w ofercie jest pełnomocnictwo?

10

dodam tylko że  oferta nie była najlepsza i jest kilka lepszych od niej, więc szans wygranie by nie miał. Ale czy można teraz zrobić taką dziwną rzecz, że wykluczyć tego jednego z powodu niespełnienia warunku dotyczącego doświadczenia ( nie dołączył referencji) a tego drugiego nie wykluczać? tylko wysłać może jakieś pismo z wyjaśnieniem, że były to dokumenty potrzebne do podpisania umowy, więc byłyby wymagane gdyby miała  być  z nim podpisana umowa?

11

W ofercie nie ma pełnomocnictwa, jest dwóch wspólników i obaj podpiywali się na ofercie.

12

klwaga napisał/a:

W ofercie nie ma pełnomocnictwa, jest dwóch wspólników i obaj podpiywali się na ofercie.

i powiesz jeszcze, że tych dwóch wspołników wchodzi w sklad spółki (np. z piecząki) ?

13

na pieczątce są ich nazwiska, więc wnioskuję że są jedynymi wspólnikami.

14

1/ to nie ma znaczenia które miejsca zajmują ,
2/musisz traktować wszystkich jednakowo
3/ jak już był taki zapis w siwz to musisz go egzekwować - nie złożyli uzupelnienia wykluczasz!
4/ nie wiem tylko co z wadium? o ile było

15

Nie było wadium.

16

Dodam jeszcze tylko, że jeden z wykonawców  przy rozmowie telefonicznej pytał o to które miejsce zajmuje (zajmował ostatnie na baardzo dużo ofert) powiedział ze raczej nie bedzie uzupełniał dokumentów bo nie ma sensu.

Dzięki za rady...jeszcze jedno pytanie, czy wykluczonym wykonawcom przesyłam jakieś specjalne pismo o wykluczeniu, czy wystarczy jedynie zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty na którym wszystko jest wpisane?

17

Można w jednym - hardcorowcy wysyłają dwa oddzielne pisma smile

18

Nie można a trzeba 92.1

19

1/ pismo do wykonawcy wykluczonego  ja piszę oddzielnie z szerokim uzasadnieniem z przytoczonymi np. wyrokami 
2/ w piśmie o wyborze najkorzystniejszej oferty podaję nazwy wykluczonych uzas. prawne i lakonicznie faktyczne (w skrócie)

20

Tia to według Darka jesteś hardcorowcem wink

21

Czytam to wszystko - i pomijając już, że umowy nie wolno żądać na etapie składania ofert (art. 23 ust. 4), to czy można wezwać do jej uzupełnienia w oparciu o art. 26 ust. 3?!!?
Moim zdaniem, jeśli oferta została podpisana  przez wszystkich wspólników sc to jest ważna i nie wolno jej odrzucić. (A o wykluczeniu nie ma w ogóle mowy, bo niby w oparciu o jaki przepis?)

22 (edytowany przez Bitter 2011-06-07 09:50:15)

Też bym nie wykluczał.. 26.3 - pełnomocnictwa i dok. z 25.1 i nic więcej.
Skoro wykonawcy podpisali ofertę wspólnie to nic ciekawego nie dowiemy się z umowy s.c.

23

Niedzwiadek napisał/a:

Tia to według Darka jesteś hardcorowcem wink

oczywiście     tongue

24

woow napisał/a:

Czytam to wszystko - i pomijając już, że umowy nie wolno żądać na etapie składania ofert (art. 23 ust. 4)

To dotyczy tylko i wyłącznie umowy konsorcjum (wykonawców ubiegających się wspólnie), a nie umów jako takich wink

25 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-06-07 11:08:29)

woow napisał/a:

Moim zdaniem, jeśli oferta została podpisana  przez wszystkich wspólników sc to jest ważna i nie wolno jej odrzucić. (A o wykluczeniu nie ma w ogóle mowy, bo niby w oparciu o jaki przepis?)

Podzielam po trosze wątpliwości
myszy1957 i Twoje z #7, a z 14 poz. 3 się niezgadzam
to że żądaliśmy umowy w siwz nie znaczy, że muszę jako wykonawca taki dokument dostarczyć, skoro zgodnie z pzp nie mam prawa go żądać, to jest trochę jak żądanie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej - a tu mamy już kilka wyroków KIO