1

Temat: omyłka czy błąd

formularz oferty: wykonawca wpisuje cene netto, kwote i stawkę VAT oraz cene brutto do oferty dołączony jest załącznik - formularz cenowy gdzie wypelnia pozycje: cena jednostkowa brutto i wartość brutto . no i oczywiście pomyił sie w mnożeniu ilości i ceny jednostkowej, co oczywiście spowodowało, że cena brutto oferty jest inna (poi poprawie). Jesli cena brutto zostanie przez nas poprawiona  to zmieni sie kwota VAt i wartość netto.  czy uznaję że wykonawca popełnił błąd w obliczeniu ceny czy pomyłkę w? Kurna zawsze mam problem z tymi omyłkiami.

czy powinnam poprawić omyłkę zwiazaną z iloczynem - zawiadomić o tym wykonawce a nastepnie odrzucić ofertę bo nie moge poprawić Vat-u?

2

Odp: omyłka czy błąd

Art. 88 ust. 1 pkt. a)

3

no tak ale oferta i tak bedzie do odrzucenia - mimo wszystko poprawic tą omyłkę ???

4

Oczywiscie. Art. 88 - to oblig. Zamawiający poprawia (a nie "może poprawić").

5

A jest błąd w stawce VAT?

6

w stawce nie tylko w kwocie vat no bo skoro brutto sie zmieni

7

jak dokonam poprawy wartości brutto poszczegolnych rodzajów tablic to musze poinformowac o tym że zmieniła się cena brutto? czy to dopiero w zawiadomienu o ofercie odrzuconej i wyborze oferty najkorzysrniejszej

8

TO PO CO SIę FATYGOWAć I POPRAWIAć?
Jeśli poprawiamy, to chyba wiadomo, że VAT sie zmieni. VAT'u nie poprawiamy "jego wartość sama się automatycznie zmieni". I jak to się ma do art. 88 ust. 3 pkt. a)?

9

to nie jest cena ryczałtowa

10

Nadal nie wiem - po co poprawiac? sad

11

wiesz ja też to czytam tak ze art. 88 jest obligatoryjny nie ma zwolnienia w postaci "chyba ze popraiwenie omyłki i tak spowodowaloby odrzucenie oferty", tyle tylko ze jesli poprawie te omyłki to nie wiem czy pisze tylko o wartościach brutto poszczegolnych tablic ze jest zle wyliczone czy musze tez powiedziec o cenie brutto będącej suma poszczególnych wartości - że sie zmieni po poprawie a w konsekwencji vat i netto?

12

Mam nadzieję, że KIO coś z tym fantem zrobi raz na zawsze.
Jeśli ktoś poprawia ofertę to chyba po to by była OK - ważna, 
inny cel - odrzucenie jest nielogiczny.

13

w sumie masz racje ale ten. art. 88 jest obligatoryjny i tu bym sie zgodziła z Kornelią . tak wogole to moja sprawa jest jeszcze bardziej zagmatwana : facet zle obliczył iloczyn ilości i ceny jdnostkowej po czym te wszystkie ceny zsumował i o 0,01 zł ceną brutto powinna być wyższa (biorąc pod uwage jego wadliwe wyliczenie). i co teraz czy powinnam brac to pod uwage czy przyjąć ze zle obliczył iloczyn i badac pod tym kątem (a wieć poprawienie omyłek - odrzucenie ofety) ?

14

Tak, chyba tych "pomyłek" za wiele wink daj mu szkołe smile
i odrzuć.

15

bez poprawiania tych omyłek w iloczynie ??:)

16

Nie bądź taka leniwa, art. 87 ust. 2 też jest obligatoryjny sad

17

A potem art. 89 ust. 1 pkt. 6.

18

ja leniwa??? chyba sie na ciebie obraże jestem pracowita jak mrówka tylko czasem nie wiem co mam zrobic:)

19

Przepraszam, ale nie chciałem obrazić sad
Odwołuję i "poprawiam swoją oczywistą omyłkę pisarską" na  - "mądra" wink
Wiesz łatwiej radzić innym, ponieważ nie bierze się odpowiedzialności za czyny...  Nie rzadziej niż Ty nie wiem co mam zrobić i cieszę się, że można tutaj dostać radę lub pouczyć się na błędach innych.
Jeszcze raz przepraszam smile

20

ja tylko żartowałam jestem wdzięczna za pomoc - i wiesz też sie ciesze ze jest to forum, fakt radzący nie biorą odpowiedzialności za to co mówią ale bardziej ufam wam - praktykom niz nie jednemu szkolącemu:)

21

"My" także Tobie ufamy - wiele cennych rad Twoich, dzięki w imieniu tych, którzy z nich skorzystali smile