1

Temat: co z tym zrobić.

w siwz w formularzu ofertowym żądaliśmy podania wyłącznie kwot brutto za przedmiot zamówienia (bez wskazywania nawet stawki podatku VAT)
Teraz trzeba wypełnić umowę i tu taki kwiatek, okazuje się że oprócz brutto jest też rubryka netto.
Co z tym zrobić wpisać netto ustalając samodzielnie netto i stawkę VAT ?
przedmiot umowy sprzęt komputerowy (zamawiający nie jest instytucją oświatową a więc VAT 23 %)
A może pominąć tą rubrykę we wzorze umowy.

2

Odp: co z tym zrobić.

and1 napisał/a:

Jak był wzór to nie możesz pominąć, najrozsądniej zapytać wykonawcę, jaką stawkę vat sobie policzył, przecież to żadna tajemnica

Jak był projekt umowy no to wtedy można pogmerać w projekcie i wykreślić kwoty netto

3

Nawet projekt który był do SIWZ nie może zostać zmieniony, a przynajmniej-   nie powinien, wpisać odpowiednią kwotę netto, VAT i brutto.

4

Niedzwiadek napisał/a:
and1 napisał/a:

Jak był wzór to nie możesz pominąć, najrozsądniej zapytać wykonawcę, jaką stawkę vat sobie policzył, przecież to żadna tajemnica

Jak był projekt umowy no to wtedy można pogmerać w projekcie i wykreślić kwoty netto

no właśnie chyba tak będzie najrozsądniej po prostu zapytam o stawkę i sobie na tej podstawie policzę netto.
tylko nie chce mi się takiego pisma w papirach zostawiać smile może telefonicznie się coś dowiem.
Jak uważacie ujdzie ? wink

5

and1 napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:
and1 napisał/a:

no właśnie chyba tak będzie najrozsądniej po prostu zapytam o stawkę i sobie na tej podstawie policzę netto.
tylko nie chce mi się takiego pisma w papirach zostawiać smile może telefonicznie się coś dowiem.
Jak uważacie ujdzie ? wink

pewnie telefonicznie potem jak podpisze umowę to zaakceptuje.

6

w sumie po wyborze to już cywilistyczna "swoboda umów" smile

7

jasne

8

a co na to nasi pozostali sympatyczni forumowicze smile ?

9

Popieram. Dowiedzieć się u źródła (wykonawcy) o stawce Vat. Niech od razu powie ile będzie netto na fakturze za całość. W końcu jest cena brutto a to w tym wypadku jest najwazniejsze.

10

Marcel napisał/a:

Nawet projekt który był do SIWZ nie może zostać zmieniony, a przynajmniej-   nie powinien, wpisać odpowiednią kwotę netto, VAT i brutto.

eee tam nie może, jak sam napisałeś to tylko projekt... "Popieram. Dowiedzieć się u źródła (wykonawcy) o stawce Vat. Niech od razu powie ile będzie netto na fakturze za całość. W końcu jest cena brutto a to w tym wypadku jest najwazniejsze."*

Wczoraj 21:30:42

11

Miras, ostatnio miałem spięcie smile, z jedną osobą z kontroli, właśnie chodziło o zmianę (drobną), podpisanej umowy do projektu.

12

chyba jednak podpytam o tą wartość netto:)

13 (edytowany przez Niedzwiadek 2011-06-09 06:08:57)

and1
dzwoń i pytaj

Marcel istotą projektu, jest to, że jest to właśnie projekt - który można zmieniać, co innego wzór - tego już w zasadzie ruszyć nie wolno, różnica niby niewielka, ale istotna
a kontrolujący nie zawsze mają rację wink

14

Wiem, dlatego walczyłem jak lew smile

15

Jak rozumiem MIRAS dopuszcza korektę zapisu.

MIRAS napisał/a:

eee tam nie może, jak sam napisałeś to tylko projekt... "Popieram...

- i ja też. W ogóle nie bardzo rozumiem dylemat, bo przecież nic istotnego nie zmieniamy, jedynie formę.

16

and1 napisał/a:

to jeszcze tego nie zrobiłeś

17

nina napisał/a:
and1 napisał/a:

to jeszcze tego nie zrobiłeś

przysłał mi maila smile

18

a tak na przyszłość lepiej porównać formularz ofertowy z projektem umowy     smile

19

myszy1953 napisał/a:

a tak na przyszłość lepiej porównać formularz ofertowy z projektem umowy     smile

myszko :)wiesz czasami jak to jest smile
dobrze że sumie tylko taki problem, który już w zasadzie rozwiązany.