1

Temat: posiadanie doświadczenia bez wymogu

Proszę o konsultację w poniżej przedstawionej sprawie:

Przetarg ogłaszany w TED. Zamawiający wymaga dostawy pojazdu specjalnego (samochód bazowy + zabudowa specjalna wykonana przez wyspecjalizowaną firmę, która będzie podwykonawcą).

Zamawiający wymaga spełniania warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust.1 Jedynym kryterium jakie będzie weryfikował to posiadane środki finansowe lub zdolność kredytowa ? żąda przedstawienia ofercie opinii bankowej.

Nie wymaga żadnego wykazu dostaw i żadnej referencji. Wystarczy oświadczenie.
Wykonawca nie ma problemu ze spełnieniem warunków finansowych. Posiada odpowiednią opinię bankową.

Jednak jeśli chodzi o doświadczenie, to nigdy nie dostarczał pojazdów specjalnych (na których była zabudowa), z reguły realizuje zamówienia na dostawy pojazdów zwykłych (i w tym ma spore doświadczenie).

Czy w takim przypadku Wykonawca, musi wspierać się na doświadczeniu innego podmiotu, który już realizował tego typu dostawy (np. na doświadczeniu podwykonawcy, czyli firmy zabudowującej), mimo tego, że Zamawiający nie postawił żadnego wymagania jeśli chodzi o doświadczenie ?

Będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam
lenny

2

Odp: posiadanie doświadczenia bez wymogu

lenny8510 napisał/a:

Czy w takim przypadku Wykonawca, musi wspierać się na doświadczeniu innego podmiotu, który już realizował tego typu dostawy (np. na doświadczeniu podwykonawcy, czyli firmy zabudowującej), mimo tego, że Zamawiający nie postawił żadnego wymagania jeśli chodzi o doświadczenie ?lenny

Nie musi, ale może
Jak Zamawiający nie postawił żadnego innego warunku, w kwestii "doświadczenia" i wystarczy mu oświadczenie, to czym się martwić?
Jeżeli wykonawca podpisze takie oświadczenie i złoży ofertę, to znaczy, że sobie znalazł partnera, który mu takiego doświadczenia użyczy, albo będzie jego podwykonawcą, ale to nie powinno być zmartwieniem Zamawiacza, tylko wykonawcy.
W dzisiejszym kształcie pzp nawet piekarz może dostarczyć sprzęt komputerowy.

3

Tak, a przystępując do zamówienia zobowiązujesz się wykonać zamówienie, jeżeli chodzi o podpieranie się podmiotem trzecim to może być to na zasadzie doradztwa lub też uczestnictwa w realizacji zamówienia (fizycznie).

4

ale chwila jak w TED to > progów to chyba cos NIE TAK

5

Myszy jaśniej...

6

ale to chyba jest postępowanie > progów

7

jaśniej to chyba przetarg nie na oświadczenia! chyba dobrze czytam

8

myszy1953 napisał/a:

ale to chyba jest postępowanie > progów

...no i co z tego że jest. Jezeli zamawiający nie skonkretyzował warunku "doświadczenia" to nie może żadać, a wykonawca nie musi składać zadnego wykazu.

9

Oczywiście, nie stawia warunku, nie żąda wykazu.

10

No dokładnie - Myszy mówimy o art. 22 a nie o 24 wink

11

dziwne ja tam żądam!  e po wczorajszej burzy muszę się obudzić     wink

12

Z art. 24 wszystkie, z art22, przynajmniej jeden.

13 (edytowany przez lenny8510 2011-06-09 06:48:19)

dziękuje za pomoc... 
załóżmy, że sprawa przybiera zły obrót.... oferty złożone, Wykonawca X złożyl ofertę oświadczając, że ma doświadczenie, wpisał również  w ofercie zakres zamówienia jaki ma zamiar powierzyć podwykonawcom.....
Pozostali oferenci znając się bardzo dobrze na rynku (którzy wspierali się w swoich ofertach na doświadczeniu firmy zabudowującje, która też jest ich podwykonawcą) stwierdzili że składają odwołanie bo Wykonawca X, nie posiada doświadczenia w dostawie pojazdów specjalnych (a mimo to zadeklarował to w ofercie - podpisał tereść art 22 ust 1), no i też nie wspiera się na doświadczeniu innych podmiotów
czy w takim przypadku odwołania jest zasadne ??
Wykonawca X może się bronić, że Zamawiający nie precyzował w SIWZ wymagań co do doświadczenia, a poza tym Wykonawca X posiada doświadczenie w dostawach pojazdów, ponieważ realizuje je dośc często.... (z tym, żę są to pojazdy zwykłe)

co o ty myślicie ?

14

To już tylko KIO będzie wiedziało, ale moim zdaniem, tylko moim sprawa w KIO raczej powinna rozstrzygnąć się pozytywnie, czyli KIO powinno odrzucić odwołanie

15

Jeśli nie został uszczegółowiony warunek w zakresie doświadczenia, to całe te rozważania nie mają sensu.
Nie wymagałeś doświadczenia w zakresie dostaw pojazdów specjalnych, nie możesz tego zweryfikować. Nie masz się do czego odnieść - mam na myśli zapisy SIWZ - nie możesz więc wykluczyć. Żaden inny wykonawca również nie ma czego zakwestionować. Oświadczenie o spełnianiu warunków nie zawiera przecież informacji, że Wykonawca posiada doświadczenie "w dostawach pojazdów specjalnych", tylko po prostu "doświadczenie", prawda?
Doświadczeniem podmiotów trzecich posługujesz się wtedy, by udowodnić spełnianie jakiegoś KONKRETNEGO (a nie generalnego) warunku.
Ja tu nie widzę żadnej trudności.

16

dziękuje Wam za pomoc, jestem podobnego zdanie co Wy.... ale zawsze pewniej jak ktoś potwierdzi Twoje przekonanie, jeszcze raz dziękuje

17

Jezeli zamawiający nie skonkretyzował warunku "doświadczenia" to wykonawca składa oświadczenie, że ma doświadczenie wg własnej wiedzy. Innymi słowy, składa oświadczenie, że jego doswiadczenie chociażby w dostawie wyrobu A, jest wystarczające żeby dostarczył wyrób B. Wszystko jest OK.

18

MIRAS napisał/a:

Jezeli zamawiający nie skonkretyzował warunku "doświadczenia" to wykonawca składa oświadczenie, że ma doświadczenie wg własnej wiedzy. Innymi słowy, składa oświadczenie, że jego doswiadczenie chociażby w dostawie wyrobu A, jest wystarczające żeby dostarczył wyrób B. Wszystko jest OK.

Ja zawsze tak to rozumowałam. I nawet nie przychodziły mi do głowy inne pomysły.

19

zgadzam się z poprzednikami tylko dziwi mnie to ,że w postępowaniach < progów zam. żądają wszystkiego co tylko można ( a nie muszą ) a w postępowaniach powyżej robią wyjątki  w tym przypadku jeżeli nie chcieli pojazdu szablonowego tylko specjalnego .... to pominęli warunek doświadczenia w wykonywaniu takowych
i to tyle z mojej strony