51

Odp: zakres zamówienia uzupełniającego

Ale roboty budowlane to nie kupowanie chleba w sklepie - składają się przecież z różnych czynności, a wykopanie za przeproszeniem i mówiąc trywialnie jednej dziury więcej czy mniej raczej wyczerpuje dyspozycję 67 - raczej, ale mogę błądzić wink

52

Zgoda, jedna czy nawet tysiąc więcej nie robi na mnie wrażenia, ale gdy tam nie było a tu jest, czy to dziura czy co innego, to już stanowi o wątpliwościach: czy można inne roboty, czy nie, czy tylko istotne, czy nie, co to jest istotna, co to jest inna, czy jak tam koparką 1m3 a tu ręcznie 9000m3 to ten sam rodzaj? Itd.

53

No nie jest to takie proste i tu się zgadzamy, w takich przypadkach potrzebna jest ocena indywidualna dla konkretnej roboty

54

hubal napisał/a:

Zgoda, jedna czy nawet tysiąc więcej nie robi na mnie wrażenia, ale gdy tam nie było a tu jest, czy to dziura czy co innego, to już stanowi o wątpliwościach: czy można inne roboty, czy nie, czy tylko istotne, czy nie, co to jest istotna, co to jest inna, czy jak tam koparką 1m3 a tu ręcznie 9000m3 to ten sam rodzaj? Itd.

rodzaj ten sam - robota ziemna
tylko technologia wykonania inna tu ręcznie a tu mechanicznie

55

No tak, zgadzam się, ale to tylko szczególik, nadal wątpliwości są jak były.

56

a jak mam w podstawowym zamówieniu roboty malarskie to mogę w ramach zlecenia uzupełniającego zlecić wykonawcy malowanie innych pomieszczeń  bo np. mam środki  a na to nie trzeba projektu jedynie protokół typowania robót

57

myszy1953 napisał/a:

a jak mam w podstawowym zamówieniu roboty malarskie to mogę w ramach zlecenia uzupełniającego zlecić wykonawcy malowanie innych pomieszczeń  bo np. mam środki  a na to nie trzeba projektu jedynie protokół typowania robót

a pewnie, że tak

58

Moja teza dotyczy robót budowlanych, a roboty malarskie do takich nie należą (w rozumieniu ustawy).

59

a do czego należą mają CPV 45  czyli robota budowlana

60

A czy wymiana okien to też?

61

a nie
Ogłoszenie z dnia 2011-05-11
Poznań: wymiana okien w sali gimnastycznej, malowanie korytarzy i klatek schodowych w budynku gimnazjum w Gimnazjum nr 1 przy ul. H. Cegielskiego 1 w Poznaniu

Numer ogłoszenia: 134477 - 2011; data zamieszczenia: 11.05.2011

OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - roboty budowlane

45421132-8 instalowanie okien
45421130-4 instalowanie okien i drzwi

62

wykucie ościeznicy, montaż okna, obróbka , tynki i malowanie ościeży, parapety , podokienniki zewn. - to nie są roboty budowlane

63

Z tego wynika, że wszystkie ?roboty malarskie? to są roboty budowlane,  zaś ?malowanie ościeży? nie są. Jednak wziąć po uwagę opinię GINB na stronie http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6706, to mamy jeszcze inny galimatias.

64

kiedyś jeden mądry Pan powiedział "moi drodzy wszystko to co nie jest robotą budowlana, jest usługą"  wink

65

witam, mam przetarg na remont drogi A w ogłoszeniu była informcja o zamuwienaich uzupełniających i teraz pytanie czy moge z tych uzupełniajacych zrobić dogę B, która odchodzi od drogi A.

66

Jeżeli ten sam zakres zamówienia to oczywiście że tak.

67

To nie jest oczywiste.
Jeśli przyjrzeć się przepisom, to oprócz podobieństwa zakresu (ma być ten sam rodzaj zamówienia) musi być m.in. zapewniona zgodność z przedmiotem zamówienia podstawowego. Jeśli na przykład przedmiotem był remont drogi A, to trudno będzie mnie przekonać, że sąsiednia droga B też mieści się w tym przedmiocie.

68

otóż to można "uzupełnić" odcinek drogi A   wykonany np. w 90% ale drogi B moim zdaniem nie wchodzi w rachubę

69

Zgadzam się z myszy1953 i hubalem

70

dawno się zgadzaliśmy    smile

71

karolk napisał/a:

Zgadzam się z myszy1953 i hubalem

tak macie rację z odcinkiem A mona kombinować ale już B to  ryzykowne.

72

Każda droga to przecież  inny obiekt budowlany. Ja już kiedyś przytaczałem stanowisko Głównej Komisji Orzekania w Sprawach za Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych

73

Między innymi z tego właśnie powodu ciągle mam wątpliwości czy w ogóle są możliwe zamówienia uzupełniające w robotach budowlanych (???).

74

a ja Ci powiem jak to sie dzieje w praktyce jak wyczerpią % na zam dodatkowe to korzystają z zam. uzupełniających   i powiedz ,że nie mam racji

75

myszy1953 napisał/a:

a ja Ci powiem jak to sie dzieje w praktyce jak wyczerpią % na zam dodatkowe to korzystają z zam. uzupełniających   i powiedz ,że nie mam racji

a masz rację smile tak jest