1

Temat: dzielenie

Witam, mam pytanie czy mogę podzielić zamówienie w ten sposób, omijając stosowanie ustawy?
1 zakup systemowego sprzętu nagłaśniającego w tym;skrzynia transportowa na mikser,zestawy głośnikowe,profesjonalny odtwarzacz CD/MD,ODTWARZACZ DVD Z TWARDYM DYSKIEM,mikser analogowy,statywy mikrofonowe, wideoprojektor kwota razem26,800brutto

2.zakup systemowego sprzętu oświetleniowego w tym;
reflektory,żarówki,regulatory kwota razem15000brutto

3zakup sprzętu komputerowego wraz z oprogramowaniem oraz urządzeń biurowych  w tym; netbooki,drukarki,kserokopiarka wartość razem 34800 brutto

4 zakup sprzętu multimedialnego w tym;telewizor,aparat fotograficzny,obiektyw szerokokątny do kamery wartość 12900brutto.
Jeżeli źle robię proszę o podpowiedź, jak to zrobić, jak to posegregować żeby nie mieć problemów. Może głupie pytania, ale się dopiero uczę, a nie znam osób które by mnie w temat pzp odpowiednio wprowadziły.

2

Odp: dzielenie

jeżeli ma to być zakupione i zamontowane w jednym obiekcie to nie można dzielić

3 (edytowany przez piotrowski1980 2011-06-09 17:48:22)

Będzie to montowane w 3 obiektach, a czasami wykorzystywane w trasie

4

no ale czy stanowi to całość technologiczną

5

może to dostarczyć ten sam dostawca, będzie to zamawiane w tym samym czasie - odpowiedz sobie. jak tak to podziel sobie ale jak nie to razem.

6

piotrowski1980 napisał/a:

Będzie to montowane w 3 obiektach, a czasami wykorzystywane w trasie

proszę określić przedmiot zamówienia bo nie rozumiem?

7

Informator UZP Nr 2/2009:
"należy posługiwać się takimi kryteriami jak tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu), tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę. Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę. I tak z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego). W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem. Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem. Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP".
Moim zdaniem zamówienie to nie może być wykonane przez jednego wykonawcę. Poza tym nie są to dostawy tego samego rodzaju.
"Zgodnie ze stanowiskiem Komisji Europejskiej, poprzez ?dostawy tego samego rodzaju? należy rozumieć dostawy produktów, które są przeznaczone do identycznego lub podobnego sposobu użytku .  Z kolei, w doktrynie brytyjskiej twierdzi się, że zamówieniami tego samego rodzaju są zamówienia ?o to samo?, które może wykonać nieograniczony krąg wykonawców na tych samych warunkach ( zamówienia ? z tej samej półki? z supermarketu).Według innej oceny o dostawach tego samego rodzaju możemy mówić, gdy normalnie dostępne są ?w tym samym sklepie?.

8

zrozumiałeś Karok "Będzie to montowane w 3 obiektach, a czasami wykorzystywane w trasie" bo ja nie

9

nina napisał/a:

może to dostarczyć ten sam dostawca, będzie to zamawiane w tym samym czasie - odpowiedz sobie. jak tak to podziel sobie ale jak nie to razem.

a tu się pogubiłam odwrotnie ma być

10

"aparat fotograficzny,obiektyw szerokokątny do kamery wartość 12900brutto"
to chyba jest sprzęt w trasie ? o matko

11

Nina chodź jakiś film jest w tv szkoda naszego czasu

12

o widze, że  już oglądasz

13

A ja tam nie rozumiem, dlaczego chcemy koniecznie ominąć zapisy ustawy poprzez kombinacje, a nie lepiej zrobić tak, żeby przeprowadzić postępowanie jak najlepiej ale z wykorzystaniem pzp, będzie
- taniej
- bezpieczniej
- i prawie tak samo szybko, bo widzę, że wartości raczej będą poniżej progów
A spokojny sen zamawiającego - bezcenny wink

14

myszy1953 napisał/a:

o widze, że  już oglądasz

A skąd wiedziałaś na TVN hihihi

15

Piotrowski1980 zawsze lepiej nie ryzykować podziału, ale wydaje mi się że w twoim przypadku jest uzasadniony.

16

Jesteśmy teatrem, posiadamy kilka obiektów, sprzęt będzie używany do spektakli, do pracy w biurach, na warsztatach,  podczas naszych wyjazdów do innych miast, zdaje mi się że jeden dostawca mi tego nie dostarczy,jestem laikiem więc mogę się mylić.

17 (edytowany przez Marcel 2011-06-10 06:26:39)

Więc trzeba się zorientować, czy te wszystkie urządzenia które chcecie zamówić jest w stanie dostarczyć jeden wykonawca, osobiście w to wątpię.

18

a dlaczego nie ? toż to nie średniowiecze jak sam nie ma to kupi i dostarczy

19

#6 juz wiadomo ! cel zamówienia i przeznaczenie moim zdaniem nie ma podstaw do dzielenia

20

to mi podpowiedzieliście:) już nic nie wiem

21

Chcecie uniknąć problemów i się nad tym męczyć, zastosować jedno postępowanie i dopuścić oferty częściowe.

22

piotrowski1980 napisał/a:

czy mogę podzielić zamówienie w ten sposób, omijając stosowanie ustawy?

Tak to na pewno nie.
Ja bym zrobił jak radzi Marcel.