26

Odp: wadium za zgodność z oryginałem

Przespaliśmy się z decyzją i ostatecznie uznaliśmy wadium. pozdrawiam

27

i prawidłowo.

28

Bardzo mądra decyzja

29

uważacie , że to jest prawidłowo jeżeli Wykonawca posiada oryginał gwarancji wadium , wygrywa przetarg i nie podpisuje umowy i w tym samym momencie zwraca oryginał gwarancji gwarantowi  i co wtedy?

30

myszy dlatego ważne są zapisy gwarancji. Jeśli gwarancja zabezpiecza interes zamawiacza bez względu na to czy to oryginał czy kopia to wystarczy. Nie trzeba mieć oryginału aby  ściągnąć kasę zadzwoń do ubezpieczyciela i zobaczysz co ci odpowiedzą. No chyb, że jest potrzebny oryginał ale wówczas jest taki zapis w treści gwarancji i jest wymagane złożenie oryginału do oferty.

31

proszę o podanie mi  przykładu gwarancji w którym gwarant stosuje zapis ,że jest gwarantem bez względu na to czy gwarancja jest kopii   czy w oryginale

32

Taki kierunek orzecznictwa, jak napisała nina, prezentuje KIO.

33

każdy gwarant żąda od zam oryginału

34

pytam mieliście w praktyce taki przypadek ? bo ja miałam i    jak #13

35

mialam kopię w ofercie , wyk, nie złożył nam oryginału , nie podpisał umowy , wystosowaliśmy pismo do gwaranta a oni zażadali oryginału ,,,,,,,,,,,,,, dalszy ciąg wiadomo

36

miałam kilka takich przypadków, dlatego wykonałam kilka telefonów do ubezpieczycieli a raz nawet ściągnęłam kasę jak wykonawca nie podpisał umowy. Nie była potrzebna gwarancja wadialna w oryginale lecz same dokumenty potwierdzające iż wykonawca nie wywiązał się z warunków w niej zawartych. I dlatego zgadzam się z orzecznictwem KIO i Karolem.

37

myszy1953 napisał/a:

mialam kopię w ofercie , wyk, nie złożył nam oryginału , nie podpisał umowy , wystosowaliśmy pismo do gwaranta a oni zażadali oryginału ,,,,,,,,,,,,,, dalszy ciąg wiadomo

A widzisz to zależy jakie były zapisy jak faktycznie miałaś taki przypadek to możesz mieć ograniczone zaufanie. Ja jak mam kopię to dzwonię do ubezpieczyciela aby się upewnić. Fakt nie ma dużo  takich gwarancji w kopii ale się zdarzają.

38

no u mnie radca ma swoje zdanie  i twierdzi ,że kopia w tym przypadku nawet potwierdzona za zgodność z oryginałem to nie dokument  zgodnie z zapisami siwz gwarancja wadium ma być złożona u zamawiającego w oryginale , a ewentualnie kopia w ofercie i ma być złożona w oryginale w kancelarii a potem jest przekazywana   do działu księgowości i przechowywana tak jak np. pieniądz w kasie o ile zamawiający dopuści formę wniesiesia wadium w kasie zamawiającego

39

dla mnie ale to oczywiście abstrakcja wadium wniesione  w pieniądzu czyli zamiast na koncie zamawiającego mogłoby być wniesione w ofercie w kopiach banknotów " za zgodność z oryginałem " ale już późno jest i może bredzę