Temat: kosztorys inwestorski
Czy Zamawiający ma obowiazek udostępnić kosztorys inwestorski? Nie stanowi on chyba załacznika do protokołu.
Czy macie jakieś doświadczenie w tej sprawie? Bo ja sie pierwszy raz spotkałam z taką prośbą.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy Zamawiający ma obowiazek udostępnić kosztorys inwestorski? Nie stanowi on chyba załacznika do protokołu.
Czy macie jakieś doświadczenie w tej sprawie? Bo ja sie pierwszy raz spotkałam z taką prośbą.
Takiego obowiązku ja nie pamiętam i bym negatywnie się zapatrywał, mając jednak świadomość że poglądy przeciwne są wielce prawdopodobne.
Ciekawe co komu z tego kosztorysu
ciekawe pytanie! a w którym momencie postępowania miałby być udostępniony przez zam.
A niech tam sobie przegląda
Marcel - a na jakiej podstawie prawnej wykonawca może ządać przeglądania kosztorysu inwestorski ego?.Jeśli chodzi o wartość zamówienia to zamawiający podaje ją w portokole i na tym koniec uprawnień wykonawcy co do wartosci szacunkowej zamówienia. Kosztorys inwestorski służy do oszacowania wartości zamówienia i jest dla zamawiającego a nie dla wykonawców.
Zgadzam się Karol, jak nie będę chciał to nie dam i tyle a Wykonawca będzie mógł mi skoczyć
Ciekawe co komu z tego kosztorysu
Może W. próbować namieszać Z. w przypadku gdy Z. zamierza przeznaczyć niższą kwotę niz wynika z KI. Coś czytałem o takim przypadku. Ten post tylko informacyjny, nie mam zamiaru popierać takich żadań
Z. ma do tego prawo
Myszko wiem, podaje tylko powód (błędny) kórym może się kierować W. O ile pamięć mnie nie myli takie odwołanie złożył W. gdy Z. unieważnił postepowanie w przypadku j.w. I przegrał. Pozdro.
Wykonawca jeśli chce mieszać w takim przypadku, może ale na podstawie protokołu postępowania. Bo tam przecież będzie wpisana wartośc szacunkowa zamówienia na rb według kosztorysu inwestorskiego, a kwotę jaką zamawiający zamierza zamawiający na realizację zamówienia, zamawiający podał na otwarciu ofert.
Poza tym, pamiętać należy że kosztorys służy do oszacowania wartości zmówienia o czym wyżej pisał Karol.
Myszko wiem, podaje tylko powód (błędny) kórym może się kierować W. O ile pamięć mnie nie myli takie odwołanie złożył W. gdy Z. unieważnił postepowanie w przypadku j.w. I przegrał. Pozdro.
A i tak może unieważnić Z postępowanie, kosztorys inwestorski 100 000 odczytuję 80 000 a mogę przeznaczyć 90 000 tys. Wykonawca składa ofertę na 85 000 jak chcę mogę podnieść na 85 000 ale nie muszę. I unieważniam mam do tego prawo.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc